Van boon tot kopje zwart goud: de koffie & Materuni waterval tour in Moshi

Tanzania, de bakermat van de Arabica koffieboon. Naast Ethiopië en Kenia is Tanzania van oudsher al een belangrijk land op het gebied van koffieproductie en -export. Door de immens hoge bergtoppen van Mt. Meru en Mt. Kilimanjaro en daarmee het koele klimaat groeit dit zwarte goud lekker door en is daardoor het op één-na-grootste exportproduct van Tanzania. Deze omgeving staat dus vol in het teken van KOFFIE!

In Moshi, naar ons idee toch wel echt één van de leukste en meest sfeervolle Afrikaanse steden, kun je dichterbij de source komen tijdens de coffee tour & Materuni waterfall hike. Je vindt er massa’s koffieboeren en koffie farms, waar je niet alleen veel wijzer wordt van het interessante koffieproces en de geschiedenis rondom de boon, maar waar je natuurlijk ook de lekkerste koffie kunt drinken!

Nederland kan er niet zonder. De gemiddelde Hollander slurpt zo’n 30% van zijn totale vochtinname per dag in de vorm van koffie naar binnen. In de gemiddelde stad zijn meer hippe koffietentjes te vinden dan verse bakkers en het bedrijfsleven zou plat liggen zonder dit zwarte goud. Maar we nemen het maar al te graag voor lief dat er elke dag een vers bakje voor ons klaar staat. Waar komt die koffie eigenlijk vandaan? En wat voor proces gaat eraan vooraf tot die knappe bebaarde man-bun barista die cappuccino met een hartje serveert?

Kahawa Tanzania

Sorry, dat gaan wij je hier niet vertellen. Want het is toch veel leuker om het met je eigen ogen te bekijken? Genesteld aan de groene voet van de Kilimanjaro ligt het weelderige gebied Materuni, beroemd om zijn koffieplantages. Hier is ook één van de oudste koffie coöperaties van Afrika gevestigd. Kilimanjaro Native Cooperative Union (KNCU) opereert al sinds 1930 en produceert en exporteert de heerlijke Arabica bonen over heel de wereld.

Er zijn een aantal te gekke hikes die je vanuit Moshi kunt ondernemen naar Materuni. Daar aangekomen kun je kennis maken met de lokale Chagga koffieboeren die je haarfijn laten zien hoe zij deze wereldbekende Arabica bonen op de perfecte manier laten groeien. Ook het productieproces wordt tijdens een bezoek uitgelegd, waarin de eenvoud van eeuwenoude ambacht laat zien dat er weinig nodig is (lees: geen man-bun) voor een heerlijk bakje koffie. En natuurlijk mag je dan ook het meest verse bakje aller tijden zelf proeven! Is nog eens wat anders dan de automaatkoffie op kantoor.

Materuni Tanzania

Materuni waterval

Materuni waterval

Genoeg koffie geproefd? Pluk onderweg een banaantje mee van een bananenplantage of eet jezelf vol aan de maïskolven. Met een volle buik en adrenaline van de cafeïne hike je met vernieuwde energie verder, want deze omgeving is werkelijk prachtig. Je loopt door een magisch groen, tropisch regenwoud, gevuld met bijzondere flora en fauna. Over (soms lastige) paden loop je naar de indrukwekkende Materuni waterval, waar het verse smeltwater van de Kilimanjaro 150 meter naar beneden klettert. Onderweg kom je verschillende kleinere watervallen tegen en waterstroompjes die gebruikt worden als irrigatiesysteem voor de koffieplantages. Bij de Materuni waterval kun je je vermoeide benen lekker afblussen of gewoon een heerlijke duik nemen in het koele water. De perfecte manier om de dag af te sluiten.

De volgende keer dat je een bakje cappuccino met een hartje bestelt zal niet meer hetzelfde zijn. En na een hike door Materuni heb je dit keer wel een goed verhaal tijdens de 10-uur-koffie-break met je collega’s op kantoor!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Wakker geworden en behoefte aan een vers bakje Tanzaniaanse koffie? Start dan hier je chat met Charlie’s Travels en boek snel je te gekke reis naar Tanzania. Zin om eerst nog meer te weten te komen wat er allemaal nog verder te beleven valt? Check dan vooral deze blog en sla ook dit artikel zeker niet over.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Van boon tot kopje zwart goud: de koffie & Materuni waterval tour in Moshi?