In Oost-Afrika kom je met een goed woordje Engels of Frans een heel eind. Toch doe je er goed aan om je talenknobbel aan het werk te zetten en een paar woordjes Kiswahili te leren, de taal die zowel in Kenia, Oeganda, Tanzania, Rwanda, Burundi en zelfs in delen van Congo DRC, Zambia en Mozambique wordt gesproken! We maakten een lijstje met de meest voorkomende woorden:

Ndio – ‘Ja’

Hapana – ‘Nee’

Karibu – ‘Welkom’

Sawa – ‘Oké’ – dit is misschien wel het woord dat je het meest gaat horen. Op ’t Charlie’s Travels HQ hoor je het in ieder geval de hele dag door!

Habari – dit woord gebruik je om ‘hallo’ te zeggen, maar betekent eigenlijk ‘Hoe gaat het’ – vandaar dat mensen niet ‘Habari’ terugzeggen. Dit woord is een stuk beter dan ‘Jambo’, dat eigenlijk alleen door toeristen wordt gebruikt. Wil je wat meer slang spreken, zeg dan ‘Mambo’: ‘what’s up’. Als iemand ‘Mambo’ tegen jou zegt, antwoord je met ‘Vipi’ of ‘Poa’: ‘goed’.

Nzuri – dit is vaak de reactie op ‘Habari’ en betekent ‘goed’. Je zegt dus eigenlijk ‘Het gaat goed’.

Asante – ‘Bedankt’. Kun je nog dikker aanzetten door er ‘sana’ achter te zetten: ‘erg bedankt’. ‘Sana’ kun je ook achter ’Nzuri’ zetten: dan zeg je ‘erg goed’!

Kiswahili

Saa – dit is best een handig Swahili-woord voor als je aan het reizen bent. Het betekent namelijk zowel ‘tijd’, als ‘uur’, als ‘klok’, als ‘horloge’!

Nani? – ‘Wie?’

Wapi? – ‘Waar’?

Pole – ‘Sorry’. Maar als je het twee keer zegt – ‘pole pole’ – zeg je ‘langzaam’ of ‘doe rustig aan’. Gaat het je juist niet snel genoeg? Zeg dan ‘Haraka haraka’: ‘snel, snel’!

Hapa – ‘Hier’

Rafiki – ken je misschien wel uit een bepaalde tekenfilm. Betekent ’Vriend’

Hakuna Matata – ook deze ken je misschien uit die ene tekenfilm? Betekent ‘geen zorgen’

Gani? – ‘Welke’?

Jina langu ni Joost. Jina lako nani? – ‘Mijn naam is Joost. Wat is jouw naam?’

Nimefurahi kukujua – betekent ‘Goed om je te ontmoeten’ in het Kiswahili.

Tafadhali – ‘Alsjeblieft’

Naomba kupiga picha? – ‘Mag ik een foto maken?’

Soko – ‘Markt’

Na – ‘En’

Hatari – ‘Gevaar’ in het Kiswahili (daarom ook de naam van een security firm in Nairobi)

En last but not least:

Nakupenda – betekent ‘Ik hou van je’. ‘Nakupenda mpenzi wangu’ is ‘Ik hou van je mijn schatje’.

Share!