ONZE IMPACT OP LOKALE COMMUNITIES

“Duurzaam reizen: het klinkt misschien als een tegenstrijdig begrip. Één vliegreis is zo slecht voor onze wonderschone aardbol als twee pakjes sigaretten voor een mens, en massatoerisme heeft niet altijd de beste invloed op de cultuur, natuur of de lokale gemeenschappen van een plek... Wij vinden het super belangrijk dat een reis niet alleen tof is voor de reizigers, maar ook voor het land, inwoners van het land en het milieu. Zo maken we het voor iedereen leuk! " - Charlie

Auteur:

Wij vinden het waanzinnig belangrijk om niet alleen klimaatneutraal te reizen, maar ook daadwerkelijk een positieve impact te maken. Hier lees je 4 manieren hoe wij een steentje bijdragen en hoe jij als reiziger actief bijdraagt aan lokale economieën en communities door met ons naar Afrika te reizen!

#1 ON THE GROUND AANWEZIG

Een stoffig kantoor in Nederland met dromerige foto’s van idyllische stranden aan de muur, waar we achter ons computerscherm boekingen maken terwijl de regen op de ruiten tikt? Zo doen wij het in ieder geval niet! Wij zijn on the ground op het Afrikaanse continent, en niet alleen omdat we zo van het continent houden. Nee, wij hebben kantoren in Nairobi en Kaapstad en Angels die vanuit verschillende landen van het Afrikaanse continent werken. Vanuit hier gaan we op expedities en ontdekkingstochten om nieuwe routes te zoeken, op plekken die nog niet door toeristen zijn plat gewalst. Doordat we hier leven, werken, wonen, en reizen maken we makkelijker de juiste vrienden en connecties. De tussenpersoon? Die bestaat niet! We hebben direct en persoonlijk contact met al onze partners, en kunnen altijd langsgaan om te kijken hoe het gaat, de band te onderhouden en samen een kop Chai te drinken (Oost-Afrikaanse thee!) Doordat er geen middle-man is, zijn de resultaten van partnerships voordeliger voor beiden partijen. Daarnaast kunnen we er nauwlettend voor zorgen dat onze samenwerkingen met lokale partners daadwerkelijk de economische impact maakt die we nastreven!

#2 OFF THE BEATEN TRACK: LOKALE PARTNERS

Met het zoeken naar nieuwe partners in lokale ondernemingen en communities slaan we drie vliegen in één klap. WIN-WIN-WIN, toch? We willen dat onze globetrotters een kans krijgen om het échte Afrika te leren kennen, buiten de grenzen van de populaire safariparken en stranden. En wie kunnen je een beter voorproefje geven dan de mensen die op Afrikaanse bodem geboren en getogen zijn? Mensen die de taal spreken, de geschiedenis van de omgeving weten en dikke vrienden zijn met alle andere bewoners uit de buurt?

#3 POSITIEVE IMPACT OP DE LOKALE ECONOMIE

Wanneer we samenwerken met lokale ondernemers die een waanzinnige tour of hike kunnen organiseren of reizigers welkom kunnen heten in hun homestay, wordt daarmee werkgelegenheid gecreëerd op plekken waar mensen anders misschien minder makkelijk toegang hebben tot kansen of markten. Er ontstaan inkomens waardoor mensen het heft in eigen hand kunnen nemen en zelfstandig een – duurzame! – business op kunnen zetten.

#4 CULTURELE UITWISSELING

Hoe ziet dat er bij traditionele stammen in de moderne wereld nou écht uit? Of juist bij de ambitieuze jongeren in de stedelijke gebieden? Geen verfraaide performances die vaak schuil gaan achter de toeristenfaçade, maar the real deal waarin twee werelden met elkaar kennis maken.

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

MAAR EERST… GELIJKWAARDIGE BUSINESS IS DE TOEKOMST!

We hebben het op deze pagina over ontwikkeling, een term waarbij een kleine kanttekening wel nodig is. De term komt in deze context voort uit de westerse wereld, waarbij de definitie wordt bepaald door wat wij vanuit ons perspectief als ontwikkeld en onderontwikkeld zien (ofwel: het positieve waar naar gestreefd moet worden, en het negatieve waar van afgestapt moet worden). Het is goed om de vraag te stellen: wat is de betekenis van ontwikkeling voor veel lokale communities, gebaseerd op hun normen en waarden? Westerse landen lijken Afrikaanse landen vaak aan de hand te willen nemen wanneer het neerkomt op hoe ze hun geld moeten besteden terwijl communities vaak zelf veel beter kunnen bepalen wat voor hun ‘vooruitgang’ nou eigenlijk inhoudt.

