Een nieuw avontuur

Door mijn ouders word ik naar Schiphol gebracht. Opnieuw neem ik afscheid van mijn vrienden en familie en start ik een nieuw avontuur: mijn eigen avontuur en het avontuur samen met Charlie’s Travels. Dit keer niet alleen met een backpack, maar ook met een koffer. Door mijn interesse in andere culturen, in het ontdekken van de wereld en in het ontmoeten van nieuwe mensen, weet ik dat dit goed gaat komen. De vraag die meer van toepassing is op mij: hoe snel ga ik verliefd worden op dit prachtige continent en wil ik hier nog wel weg?

Jungle Villa Nairobi

working outside
with a beautiful garden

hometown Nairobi

Bijzonder Nairobi, mijn hometown. Inmiddels weet ik hoe het er hier aan toe gaat, maar toch blijf ik mij telkens verbazen. Ik woon en werk vanuit de Jungle Villa in Kitisuru en vind het heerlijk om daarnaast mijn eigen ding te doen. Verdwalen in de grote stad, zoveel mogelijk nieuwe plekken ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Ik ben iemand die slecht stil kan zitten, waardoor wonen en werken op dezelfde plek soms wat opgesloten voelt. Met name in Nairobi. Deze stad is enorm en alles is verdeeld in verschillende buurten. Het ‘citi hoppa’ of ‘Matatu’ systeem is voor ‘mzungus’ moeilijk te begrijpen. Of ja, systeem… Er zit niet echt een systeem in. In Nederland kun je precies zien waar de bus, tram of metro naartoe gaat. Het openbaarvervoer is op elkaar afgestemd. Hier rijden er Matatus, in private beheer, met de meest bijzondere graffiti teksten rond. Een soort musea op wielen, met ieder een eigen thema. Zo komt het hoofd van Wiz Kid of 50cent regelmatig voorbij, met luide hiphop muziek door de speakers gepompt. Veel politieke idolen, atleten of zelfs religieuze teksten als ‘Jesus is lord’ of ‘God is my medicine’, komen voorbij. De artistieke Matatus gebruiken daarnaast ook hun eigen rijbanen, die geen andere chauffeur in het verkeer überhaupt ziet…

Harry’s Tavern Nairobi

Streets of Nairobi

Partners ready for their trip

Om mezelf toch gemakkelijk te verplaatsen, heb ik Moses. Een boda driver die hier in de buurt woont, die de gaten in de weg weet te ontwijken, die lekker doorrijd en goed is in het vinden van short-cuts. Oh en ook belangrijk: ik voel me veilig bij hem achterop. Inmiddels noemt hij me niet meer ‘Madame Mzungu’, maar weet hij ook dat ik Maudy heet. Naast Moses is Taxify m’n beste maat, als het gaat om vervoer. Deze app werkt hetzelfde als Uber, maar is goedkoper. Zo verplaats ik me toch nog gemakkelijk door de straten van Nairobi en kan ik blijven staren naar het grote contrast in deze stad.

Nairobi heeft plekken die je herinneren aan hoe goed je het in Nederland hebt: de huisjes met golfplaten daken, zonder watervoorzieningen. Nairobi heeft een groot aantal winkelcentra, vol met fancy winkels, maar ook ontzettend veel leegte. Nairobi heeft prachtige kleurrijk geklede vrouwen, met de meest bijzondere haarstijlen. Dit verrast mij elke keer weer. Ik zie het inmiddels als een soort kunst, wat echt leuk is om naar te kijken. African women love their hair! Zelf durf ik het niet… Nairobi heeft Safaricom, een mobiele aanbieder die je kan koppelen aan je bankaccount en die zich kenbaar maakt door de vele groen geschilderde huizen door heel Kenia. Geen portemonnee mee, maar betalen met je telefoon. Easy! Ook Coca Cola uit zich hier anders dan in Nederlands. Zo zie je in plaats van glazen met een klein ‘Coca Cola’ logo, hele rood-wit geschilderde huizen of kiosken. Een ander land, andere branding. Mensen krijgen geld voor het laten schilderen van hun huis. Nairobi heeft in mijn ogen ontzettend veel leuke en hippe tentjes. Maar je moet ze weten te vinden… Ze zijn verstopt en liggen niet bij elkaar in de buurt. Zo kun je ineens een stoffige, verlaten parkeerplaats tegenkomen, waar een mega fancy koffietentje zit. Een van de meest leuke dingen aan Nairobi vind ik de muzikale mensen, live muziek en Afrikaanse mannen die durven te dansen. Love it! Check voor de gein maar eens een videoclip van de Keniaanse afro-pop band ‘Sauti Sol’, of lees dit blog. Naast de vele avonden in de J’s, probeer ik dan ook regelmatig wat anders uit op aanraden van Keniaanse vrienden of collega’s.

