• Dolfijnentour in Zanzibar – GO or NO GO?!

    Dolfijnen: de vrolijke, springende vissen die van menig jong kind het lievelingsdier zijn. Hoe jong of oud je ook bent: iedereen droomt ervan om deze speelse dieren een keertje in het echt te zien. Niet gek dus dat velen graag dolfijnen willen spotten wanneer ze op vakantie zijn in een tropisch gebied. Zanzibar is één van de plekken waar je deze te gekke beesten in levende lijve kunt bewonderen, maar hoe verantwoord is zo’n dolfijnentour nou eigenlijk? En in hoeverre is het schadelijk voor de dieren? Wij geven tips hoe je zo’n tour het verantwoordst kunt aanpakken én optimaal kunt genieten van deze blije beesten!

    – door Marieke van Kuppeveld

kizimkazu dolfijnentour zanzibar

De verwachting vs. De werkelijkheid

Veel mensen hebben bepaalde verwachtingen wanneer ze de boot instappen, op zoek naar de dolfijnen. Met de haren wapperend in de wind turen ze over het azuurblauwe water van de Indische Oceaan in de hoop deze vrolijke dieren te spotten én met ze te kunnen zwemmen. Wat echter vaak vergeten wordt, is dat je zeker niet de enige bent die deze grappige beesten in hun natuurlijke habitat wilt aanschouwen. Bereid je maar voor op zo’n tien tot twintig andere bootjes die hetzelfde doel voor ogen hebben als jij: de dolfijnen van dichtbij bekijken. Schrik er dan ook niet van dat alle bootjes als een malle dezelfde kant op sjezen wanneer er ergens in de verte een vin boven het wateroppervlak uitkomt. Het gevolg? De dolfijnen worden ingesloten en mensen springen als gekken het water in om de beesten nog beter te kunnen bekijken en met ze te zwemmen. Sommigen hebben geluk en vangen onderwater een glimp op van deze prachtwezens, terwijl anderen veel te laat zijn en de dolfijn alweer tientallen meters verderop is.

Maar laat je niet afschrikken! Dit kan een onwijs leuke ervaring zijn waarbij je het lievelingsdier uit je kinderjaren van dichtbij in het wild ziet.

De gevolgen van het toerisme

De tientallen toeristenbootjes die dagelijks op zoek gaan naar de dolfijnen verstoren het gedrag en de leefomgeving van de beesten. Dolfijnen worden ingesloten door de boten en kunnen nergens meer heen. Door de stressvolle situatie van de beesten tijdens deze klopjacht wordt ook hun jacht- en voortplantingspatroon verstoort en dat zorgt ervoor dat het aantal dolfijnen in dit gebied jammer genoeg afneemt. De beesten zijn slim en trekken steeds meer weg van de plekken waar de toeristen komen om te verhuizen naar rustigere gebieden.

dolfijnen tour zanzibar

“Wil jij op een verantwoorde en bewuste manier dolfijnen spotten en met ze zwemmen in het wild? Neem dan contact op met onze Tanzania experts!”

Verantwoord en bewust dolfijnen spotten

Dus dan toch maar beter naar het Dolfinarium in Harderwijk? Nee hoor! Er zijn namelijk touroperators die op een ethische en verantwoorde manier deze dolfijnentour aanbieden. Zij houden afstand van de dolfijnen, sluiten ze niet in, varen rustiger en starten later op de dag. Waarom dit laatste beter is? De dolfijnen zijn vroeg in de ochtend het meest actief, waardoor dit ook de tijd is dat de grootste menigte uitvaart om de dolfijnen op te speuren. Om te zorgen dat jullie niet midden in de spits terechtkomen, varen onze ethische en verantwoorde touroperators net wat later uit. Win-win, want de dolfijnen worden minder opgejaagd en de kans dat jij als enige (of tenminste één van de weinige) daar bent is groot. Dit zorgt voor een authentieke en pure ervaring met deze vrolijke flippers.

dolfijnen tour zanzibar

Wie, Wat, Waar?

De boten voor de dolfijnentour vertrekken vanaf Kizimkazi, in het zuidwesten van Zanzibar. Dit is zo’n 1,5 uur rijden vanaf Stonetown dus wanneer je in deze hoofdstad verblijft, wordt het vroeg uit de veren! Verblijf je nou in Jambiani of Paje aan de oostkust van het eiland? Dan kun je rekenen op een rit van ongeveer een half uurtje.

Word je snel zeeziek? Vergeet dan niet vooraf een reispilletje te slikken, zodat je optimaal kunt genieten van de trip. Omdat het om wilde dieren gaat, is er nooit 100% zekerheid dat je de dolfijnen kunt spotten, het is immers geen dolfinarium. Maar de kans dat je de beesten tegenkomt tijdens de 1,5 uur durende dolfijnentour is heel groot!

Combineren met een BBQ op de zandbank

Zin in wat extra avontuur? Combineer dan de dolfijnentour met een bezoek aan de Pungume zandbank, waar je kunt genieten van een heerlijke, versbereide BBQ midden op de Indische Oceaan. Lees het blog over Pungume zandbank in Zanzibar voor meer informatie over deze bijzondere experience!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Verantwoord en bewust op Dolfijnentour in Zanzibar?