Vaccinaties Kenia: Deze Inentingen Heb Je Nodig

Je zit rond te klikken op de site van Charlie’s Travels, hebt al (bijna) een reis geboekt en wil nog even checken welke vaccinaties je allemaal moet halen voor je deze kant op kan komen? Zoek niet verder! Hieronder lees je welke prikken je moet halen voor een reis naar Kenia, gebaseerd op het advies van de KLM Travel Clinic en de GGD.

Aanbevolen vaccinaties

Gele Koorts

Deze tropische infectie-ziekte krijg je door muggenbeten. Muggen kunnen een virus overdragen waar je ziek van kunt worden – vaak lijkt het ziektebeeld een beetje op griep. Er kunnen echter ook ernstigere complicaties optreden, waardoor het handig is om je tegen Gele Koorts te laten inenten voordat je vertrekt. Sommige landen verplichten deze prik zelfs. Een prik tegen gele koorts is voor Kenia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Kenia binnenkomt in een land bent geweest dat staat aangemerkt als een ‘gele koorts-land’. Als je Kenia dus per land binnenkomt moet je deze vaccinatie in je gele boekje hebben staan!

DTP

Net als BMR is DTP een afkorting voor meerdere ziektes. DTP staat voor Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (polio). Deze drie ziekten worden bij elkaar vermeld, omdat er één beschermend vaccin tegen de drie ziektes wordt afgegeven. Kinderen krijgen deze prik, volwassenen moeten ‘m één keer in de tien jaar verlengen.

Hepatitis A

Hepatitis A kun je oplopen op allerlei verschillende manieren. Via het eten, vieze toiletten, maar ook via handen kun je deze leverontsteking krijgen. Je kunt er flink ziek van worden, dus het is verstandig om je hiertegen te laten inenten.

Persoons- en reisgebonden vaccinatie adviezen

Malaria

In het grootste deel van Kenia komt malaria voor, een ziekte die wordt overgedragen door de malaria-mug. Er zijn vier van dit soort ziekmakende beestjes, en dus zijn er ook vier soorten malaria die je kunt krijgen. De ‘Malaria Tropica’-variant is behoorlijk gevaarlijk en kan onbehandeld zelfs tot de dood leiden. Je kunt je niet inenten tegen de vier vormen van malaria, maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen treffen, door bijvoorbeeld onder een klamboe te slapen en deet op onbedekte stukken huid te spuiten.

Ook kun je tabletten slikken tegen malaria. Er zijn verschillende soorten tabletten die je kunt slikken – reizigers-verpleegkundigen kunnen je helpen met het vinden van de juiste tabletten voor jou. Toch kun je, ook met het slikken van tabletten, alsnog malaria krijgen. Krijg je tijdens of na een bezoek aan malaria-gebied daarom last van de vroege symptomen (koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en/of spierpijn), raadpleeg dan direct een arts om een simpel malaria-testje te laten afnemen.

BMR

Dit staat voor Bof, Mazele en Rode Hond. De meeste jonge mensen zijn hier vroeger al weer voor ingeënt, maar er zijn mensen die na 1965 geboren zijn en de shots nog niet gehad hebben. Vanzelfsprekend is het ook handig om kinderen van 6 maanden en ouder tegen deze ziekten te vaccineren, om er zeker van te zijn dat zij niet ziek worden op reis.

Interesse in Kenia?

Rabiës

Hondsdolheid, oftewel rabiës, kun je oplopen als je wordt gebeten door een zoogdier dat dit virus bij zich draagt. Hoewel een injectie je een stuk beter beschermt tegen de ernstige symptomen die je kunt krijgen van hondsdolheid, is het altijd verstandig om ook na een beet naar de dokter te gaan voor een extra prik. Er lopen nogal wat beesten rond in Afrika, dus het kan zeker geen kwaad om de prikken (drie stuks) te halen voor je vertrekt!

Chikungunya

Dit is een virusinfectie die gedragen wordt door muggen. De ziekte werd voor het eerst in de jaren 50 aangetroffen in Tanzania, en is inmiddels in meerdere Afrikaanse landen op te lopen. De symptomen zijn met name koortsigheid en gewrichtspijn. Wil je je tegen Chikungunya wapenen? Neem dan deet mee en trek bedekkende kleding aan. En slapen doe je onder een klamboe!

Dengue

Nog een ziekte die wordt overgedragen door muggen is Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts. Ook hierom is het handig om deet mee te nemen (je sprayt vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds) en zoveel mogelijk te voorkomen dat je door muggen geprikt wordt – vaccinaties zijn er niet.

Hepatitis B

Deze vorm van leverontsteking is net weer wat anders dan de A-variant, en krijg je wat moeilijker (bijvoorbeeld niet via besmet eten of een smerig toilet). Hepatitis B kun je krijgen door seks te hebben, maar ook door een tatoeage te laten zetten met een vieze naald, of door geprikt te worden door een besmette naald in een kliniek of ziekenhuis. Een Hepatitis B-prik is dus optioneel – reizigers-verpleegkundigen kunnen je helpen om te kijken of je deze injectie wel of niet nodig hebt.

Meningokokken

Tegen meningokokken kun je je laten inenten, maar dit is niet voor iedereen noodzakelijk. Raadpleeg een arts of reizigers-verpleegkundige om erachter te komen of je deze vaccinaties nodig hebt.

Tuberculose

Deze ziekte kun je oplopen via de lucht – als er bijvoorbeeld iemand in je buurt hoest die besmet is, kan dat gevaarlijk zijn. In Nederland komt TBC nog maar weinig voor. Het zijn vooral mensen met een zwak immuunsysteem die erg ziek kunnen worden van tuberculose – in ontwikkelingslanden sterven relatief veel mensen aan deze ziekte, omdat ze bijvoorbeeld ook aids hebben. Als je langer dan een paar maanden naar een gebied gaat waar TBC voorkomt, kun je de zogenaamde ‘B.C.G.’-prik halen. Deze vaccinatie verminderd de kans op het krijgen van de ziekte niet, maar beschermt wel tegen de gevolgen van TBC.

Zikavirus

De muggen die ook dengue en chikungunya met zich mee brengen, zijn ook de beestjes die het zikavirus met zich mee kunnen dragen. Hoewel het virus vooral voorkomt in Latijns-Amerika (en de kans op besmetting in Afrika veel lager ligt) is het handig om voorzorgsmaatregelen te trekken tegen muggen – vaccinaties zijn er niet. Zo is ook hier sprayen met anti-muggenspul met deet erin een aanrader.

Zo, dat is een hele lijst. De kans dat je één van de bovenstaande ziekten oploopt is, helemaal nadat je je vaccinaties hebt gehaald en de stempels in je gele boekje hebt staan, is gelukkig niet zo groot. Nu je de bovenstaande tekst helemaal door hebt gelezen is het hoog tijd voor een luchtiger onderwerp: eten! Lees hier welke Keniaanse gerechten je tijdens een bezoek aan Kenia niet mag missen.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements