Top 5 off-the-beaten-track accommodaties in Tanzania

Als je jezelf als een rauwe, onbevreesde ontdekkingsreiziger beschouwt, zul je misschien minder snel aan Tanzania denken als Oost-Afrikaanse bestemming. Tanzania staat bekend als toeristische hotspot, waar een safari in het hoogseizoen nog wel eens filerijden kan betekenen. Maar het is natuurlijk niet voor niets dat veel Afrikagangers het vliegtuig naar Tanzania pakken. Omdat ik zelf ook een type ben die zich graag van de massa onderscheidt en ook wel “the real tanzanian experience” wil, ben ik gaan zoeken naar 5 vette accommodaties in Tanzania die zich bevinden far off-the-beaten-track.

1. Off-the-beaten-track accommodatie: Dreamers Island

Zanzibar, hoppa! Laat ik maar gelijk met de crème-de-la-crème van toeristische hotspots in Tanzania aftrappen. Het wemelt hier van de souvenirwinkeltjes die allemaal hetzelfde spul verkopen, en de mannetjes die je allemaal hetzelfde tripje proberen aan te smeren. Maar ja, het historische Stonetown, de parelwitte stranden en palmbomen komen rechtstreeks uit je natte dromen… Net als off-the-beaten-track accommodatie ‘Dreamers Island’, waar je nog effe in die droom kan blijven hangen.  Dreamers Island is een houten vlot dat voor de haven van Stonetown (de hoofdstad van Zanzibar) dobbert. Captain Alex, de big creator van deze accommodatie, haalt je met het bootje op. Het “eiland” is net een drijvende paddotrip waarop je kan slapen – op een goeie manier! Het vlot heeft een bar en loungeplekken, versierd met de gekste decoratie. Bovenop bevinden zich kleine, maar oh zo cute hutjes waar je lekker weg kan dromen op de deining van de zee en het zacht gekraak van het hout. Als je wakker wordt spring je zó uit je hut de helder turquoise zee in en wordt je vriendelijk begroet door tropische visjes. Als je zin hebt om Stonetown te ontdekken, neemt Captain Alex je mee. Populaire guy, hij kent iedereen en laat je het échte Stonetown zien! Toen ik hier zelf wegdroomde, heb ik nog één van mijn bucketlist punten af kunnen vinken: zwemmen met lichtgevend plankton! In het donker doken we vanaf Dreamers Island de oceaan in en het water lichtte op als sterren aan de hemel. Magisch!

2. Off –the-beaten-track accommodaties: Mambo Cliff Inn

Die Kilimanjaro in Tanzania is natuurlijk allemachtig prachtig, maar als je nou net effe te skere bent of de massa wil ontlopen, moet je eens de Usambara Mountains checken! Dit wordt ook wel het Zwitserland van Tanzania genoemd, en dat zegt al genoeg toch? Op de rand van een klif bevindt zich de off-the-beaten-track accommodatie Mambo Cliff Inn.  Zet je hoogtevrees maar even aan de kant, want het uitzicht vanuit de lodge is echt waanzinnig! Vanaf de steile rotswanden kijk je uit over uitgestrekt berglandschap van Tanzania. De echte diehards skippen de banda, en slapen in een tentje naast de afgrond. Ook nog eens aardig voor je portemonnee! Het leuke van deze lodge is dat het volledig African-owned is. De eigenaren organiseren een mooie hike op formaat of je gaat voor een cultureel tripje in de buurt: een bezoekje aan de tradionele healer, een potje voetbal met de kinderen… Ook het eten uit het restaurant is vers en organisch, verbouwd door de boeren uit het dorp. Healthy lifestyle dus, en tegelijk de lokale economie steunen!

3. Off-the-beaten-track accommodaties: Greystoke Mahale

Eerder benoemde onze eigen Charlie het Mahale Mountains National Park al als één van de zeven meest off-the-beaten-track bestemmingen in Oost Afrika. Het is dan ook alleen weggelegd voor reizigers met een ijzeren doorzettingsvermogen, want makkelijk kom je er niet! Bij dit park, helemaal aan de West grens van Tanzania, kom je alleen per vliegtuig of per boot over het Tanganyika meer. Maar… de aanhouder wint! Want my oh my wat is het mooi. Je lijkt beland op een onbewoond, tropisch bounty eiland, met een parelwit strand en een weelderige jungle. Op het strand bevindt zich één, wel heel off-the-beaten-track accommodatie: Greystoke Mahale. Schitterende hutjes, in elkaar getimmerd van hout afkomstig uit dorpjes rondom het meer. Je voelt je net Brooke Shields in the Blue Lagoon wanneer je een fikkie stookt en een vissie eet op het strand en de zon het meer in ziet zakken. Vanuit Mahale Greystoke kan je ook nog eens de wilde jungle intrekken om chimpansees op te sporen. En met een beetje geluk kom je nog een verdwaalde Jurassic Parc dino tegen ook!

 4. Off-the-beaten-track accommodaties: Burudika Manyara Lodge

Natuurlijk mag de safari lodge in dit rijtje niet missen. The Big Five is ten slotte waarschijnlijk één van de redenen dat jij naar Tanzania wil! De celebrity onder safariparken is de Serengeti. Wat zeker heel vet is, maar in het hoogseizoen spot je misschien meer blanke toeristen met safarihoeden door je verrekijker, dan wilde dieren. Als je stiekem toch graag dit National park wil mee pakken, en tegelijkertijd de toeristen-dans wil ontspringen, raad ik je aan om in de Burudika Manyara Lodge neer te strijken. Deze accommodatie ligt aan de rand van Lake Manyara National Park, de buurman van koning Serengeti. Deze logde is niet alleen meer off-the-beaten-track, maar zorgt ook voor de ultieme safari-feeling. De super vette banda’s gaan helemaal op in de omgeving en het restaurant is om een Baobab tree heen getimmerd. Je kent ze wel, de bomen uit de Lion King. Helemaal zen kan je met een koud biertje op gaan in de natuur terwijl het wild om je heen graast.

accommodaties tanzania
accommodaties tanzania

5. Off-the-beaten-track accommodaties: Chole Mjinji lodge

Baobab bomen zijn dus awesome. Wat als ik je nu vertel dat je ook in een Baobab boomhut kan slapen? Ten zuiden van Zanzibar heb je de Mafia eilanden, één van de grootste marine parken in Oost Afrika. Op een klein, off-the-beaten-track eilandje dat Chole heet, ligt de Chole Mjinji Lodge. In de jungle langs de kust kan je slapen in houten baobab-boomhutten, helemaal met traditionele werktuigen uit lokaal hout gebouwd! Vanaf het boomhut terras zie je tussen de takken door de helderblauwe zee. Wil je met walvishaaien zwemmen? Of met een houten zeilbootje de ondergaande zon achterna? De accommodatie fixt alles. Genieten ten top.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Ben je nu helemaal warm geworden voor het zonnige Tanzania en wil je meer weten? Lees hier meer over de documentaire ‘Tanzania Transit’, waar Nederlands documentairemaker Jeroen van Velzen met de trein heel Tanzania doorcrosste. Heb je nu al onbedwingbare kriebels in je buik en kan je niet wachten om Tanzania te ontdekken? Start dan nu je chat met onze Tanzania expert en wie weet doe jij overnachting in Tanzania in één van deze vette off-the-beaten-track accomodaties!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Top 5 off-the-beaten-track accommodaties in Tanzania?