• Timkat Festival

    Het is donderdagavond wanneer ik neerplof op een plastic stoel in een lokaal café met vrienden. Het is de vooravond van Timkat Festival en de sfeer zit er al lekker in. Door de hele stad rennen groepen mannen in de meest bijzondere kostuums over straat. Iedereen beeld iets anders uit; een boer, een krijger, een koning – uit de 17e eeuw. De mannen komen zingend, klappend en joelend voorbij met een een brede glimlach op het gezicht, uitkijkend naar morgen.

    – door Suzan van der Beek

De stad vol fenomenale dansers

Tijdens Timkat Festival wordt de doop van Jezus gevierd. Enig idee wanneer we dit in Nederland vieren? Waarschijnlijk niet. Terwijl we in Nederland de doop van Jezus aan ons voorbijgaan laten gaan, wordt het in Ethiopië groots gevierd. Aangezien het overgrote deel van Ethiopië Orthodox Christenen is, pakken ze goed uit. Met name in Gondar trekken ze alles uit de kast, en laat ik daar nou net wonen. In het lokale café met een Nederlands tintje bestel ik een Habescha biertje, want Heineken domineert ook in Ethiopië de biermarkt. Ik bekijk de vrolijk dansende groepen van een afstandje. Het koude biertje valt bijna uit m’n handen wanneer er opeens een feestende groep bedenkt om naar binnen te rennen en mij, de Farengi (buitenlander), eruit pikt om mee te dansen op hun gezang. Daar sta je dan… Met je Hollandse houterige moves tussen al die fenomenale dansers. En de locals maar lachen ;).

Het grootste religieuze festival

Voor veel Ethiopiërs begint deze bijzondere dag al rond een uurtje of 06.00. Op naar het Fasilades Bath, net buiten het stadscentrum van Gondar: een prachtig klein, sprookjesachtig kasteel omringt door water. Veel mensen denken dat het Fasilades Bath in de 17e eeuw gebruikt werd als zwembad, maar eigenlijk is het gebouwd voor religieuze doeleinden. En daar wordt het tijdens Timkat Festival nog steeds voor gebruikt. Wanneer je op een andere dag in het jaar een duikje neemt in het bad, kom je met je gezicht op de droogliggende stenen terecht. Maar tijdens Timkat festival is het bad gevuld met water. Niet zomaar water, maar water dat gezegend is door de priesters en waar je na de zegening jezelf in kan onderdompelen. Mocht je in je jongere jaren nog niet gedoopt zijn, dan is dit dus je kans.

timkat festival ezel

Het mysterieuze kistje

Na de ceremonie bij het Fasilades Bath lopen de priesters met een replica van de Ark des Verbonds over een rode loper, via de stad terug naar hun kerk in Gondar. Iedere kerk heeft zijn eigen replica van de Ark des Verbonds. De priesters bedekken het met een doek zodat de ongelovige deze niet kunnen zien. Zelf zie ik een mooi gegraveerd kistje met belangrijke papieren erin voor me, maar het zou ook een glimmend goud kistje kunnen zijn met een dansende ballerina zodra je hem opendoet. Niemand weet hoe de mysterieuze replica’s van Ark des Verbonds eruit zien. Er is slechts één priester in heel Ethiopië die in dezelfde ruimte mag zijn als de originele Ark des Verbonds… Wij kunnen alleen maar raden.

Een oneindig lange rode loper

Terwijl de priesters in een gecontroleerd slakkentempo richting de stad lopen, rent een groep mannen ijverig heen en weer om de rode loper voor de voeten van de priesters uit te rollen. Alles om ervoor te zorgen dat de priesters en hun priesterlijke kleding de grond niet raken. Het zweet breekt me uit als ik ernaar kijk. Uitrollen, terugrennen, oprollen, naar voren rennen, uitrollen, terugrennen, oprollen… tot daar eindelijk de stad in zicht is. De priesters lopen in hun prachtige kleding, met nog mooiere paraplu’s de berg op naar boven. Verklede muzikanten en dansende en zingende groepen mannen begeleiden de priesters. Dezelfde mannen, waar ik gisteren nog een dansje mee waagde. 

timkat festival ethiopie dance
timkat festival

Haar in de krul voor Timkat Festival

Vanuit een verhoging bewonder ik het kleurrijke festival van een afstandje. Wat onwijs bijzonder! Net als alle andere toeschouwers – met name vrouwen, want de mannen dansen in de optocht mee – kleed ik me speciaal voor deze dag in traditionele kleding. Iedereen voelt zich op zijn mooist. Vrouwen met hun haar in de krul en schoongewassen jurken, zo wit dat het pijn doet aan je ogen. Ook de toeschouwers hebben een gekleurde paraplu om zich tegen de zon te beschermen. Opeens besef ik me in wat voor wereld ik terecht ben gekomen en hoe mooi Ethiopië is. Het lijkt alsof ik 100 jaar terug de tijd in ben gestapt. Ik kijk naar de mensen die vandaag alleen maar liefde en geluk uitstralen. Op de mooiste dag van het jaar. Dat zie je, en voel je aan alles. 

Rond de lunch besluiten we dat we genoeg gezien hebben vandaag. De priesters zijn terug naar de kerk en de dansende mannen zijn naar huis. Tijd om Timkat Festival af te sluiten hoe we ook begonnen zijn: met een koud biertje in de hand in een café.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Timkat Festival?