Tented Camps vs. kamperen: luxe of avontuur?

Met je pyjama aan en je hoofd op je kussen sluit je je ogen. Met het geluid van de krekels op de achtergrond dobber je, met een retourtje dromenland, langzaam weg. Net wanneer je steeds verder weg begint te zakken, hoor je een geluid. Gelijk schiet je overeind.  Je zit kaarsrecht op je kampeermatje, je spitst je oren en veegt het kwijl uit je mondhoek. Krekels tsjirpen, takjes kraken. Je hoort je hart bonzen in je ribbenkast en luistert naar de doffe voetstappen van iets dat groot en dik lijkt. De adrenaline schiet door je aders naar je vingertoppen: je slaapt in de wilde bush, en er loopt een olifant langs je tent!

Een met de natuur

Je voelt je een ware avonturier, een globetrotter, één met de natuur. Maar tegelijkertijd ben je ook een beetje bang dat deze olifant besluit een pauze te nemen, om zijn forse reet vervolgens regelrecht op jouw gammele tentje te parkeren! Stiekem vraag je je af: had ik niet beter lekker in een stevig tentenbouwwerk kunnen glampen?

Wanneer je aan het reizen bent in Afrika, zul je regelmatig voor de keuze komen te staan: slaap je in Quecha-tentje, of ga je voor de luxe glamping-safaritent? Veel lodges, vooral die in de bush, bieden vaak beide opties aan. Weet je niet wat je moet kiezen? Hakuna matata, geen probleem, ik heb de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet om je te helpen de knoop door te hakken!

Kamperen bij Mambo Cliff Inn in Tanzania

Kamperen in het wild bij Hoada Campsite in Namibië

Lekker tussen de wilde dieren bij Matamba Bush Campsite in Zuid-Afrika

De voordelen van kamperen

Voordelen van kamperen: de ware luxepaardjes zullen hier misschien al afhaken, maar blijf toch nog maar even hangen! Er zitten namelijk best wel wat mooie kanten aan het opslaan van een tentje midden in de wilde, Afrikaanse natuur.

1)   Door te kamperen in de bush heb je namelijk de kans om je ware avonturier naar buiten te laten en heel dichtbij de pure natuur te komen. Het enige wat tussen jou en het ongerepte wild in staat, is een dun, nylon tentdoek. Hoe vet is dat?

2)   Als je kampeert ben je niet alleen één met de natuur, maar ook kom je meer in touch met het leven van de mensen die in de omgeving wonen. Zo kun je bijvoorbeeld je tent opzetten midden in een Maasai-dorp, waarna je rondom het kampvuur een geit naar binnen werkt die een uurtje geleden geslacht is. Je krijgt een kopje geitenbloed aangeboden (want dat drinken de Maasai), kletst over cultuurverschillen en staart vol ontzag omhoog naar de miljoenen sterren aan de hemel. Klinkt als een droom, toch?

3)   Hoewel de luxe tented camps ook op behoorlijk vette plekken kunnen staan, heb je met een tentje vaak meer vrijheid in waar je deze opzet. Recht aan de rivier? Vlak naast de afgrond van een klif? Op een plateau hoog in de bomen? Je kan het zo gek nog niet bedenken, of je kan er je tent opgooien.

4)   Een vanzelfsprekend voordeel: kamperen is aardig voor je portemonnee, die vaak al aardig lijdt tijdens een trip naar Afrika. Al helemaal wanneer je je eigen tent meeneemt en alleen voor een kampeerplek betaalt. Ook wanneer je geen zin hebt om een hele uitrusting mee te sjouwen en je een tentje wil huren, is het verschil nog een behoorlijk aantal duiten.

5)   “En toen hebben we in zo’n simpel festivaltentje geslapen, midden in de bush, en hoorden we naast ons tentje leeuwen rondsnuffelen en nijlpaarden grazen! Als we moesten plassen ging dat onder begeleiding van een ranger met een machinegeweer!” Zie je de reacties van je collega’s al voor je, terwijl je tijdens je koffiepauze op werk een bakkie naar binnen slurpt? Ze zullen je gegarandeerd met open mond aangapen. Wie had ooit gedacht dat jij zó’n dappere avonturier was!

De nadelen van kamperen

Oké goed, nou moeten we niet gaan overdrijven. Kamperen is dus avontuurlijk en vet, maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan – die we waarschijnlijk allemaal zelf ook wel kunnen bedenken.