Veel goede doelen hebben sinds de jaren zestig al honderden miljarden in projecten gestoken om ontwikkeling in Afrikaanse landen te stimuleren. Het resultaat zestig jaar later? Niet bepaald om over naar huis te schrijven. Wij zijn van mening dat business de toekomst is. Wanneer gelijkwaardige partnerships worden gesloten krijgen gemeenschappen de kans om zelf hun geld bij elkaar te verdienen, zelf het heft in eigen hand krijgen en daarmee zelf ontwikkeling te stimuleren. Meer lezen over hoe wij gelijkwaardige uitwisselingen stimuleren en ‘charity’ sterk afraden? Bekijk dan hier onze pagina over ethisch reizen en positieve culturele impact!

Charles

HOE GAAT DAT IN Z’N WERK? PRODUCT DEVELOPMENT

Hoe vinden we onze partners? We beginnen vaak bij het opsporen van off the beaten track locaties die veel in hun mars hebben: mooie natuur, leuke dorpjes of steden, interessante hiking trails of bijzonder wildlife. Natuurlijk vinden wij deze plekken doordat wij zelf veel reizen, mensen leren kennen en heel wat af babbelen. Maar ook gebruiken wij een andere techniek, die je misschien niet zou verwachten: Google Satellite! Vaak zit Charlie als een geoloog de landkaart af te speuren. Welke gebieden zien er veelbelovend uit vanuit vogelperspectief? Welke zien er nog steeds veelbelovend uit wanneer we inzoomen? Wanneer een plek bomvol potentie lijkt te zitten, is het tijd om op pad te gaan. De rugzak wordt ingepakt, de motor wordt gestart, en trappen maar op die gaspedaal! Wanneer Charlie is aangekomen op de locatie, en het inderdaad de beloftes waarmaakt, is het tijd voor product development. Waar kunnen reizigers overnachten wanneer ze deze locatie bezoeken? Wat voor gave experiences kunnen ze meemaken? En daarbij dus de vanzelfsprekende vraag: wie gaat de reizigers hosten of gidsen? Dit is het moment waarop bijzondere samenwerkingen worden gestart, vriendschappen worden gesloten en business opportunities voor de lokale communities worden gecreëerd.

ONTMOET ONZE PARTNERS!

HOE GAAT DAT IN Z’N WERK?

De connecties zijn gelegd, de banden gesmeed en de partnerships gesloten. Hoe wordt zo’n samenwerking dan afgetrapt en onderhouden? De partners komen langs op ons hoofdkantoor in Nairobi – nog een voordeel van on the ground zijn! – waar ze training kunnen krijgen over bijvoorbeeld hospitality en de normen en waarden van onze manier van reizen. Ook bezoeken wij onze partners natuurlijk, waarbij wij de experience of accommodatie testen, feedback kunnen geven en wat mooie content kunnen schieten waar we reizigers lekker mee kunnen maken. Dit proces is dynamisch en blijft zich ontwikkelen, zodat het niet indut, verslijt of veroudert. Waar lopen onze partners tegenaan? Hoe kunnen zij zich blijven ontwikkelen? Hoe kunnen wij zelf verbeteren? Welke initiatieven ontstaan er? Zijn de afspraken nog wel up to date? Bij dit gehele proces blijft altijd de positieve en duurzame ontwikkeling van de community in het achterhoofd sluimeren. Maar ook onze ecologische impact speelt hier een rol: want hoe mooi is het dat wanneer een nieuwe business in lokale gemeenschappen uit de grond popt, dit een klimaatneutrale, sustainable business is?

Een project van grote omvang waarbij Charlie op expeditie gaat om routes te ontwikkelen en partners te vinden, is Africa Inside Out. Dertien landen in Oost- en Zuidelijk Afrika worden binnenstebuiten gekeerd om in alle hoekjes en gaatjes de meest off the beaten track routes en meest interessante partners te vinden! En dat doet Charlie niet alleen: op elke ontdekkingstocht wordt hij vergezeld door een team van content creators: denk maar aan een filmmaker en een schrijver. Zij leggen de verhalen van plekken en partners vast die ze onderweg tegen het lijf lopen. Daaruit rollen mini-documentaires, reportages en blogs voort die enerzijds de business van onze gloednieuwe partners stimuleren, en anderzijds verhalen van ‘The Real Africa’ naar de laptop- en telefoonschermen thuis brengen! Landen die al heeft verkend zijn, zijn Kenia en Tanzania, maar er staan er nog veel meer in de agenda. Denk maar aan Botswana, Mozambique of Zuid-Afrika. Meer weten over Africa Inside out, of de loeihete content bekijken? Check dan deze pagina!

Community School

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVELSTORY: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

ALLEEN OF MET HET GEZIN OP GROEPSREIS? ALLE 5 VOORDELEN OP EEN RIJTJE

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA