Onze impact op lokale communities

“Duurzaam reizen: het klinkt misschien als een tegenstrijdig begrip. Één vliegreis is zo slecht voor onze wonderschone aardbol als twee pakjes sigaretten voor een mens, en massatoerisme heeft niet altijd de beste invloed op de cultuur, natuur of de lokale gemeenschappen van een plek. Daarom vinden wij het waanzinnig belangrijk om niet alleen klimaatneutraal te reizen, maar ook daadwerkelijk een positieve impact te maken. Hier lees je hoe je actief bijdraagt aan lokale economieën en communities door met ons naar Afrika te reizen!”

– Charlie

Onze impact op lokale communities

““Duurzaam reizen: het klinkt misschien als een tegenstrijdig begrip. Toerisme heeft niet altijd de beste invloed op het klimaat of lokale communities. Daarom vinden wij het waanzinnig belangrijk om een positieve impact te maken. Hier lees je hoe je actief bijdraagt aan lokale economieën en communities door met ons naar Afrika te reizen!”

– Charlie

On the ground aanwezig

Een stoffig kantoor in Nederland met dromerige foto’s van idyllische stranden aan de muur, waar we achter ons computerscherm boekingen maken terwijl de regen op de ruiten tikt? Zo doen wij het in ieder geval niet! Wij zijn on the ground op het Afrikaanse continent, en niet alleen omdat we zo van het continent houden. Wij hebben kantoren in Nairobi, Kampala en Kaapstad, en Angels die werken vanuit Ethiopië en Tanzania. Vanuit hier gaan we op expedities en ontdekkingstochten om nieuwe routes te zoeken, op plekken die nog niet door toeristen zijn plat gewalst. Doordat we hier leven, werken, wonen, en reizen maken we makkelijker de juiste vrienden en connecties.

Nairobi CT Jungle Villa

De tussenpersoon? Die bestaat niet! We hebben direct en persoonlijk contact met al onze partners, en kunnen altijd langsgaan om te kijken hoe het gaat, de band te onderhouden en samen een kop Chai te drinken (Oost-Afrikaanse thee!) Doordat er geen middle-man is, zijn de resultaten van partnerships voordeliger voor beiden partijen. Daarnaast kunnen we er nauwlettend voor zorgen dat onze samenwerkingen met lokale partners daadwerkelijk de economische impact maakt die we nastreven!

Off the beaten track: lokale partners

Met het zoeken naar nieuwe partners in lokale ondernemingen en communities slaan we drie vliegen in één klap. WIN-WIN-WIN, toch?

Zoals je misschien wel al ergens gelezen hebt, ontwikkelen we off the beaten track reizen.

We willen dat onze globetrotters een kans krijgen om het échte Afrika te leren kennen, buiten de grenzen van de populaire safariparken en stranden. En wie kunnen je een beter voorproefje geven dan de mensen die op Afrikaanse bodem geboren en getogen zijn? Mensen die de taal spreken, de geschiedenis van de omgeving weten en dikke vrienden zijn met alle andere bewoners uit de buurt?

Maar daarnaast kunnen we ook een positieve impact maken op de lokale economie.

Wanneer we samenwerken met lokale ondernemers die een waanzinnige tour of hike kunnen organiseren of reizigers welkom kunnen heten in hun homestay, wordt daarmee werkgelegenheid gecreëerd op plekken waar mensen anders misschien minder makkelijk toegang hebben tot kansen of markten. Er ontstaan inkomens waardoor mensen het heft in eigen hand kunnen nemen en zelfstandig een – duurzame! – business op kunnen zetten. 

Ten slotte wordt culturele uitwisseling gestimuleerd waarin onze reizigers een kijkje krijgen in het leven van de lokale bevolking:

 Hoe ziet dat er bij traditionele stammen in de moderne wereld nou écht uit? Of juist bij de ambitieuze jongeren in de stedelijke gebieden? Geen verfraaide performances die vaak schuil gaan achter de toeristenfaçade, maar the real deal waarin twee werelden met elkaar kennis maken. 

Patroon zwart recht
Patroon zwart recht
Patroon zwart recht

Maar eerst… Gelijkwaardige business is de toekomst!

We hebben het op deze pagina over ontwikkeling, een term waarbij een kleine kanttekening wel nodig is. De term komt in deze context voort uit de westerse wereld, waarbij de definitie wordt bepaald door wat wij vanuit ons perspectief als ontwikkeld en onderontwikkeld zien (ofwel: het positieve waar naar gestreefd moet worden, en het negatieve waar van afgestapt moet worden). Het is goed om de vraag te stellen: wat is de betekenis van ontwikkeling voor veel lokale communities, gebaseerd op hun normen en waarden? Westerse landen lijken Afrikaanse landen vaak aan de hand te willen nemen wanneer het neerkomt op hoe ze hun geld moeten besteden terwijl communities vaak zelf veel beter kunnen bepalen wat voor hun ‘vooruitgang’ nou eigenlijk inhoudt.

Veel goede doelen hebben sinds de jaren zestig al honderden miljarden in projecten gestoken om ontwikkeling in Afrikaanse landen te stimuleren. Het resultaat zestig jaar later? Niet bepaald om over naar huis te schrijven. Wij zijn van mening dat business de toekomst is. Wanneer gelijkwaardige partnerships worden gesloten krijgen gemeenschappen de kans om zelf hun geld bij elkaar te verdienen, zelf het heft in eigen hand krijgen en daarmee zelf ontwikkeling te stimuleren. Meer lezen over hoe wij gelijkwaardige uitwisselingen stimuleren en ‘charity’ sterk afraden? Bekijk dan hier onze pagina over ethisch reizen en positieve culturele impact!

