Voor de tiende keer naar Afrika. Zou dit waanzinnige continent ook deze keer dat heel speciale gevoel bij ons losmaken? Net als in kraantje Pappies liedje was het antwoord ‘ja, ja, ja, ja, ja’. Natuurlijk, ja!. Want Afrika is Afrika. Binnen een paar uur is het gevoel er weer. Nog geen game drive gedaan, gewoon zintuigen open zetten en genieten van een andere wereld. Wat was het weer gaaf!

Waanzinnig Kenia begint in Nairobi of Mombasa bijna voor de deur van je hotel. BAM: Mombasa Road! De chauffeurs van de minibusjes lijken deze weg te zien als strijdtoneel, waar elke meter bevochten wordt. Waar je op en naast een tweebaansweg prima met vier of vijf busjes naast elkaar blijkt te kunnen rijden. Een stuk verder draai je de weg af. Het dagelijks leven in. Snoepjes van kinderen in hun uniformen langs stoffige paden op weg naar school. Gedeukte, AOW-gerechtigde Isuzu trucks die op hun laatste krachten armoedige dorpjes binnen rijden, waar langs de kant van de weg sinaasappels en zakken uien worden uitgestald. Je zult ze zien: half-stenen huisjes, met golfplaten daken, die je laten realiseren hoe goed wij het eigenlijk hebben. Maar waar uit al dat stof als bij toverslag ook prachtige vrouwen te voorschijn komen, gekleed in even prachtige jurken van kleurrijke lokale stoffen. En een lange Afrikaanse man met een perfect gestreken overhemd voorbij rijdt, op een zo kenmerkende retro-herenfiets met dubbele ‘stang’. Sterk en trots, net als zijn berijder. In Kenia hoef je haast niet op safari om al versteld te staan van wat je ziet.

Als iets je ook na tien keer nog steeds kan verrassen, dan is het beter dan een Big Mac, je beste medewerker of professor, of zelfs je één-na-laatste vriend of vriendin. Zó verrassend en veelzijdig en soms ook zo tegenstrijdig: een experience die je alleen in Afrika kan ervaren. Je camera maakt overuren, je zintuigen worden constant geprikkeld. Kijk hier! Ruik dit! Wauw wat gaaf. Hoor! Heb je dit gezien? 

Je móet dit echt meemaken om erover mee te kunnen praten! 

Deel dit:

Reacties