1)   Slapen op een dun matje, liggend je broek moeten aantrekken, geen saferoom of verstopruimte hebben wanneer er een eng, exotisch insect in je tent is gekropen. Kamperen kan vrij oncomfortabel zijn.

2)   Je hebt meestal geen privé toilet, dus de kans is aanwezig dat je je grote boodschap op een wc moet doen die niet vaak wordt schoongemaakt en waar wc-papier ontbreekt. En: vergeet je badslippers niet, voordat je voetschimmel riskeert onder die – koude!- douche.

3)   Als je snel bang bent en je een slecht hart hebt, is kamperen misschien een minder prettig idee: er lopen ‘s nachts natuurlijk wel vleesetende, wilde dieren rondom jouw tentje!

Avontuurlijk glampen in Mvuu Camp in Malawi

Best mooi, toch? Bij Elewana Lewa Safari Camp in Kenia!

Luxe safaritenten bij Wildebeest Ecocamp in Kenia

De voordelen van tented camps

Als je wel wil kamperen maar van wat meer luxe houdt, dan kun je natuurlijk ook nog altijd kiezen voor glamorous camping: overnachten in volledig gemeubileerde safaritenten! De voordelen van tented camps is een bijna eindeloze lijst, die ik zal proberen samen te vatten:

1)   Vaak zijn de bedden vreselijk comfortabel. Je hebt de knusheid van een tent, maar dan met een lekker bed waar je bijna niet uit wil komen voor die vroege ochtendsafari.

2)    Je hebt ruimte om je staand om te kleden (ik bedoel maar), een vreugdedansje of ochtendyoga te doen of een kaartspelletje te spelen aan tafel. En dat allemaal ín je tent!

3)   Je staat vaak op waanzinnig mooie plekken, middenin de natuur. En hoewel je dezelfde spanning en sensatie kan beleven van een voorbij wandelende olifant, hoef je minder bang te zijn dat hij op je tent gaat zitten.

4)   Elektriciteit in je tent, dus je kunt gewoon je telefoon opladen. Met een beetje geluk heb je ook nog WiFi en kun je lekker op je iPad Netflixen in bed, of die vette foto’s van je safari op Insta gooien.

5)   Alhoewel een tented camp praktisch gezien een huisje in een tent is, blijft het een feit dat je in een safaritent hebt geslapen en je dus tegen iedereen kan zeggen dat je middenin de Afrikaanse bush hebt gekampeerd. Dat je een warme privé douche had en een uitgebreid ontbijt met versgeperste jus d’orange op je eigen veranda, hoef je er niet bij te vertellen, toch?

De nadelen van tented camps

Zelfs aan glamorous camping, en je onderdompelen in een bad van luxe, zitten wat nadelen.

1)   Oké, goed, volgens het boekje heb je gekampeerd, Maar laten we eerlijk zijn: tented camps is wel een beetje kamperen voor beginners, voor wanna-be-avonturiers. Is natuurlijk niets mis mee, maar voor de onvergetelijke verhalen om aan je kleinkinderen na te vertellen rond het haardvuur, zijn tented camps misschien nét iets minder bijzonder.

2)   Het is toch echt een stuk duurder dan kamperen. Zo is het verblijf in een luxe safaritent gemiddeld 8 keer zo duur als kamperen in een basic tentje. Maak maar eens een lijstje van wat je allemaal van dat geld zou kunnen doen: skydiven? Je PADI halen en duiken met walvishaaien? Een week langer op reis of een helikoptervlucht?

Dus… tented camps of kamperen?

Dat hangt uiteindelijk helemaal van jou af en wat jij uit je reis wil halen. De avonturiers die reizen op een budget en niet zoveel waarde hechten aan een volle telefoon en WiFi-bereik om je Instagram bij te houden: ga kamperen! Wanneer je gauw bang bent voor insecten en wilde dieren en je toch wel graag dat zachte matras hebt, kun je misschien beter gaan glampen. Voor beiden opties valt wat te zeggen, dus voor de reizigers die graag van beiden walletjes eten, zou ik aanraden om het gewoon allebei te proberen!

Uitgelichte foto bovenaan? Dat is dus een mooi bad in een tent (!) van Mahali Mzuri in Kenia, en de foto komt van deze website!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

En? Ben je eruit? Luxe of avontuur, hier bij Charlie’s kan het allemaal. Doe een aanvraag of chat als je meer vragen hebt over kamperen in de bush!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Tented Camps vs. kamperen: luxe of avontuur??
Powered by