Nairobi is een mysterieuze stad, waarin je kunt blijven ontdekken.

Colleagues in Nairobi

AT THE OFFICE

Mijn ‘normale’ leventje hier vind ik heerlijk. Ik word ’s ochtends wakker, neem een douche, loop 10 meter en ben op kantoor. ‘Asubuhi’ Ruth en Mercy! Vaak is Ruth, onze chef, al in de keuken met een overload aan boodschappen voor het hele Charlie’s Travels team die werkt vanuit de villa. Mercy is onze schoonmaak-queen. Streng maar rechtvaardig. In de weekenden staat ze vaak Ave Maria-achtige nummers te zingen, omdat haar weekend in het teken van de kerk staat. De keuken stroomt langzaam vol met collega’s, die zichzelf een ontbijtje maken. Van gebakken ei, verse avocado, tot aan yoghurt met fruit, het kan allemaal. Ik werk vaak buiten, waar je heerlijk de tuin in kan kijken en continu vogeltjes op de achtergrond hoort. De temperatuur in Nairobi is perfect. Niet te warm en niet te koud. Vrijdagmiddag maakt Ruth pizza of burger, maar Chapati blijft mijn favoriet! Na het werk volg ik regelmatig een yoga lesje bij African Yoga Project of een boksles bij Brian, mijn bokscoach. 

Diversiteit Kenia

Binnen 1,5 uur en ben je al in een totaal ander gebied, wat meteen een ander gevoel geeft. Het is heerlijk om in de weekenden nieuwe plekken te ontdekken. Zo kun je gemakkelijk naar Limuru om tussen de theevelden te mountainbiken, waar de nieuwsgierige Keniaanse kids vol energie achter je aanrennen, of een dagje naar Mount Longonot om een vulkaan op te hiken.

In Kenia heb ik al aardig wat gezien en gedaan. Een van de hoogtepunten was het rondcrossen door de Magadi woestijn. Wat een prachtig gebied en wat een heerlijk vrij gevoel om met motoren het gebied te verkennen!

Lake Baringo

Lake Magadi

Lake Natron

Het leren kennen van diverse tribes en de geschiedenis daarvan, dat vind ik interessant! Samen met een aantal Maasai mannen en een Nederlandse lustrumgroep, heb ik een hike gemaakt door de Loita Hills. Ik kan uren luisteren naar hun verhaal. Behalve de Maasai mannen in de Loita Hills, heeft ook Reuben en zijn familie indruk op mij gemaakt. Wauw, wat bijzonder om een kijkje te mogen nemen in hun leefomgeving: Mount Suswa. Zijn opa is daar met zijn vee heengetrokken en had toentertijd zes verschillende vrouwen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Reuben nu zo’n dertig broers en zussen heeft. Zijn opa is een van de enige personen die de krater, waar onder andere luipaarden, slangen en apen leven, vanbinnen kent. De huidige generatie is de eerste generatie die naar school gaat. Dit zal het Maasai leven daar doen veranderen.

Motorcrossen Magadi

REUBEN’S FAMILY

MOUNT SUSWA

De kust is prachtig en heeft zijn eigen cultuur. Zo heb ik in Kilifi samen met twee oude Keniaanse mannen Ajua zitten spelen, onder het genot van wat palmwine. De temperatuur kan hier flink oplopen. In Oktober vond ik het goed te doen en heb ik daar naast het strand ook nog aardig wat rondgekeken. In December kwam ik terug voor Kilifi New Year. Een heel tof festival tussen de Baobab bomen… Maar overdag te heet om te dansen, waardoor er meer ’s nachts geleefd werd. In Januari ben ik opnieuw naar Kilifi en Diani gegaan. Heerlijk wandelen over de parelwitte stranden, uitkijkend over de blauwe zee en de dhow boten.

magadi area

Bofa beach Kilifi

Vissen aan de voet van Mount Kenya, vogels spotten op Lake Oleidon, ronddobberen op Lake Baringo, wildlife spotten in Nakuru National Park, kamperen aan de rand van Lake Natron, eilandhoppen op Lake Victoria, kitesurfen in Diani… 

Kenia, wat ben je mooi! 

Nakuru National Park


Deel dit:

Reacties