Oud-koloniaal Havenstadje, Tanga

Begin uw road trip langs de Tanzaniaanse Swahili kust en begin bij de oude koloniale havenstad Tanga. Het barst er van de cultuur en geschiedenis en er is meer dan genoeg te doen.

Aan de kust van Tanzania is Tanga de meest noordelijk gelegen zeehavenstad en is met 275.000 inwoners een van de grootste steden van het land. Vanuit Tanga wordt al eeuwen volop handel gedreven, en dat is tot op de dag van vandaag eigenlijk onveranderd gebleven. Het is een echte havenstad! Er wordt voornamelijk koffie, thee en katoen geëxporteerd.

Ontdek de stad

Wanneer je over straat loopt in Tanga zijn de Arabische, Perzische, Indiase en Duitse invloeden op iedere straathoek voelbaar. In het stadje zijn verschillende kleurrijke groentenmarkten en uiteraard verse vismarkten te vinden. Loop over de markten en maak kennis met het stadse, Tanzaniaanse leven. Bezoek het Urithi Tanga Museum: dit museum is gevestigd in de oude boma (klein fort of lokaal overheidsgebouw) van de stad en werd hier door de Duitse bezetters neergezet. Zij gebruikten het gebouw destijds om vanuit te regeren. Of verdiep je in de rijke geschiedenis van Tanga door als toevoeging met een lokale gids de stad door te lopen.

Het Urithi Tanga Museum en bijbehorende city tour

De rijke geschiedenis van Tanga kun je allemaal tot leven zien komen in het Urithi Tanga Museum, dat zeker een bezoek waard is. Dit museum is gevestigd in de oude boma (klein fort of lokaal overheidsgebouw) van de stad, en werd hier door de Duitse bezetters neergezet. Zij gebruikten het gebouw destijds om vanuit te regeren. Na de onafhankelijkheid stond het gebouw lange tijd te verpieteren, tot het fort gerenoveerd werd en het museum in 2009 haar deuren opende. Museumcurator Joel en de andere werknemers doen hier iedere dag hun uiterste best de rijke geschiedenis van Tanga in leven te houden. De gidsen die hier rondlopen zijn ware encyclopedieën en weten veel meer dan op de bordjes naast alle objecten geschreven staat, dus laat een rondleiding zeker niet aan je voorbij gaan.

Rondleiding door de stad?

Nog leuker, of als toevoeging: vraag om een rondleiding door de stad. Dan komt alle geschiedenis waar je net over verteld is pas echt tot leven; de Arabische, Perzische, Indiase en Duitse invloeden zijn nog op iedere straathoek voelbaar.

Verse tilapia en groenten zover het oog reikt

Als je dan toch al de stad aan het verkennen bent, mag je de lokale groenten- en specerijenmarkt niet overslaan. Al die geuren, kleuren en een enorme diversiteit aan mensen: superleuk om op een heel laagdrempelige manier kennis te maken met het stadse, Tanzaniaanse leven. Ook voor souvenirs ben je hier aan het juiste adres.

Aanrader: loop na je bezoek aan de groentenmarkt door naar de vismarkt! Tanga is een echte havenstad: het Volendam van Tanzania, kun je wel zeggen.

Vraag even waar je moet zijn, en je bent er zo. Nog een tip: haal verse ingrediënten in huis en bereid ‘s avonds je eigen diner bij de kookworkshops die je in Tanga kunt volgen, waarover hieronder meer.

Een lokale kookles volgen

Eric Verheij is een Nederlander die al jaren in Tanga woont, en samen met zijn Tanzaniaanse vrouw Jennifer organiseert hij verschillende activiteiten die je hier kunt ondernemen. Een van onze favorieten: een lokale kookles van Jennifer, die ons stapsgewijs liet zien en proeven hoe je de perfecte pilau maakt. Om vervolgens ook nog alles op te mogen eten!

 

De Amboni Caves in Kiomoni Village

Zo’n acht kilometer ten noorden van Tanga liggen de Amboni Caves. Zeker de moeite waard om hier een middagje voor uit te trekken! De Amboni Caves zijn het grootste kalkstenen grottenstelsel in Oost-Afrika, en al zo’n honderdvijftig miljoen jaar oud. In totaal zijn er tien grotten, maar is er maar eentje waarin rondleidingen worden gegeven.

De grotten zijn van grote spirituele waarde voor de mensen die hier in de omgeving wonen. Zij zien het grottenstelsel als een bovennatuurlijk verschijnsel, waarin bovennatuurlijke krachten verblijven (die ook wel ‘Mizimu’ worden genoemd). In verschillende ruimtes in het grottenstelsel zijn plekken waar mensen deze hogere machten aanbidden. Sommige mensen geloven ook dat er een machtige godheid in de grotten verblijft die ziektes kan genezen, (emotionele) pijn kan verlichten en vruchtbaarheid kan vergroten.

In de grotten verblijft ook een grote hoeveelheid vleermuizen, die aan het einde van de dag – op het moment dat de zon ondergaat – de grotten uitvliegt.

Als je richting Pangani rijdt: de Tongoni Ruins

Zo’n twintig kilometer bij Tanga vandaan liggen de Tongoni Ruins, en als je toch al van plan bent deze kant op te rijden (richting Pangani), is het een aanrader om hier een pitstop te maken. De Tongoni Ruins bestaan uit een aantal oude graven en de overblijfselen van een moskee uit de veertiende of vijftiende eeuw. Je kunt het je nu bijna niet voorstellen omdat Tongoni tegenwoordig een piepklein vissersdorpje is, maar eeuwen geleden was dit een enorm welvarende plek waar op grote schaal handel gedreven werd.

Fun fact: Vasco da Gama heeft Tongoni destijds zelfs meerdere bezoekjes gebracht, en was groot fan van de sinaasappelen die hier groeiden, die hij zelfs lekkerder vond dan de sinaasappelen thuis in Portugal.

Ontdek de kust

Net als Pangani heeft Tanga ook zandbanken en mangroves voor de kust liggen. Vaar met een traditionele dhow boot naar je eigen privé-eilandje en ontdek de onderwaterwereld of kajak tussen de mangroves door waar veel vogels hun nestjes bouwen. Eenmaal uit de mangroves kajak je het open water op, waar er een enorme bedrijvigheid is vanwege de vissersboten die terugvaren naar Tanga.

Op zeiltocht naar de zandbanken

De kustlijn van Tanzania staat bekend om haar dhows, en deze traditionele zeilboten maken een belangrijk onderdeel uit van de Swahili-cultuur. Je kunt ze eigenlijk niet missen als je Tanga bezoekt! We raden je dan ook zeker aan om lekker op dhow-tocht te gaan, naar een van de zandbanken die Tanga rijk is. Voor een paar uur heb je je eigen privé eilandje tot je beschikking, om aan het einde van de dag weer in de dhow te stappen en terug te varen naar het vasteland. Ook voor deze activiteit ben je bij Eric aan het juiste adres.

Onze vlog over soortgelijke dhowtochten kun je hier bekijken. En dit is echt niet alleen een aanrader voor lustrumreizigers, maar ook zeker voor families en stelletjes!

Kajakken in de mangroven

Tanga is rijk aan bedreigde mangroven: bossen die alleen voorkomen in tropische gebieden, en regelmatig onder water staan. Mangrovebossen worden door vissen en vogels gebruikt om zich voort te planten, en zijn dus belangrijk voor de biodiversiteit. Als het eb is, kun je tussen de bossen doorlopen. Maar onze voorkeur gaat toch echt naar vloed uit, want dan kun je – wederom met behulp van Eric – door dit gebied heen kajakken! Vanuit de mangroven kajak je een stuk het open water op (waar alle boten aanmeren die de hele dag uit vissen zijn geweest, dus overal bedrijvigheid), om vervolgens aan wal te stappen bij de vismarkt. Daarnaast nemen mangrove bossen ook meer CO2 op dan normale bomen, dus ze zijn ook heel goed voor het milieu.

Een middagje chillen bij de Tanga Yacht Club

Dit is een heel fijne plek om aan te meren na een ochtend op zee door te hebben gebracht! Je hebt hier een klein maar schoon strand tot je beschikking (waar je prima een middagje kunt liggen bakken), een bar die ook dienst doet als restaurant met lekkere visgerechten, en comfortabele douches. Daarnaast is dit echt een plek waar de lokale expatgemeenschap samenkomt: goede manier om te achterhalen wat er verder allemaal te doen valt in de stad.

Roadtrip of eilandhoppen?

Tanga kan gebruikt worden als doorreisplaats naar Pemba, ook wel “het kleinere broertje van Zanzibar” of naar het tropische Zanzibar zelf. Je kunt er ook voor kiezen om op het vasteland te blijven en een roadtrip langs de kust te maken richting het onontdekte pareltje Pangani, waarover je hier meer kunt lezen. Wij stippelen samen met jou de ideale route uit!

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Jouw avontuurlijke Tanzania reis: Alles wat je moet weten over een hike naar de top van Mount Meru

Vergeet de Kilimanjaro, beklim Mount Meru! Deze relatieve hidden gem is de op één na hoogste berg van Tanzania en voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten. Drie van onze collega’s gingen de klim aan, je leest hier meer over een hike op de Mount Meru!

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Mto Wa Mbu

Mto Wa Mbu is letterlijk vertaald ‘River of Mosquitoes’, maar gelukkig zijn er niet zoveel muggen meer, en kun je nu genieten van safari’s. Vanuit de standaard jeep, maar op de mountain bike, tuktuk, of met een lokale kano.

Mkomazi

In het noordoosten van Tanzania, grenzend aan Kenia, ligt Mkomazi National Park. Dit park is zo remote dat het voorheen ontoegankelijk was. Nu is het goed bereikbaar en perfect om te genieten van spectaculaire wildernis. Ook heb je hier de grootste kans om een neushoorn te spotten in Tanzania! 

Hiking In De Usambara Mountains

Groene jungle bossen, druipend van de ochtenddauw en prachtige uitzichten. Vergeet de Europese Alpen, de Himalaya’s en Patagonië: Usambara is waar je wilt hiken. Waan je door groene junglebossen, wandel door dorpjes die af en toe opduiken, aanschouw de mysterieuze ochtenddauw en geniet van de geweldige uitzichten tijdens een meerdaagse hike.

Jouw avontuurlijke Tanzania reis: Alles wat je moet weten over een hike naar de top van Mount Meru

Vergeet de Kilimanjaro, beklim Mount Meru! Deze relatieve hidden gem is de op één na hoogste berg van Tanzania en voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten. Drie van onze collega’s gingen de klim aan, je leest hier meer over een hike op de Mount Meru!

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.