In Oost-Afrika kom je met een goed woordje Engels of Frans een heel eind. Toch doe je er goed aan om je talenknobbel aan het werk te zetten en een paar woordjes Kiswahili te leren, de taal die zowel in Kenia, Oeganda, Tanzania, Rwanda, Burundi en zelfs in delen van Congo DRC, Zambia en Mozambique wordt gesproken! We maakten een lijstje met de meest voorkomende woorden:

Ndio – ‘Ja’

Hapana – ‘Nee’

Karibu – ‘Welkom’

Sawa – ‘Oké’ – dit is misschien wel het woord dat je het meest gaat horen. Op ’t Charlie’s Travels HQ hoor je het in ieder geval de hele dag door!

Habari – dit woord gebruik je om ‘hallo’ te zeggen, maar betekent eigenlijk ‘Hoe gaat het’ – vandaar dat mensen niet ‘Habari’ terugzeggen. Dit woord is een stuk beter dan ‘Jambo’, dat eigenlijk alleen door toeristen wordt gebruikt. Wil je wat meer slang spreken, zeg dan ‘Mambo’: ‘what’s up’. Als iemand ‘Mambo’ tegen jou zegt, antwoord je met ‘Vipi’ of ‘Poa’: ‘goed’.

Nzuri – dit is vaak de reactie op ‘Habari’ en betekent ‘goed’. Je zegt dus eigenlijk ‘Het gaat goed’.

Asante – ‘Bedankt’. Kun je nog dikker aanzetten door er ‘sana’ achter te zetten: ‘erg bedankt’. ‘Sana’ kun je ook achter ’Nzuri’ zetten: dan zeg je ‘erg goed’!

Kiswahili

Saa – dit is best een handig Swahili-woord voor als je aan het reizen bent. Het betekent namelijk zowel ‘tijd’, als ‘uur’, als ‘klok’, als ‘horloge’!

Nani? – ‘Wie?’

Wapi? – ‘Waar’?

Pole – ‘Sorry’. Maar als je het twee keer zegt – ‘pole pole’ – zeg je ‘langzaam’ of ‘doe rustig aan’. Gaat het je juist niet snel genoeg? Zeg dan ‘Haraka haraka’: ‘snel, snel’!

Hapa – ‘Hier’

Rafiki – ken je misschien wel uit een bepaalde tekenfilm. Betekent ’Vriend’

Hakuna Matata – ook deze ken je misschien uit die ene tekenfilm? Betekent ‘geen zorgen’

Gani? – ‘Welke’?

Jina langu ni Joost. Jina lako nani? – ‘Mijn naam is Joost. Wat is jouw naam?’

Nimefurahi kukujua – betekent ‘Goed om je te ontmoeten’ in het Kiswahili.

Tafadhali – ‘Alsjeblieft’

Naomba kupiga picha? – ‘Mag ik een foto maken?’

Soko – ‘Markt’

Na – ‘En’

Hatari – ‘Gevaar’ in het Kiswahili (daarom ook de naam van een security firm in Nairobi)

En last but not least:

Nakupenda – betekent ‘Ik hou van je’. ‘Nakupenda mpenzi wangu’ is ‘Ik hou van je mijn schatje’.

What you can read next:

  Afrikaanse hit

  Een pan-Afrikaanse kneiter voor op je zomer-playlist

  Afrika Blog Lustrum Mannen

  Ja, jambo! De zomer staat weer voor de deur, dus het is tijd voor een Afrikaanse track die je alvast een beetje in de stemming brengt. Luister hieronder naar Aida Sock en Admow’s track ‘Kiding Kiding’!
  Hoewel Aida Sock en Admow beiden Senegalese artiesten zijn, is het nummer een tof voorbeeld van een pan-Afrikaanse kneiter. Niet

  unieke routes in Zuid-Afrika

  Gedragsrichtlijnen: handige tips & tricks voor je naar Afrika reist

  Afrika Blog Tips & Tricks

  Bij Charlie’s Travels willen we met onze reizen een positieve impact maken op de omgeving. Daar werken we zelf heel hard voor, maar jij kunt ook een steentje bijdragen! Simpelweg door je goed in te lezen over het land waar je naartoe gaat en hoe je je daar het beste kunt gedragen. Wij hebben het

  Afrika

  4 dingen die ik heb geleerd in 3 maanden Afrika

  Afrika Blog

  Je gaat naar Afrika zonder echt te weten wat je te wachten staat. Je weet dat de mensen overwegend chocoladebruin zijn, en je snapt dat je niet met je Rolex om op straat een aria in moet zetten (moet je dat überhaupt ergens doen?). Verder is de kans zeer aanwezig dat je geit gaat eten,