Charles geeft de jongens van de Nai Nami tour een hand

ONZE ECONOMISCHE IMPACT: DUURZAME BUSINESS MET LOKALE COMMUNITIES

Hoe gaat dat in z’n werk? Product development

Hoe vinden we onze partners? We beginnen vaak bij het opsporen van off the beaten track locaties die veel in hun mars hebben: mooie natuur, leuke dorpjes of steden, interessante hiking trails of bijzonder wildlife. Natuurlijk vinden wij deze plekken doordat wij zelf veel reizen, mensen leren kennen en heel wat af babbelen. Maar ook gebruiken wij een andere techniek, die je misschien niet zou verwachten: Google Satellite! Vaak zit Charlie als een geoloog de landkaart af te speuren. Welke gebieden zien er veelbelovend uit vanuit vogelperspectief? Welke zien er nog steeds veelbelovend uit wanneer we inzoomen? Wanneer een plek bomvol potentie lijkt te zitten, is het tijd om op pad te gaan. De rugzak wordt ingepakt, de motor wordt gestart, en trappen maar op die gaspedaal! Wanneer Charlie is aangekomen op de locatie, en het inderdaad de beloftes waarmaakt, is het tijd voor product development. Waar kunnen reizigers overnachten wanneer ze deze locatie bezoeken? Wat voor gave experiences kunnen ze meemaken? En daarbij dus de vanzelfsprekende vraag: wie gaat de reizigers hosten of gidsen? Dit is het moment waarop bijzondere samenwerkingen worden gestart, vriendschappen worden gesloten en business opportunities voor de lokale communities worden gecreëerd.

WIL JE EEN AANTAL VAN ONZE PARTNERS ONTMOETEN? DAT KAN!

Zie hier hoe Mama Rose reizigers ontvangt in haar knusse huis in de groene Taita Hills.

Of bekijk hier het filmpje van Brian, onze gids in de Keniaanse stad Kisumu. Brian zette een speurtocht voor kids uit door de stad!

In deze video word je voorgesteld aan de jongens van de Nai Nami tour: zij komen zelf uit de slum en hebben de meest interessante verhalen te vertellen!

over-ons-verantwoord-op-reis-impact-lokale-communities-school

Hoe gaat dat in z’n werk? Samenwerken met partners

De connecties zijn gelegd, de banden gesmeed en de partnerships gesloten. Hoe wordt zo’n samenwerking dan afgetrapt en onderhouden? De partners komen langs op ons hoofdkantoor in Nairobi – nog een voordeel van on the ground zijn! – waar ze training kunnen krijgen over bijvoorbeeld hospitality en de normen en waarden van onze manier van reizen. Ook bezoeken wij onze partners natuurlijk, waarbij wij de experience of accommodatie testen, feedback kunnen geven en wat mooie content kunnen schieten waar we reizigers lekker mee kunnen maken. Dit proces is dynamisch en blijft zich ontwikkelen, zodat het niet indut, verslijt of veroudert. Waar lopen onze partners tegenaan? Hoe kunnen zij zich blijven ontwikkelen? Hoe kunnen wij zelf verbeteren? Welke initiatieven ontstaan er? Zijn de afspraken nog wel up to date? Bij dit gehele proces blijft altijd de positieve en duurzame ontwikkeling van de community in het achterhoofd sluimeren. Maar ook onze ecologische impact speelt hier een rol: want hoe mooi is het dat wanneer een nieuwe business in lokale gemeenschappen uit de grond popt, dit een klimaatneutrale, sustainable business is?

CSR-pagina-sustainable-community-development-charles-Lewasso-AIO-Marieke-Lensvelt

Hoe gaat dat in z’n werk? Africa Inside Out

Een project van grote omvang waarbij Charlie op expeditie gaat om routes te ontwikkelen en partners te vinden, is Africa Inside Out. Dertien landen in Oost- en Zuidelijk Afrika worden binnenstebuiten gekeerd om in alle hoekjes en gaatjes de meest off the beaten track routes en meest interessante partners te vinden! En dat doet Charlie niet alleen: op elke ontdekkingstocht wordt hij vergezeld door een team van content creators: denk maar aan een filmmaker en een schrijver. Zij leggen de verhalen van plekken en partners vast die ze onderweg tegen het lijf lopen. Daaruit rollen mini-documentaires, reportages en blogs voort die enerzijds de business van onze gloednieuwe partners stimuleren, en anderzijds verhalen van ‘The Real Africa’ naar de laptop- en telefoonschermen thuis brengen! Landen die al heeft verkend zijn, zijn Kenia en Tanzania, maar er staan er nog veel meer in de agenda. Denk maar aan Botswana, Mozambique of Zuid-Afrika. Meer weten over Africa Inside out, of de loeihete content bekijken? Check dan deze pagina!

Daarom met Charlie’s Travels naar Afrika

WE ZIJN "ON THE GROUND" in Afrika

Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES

Overal waar Charlie met zijn team komt, ontwikkelt hij samen met bewoners en ondernemers nieuwe routes en experiences.

ELKE REIS IS EEN CO-CREATIE

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.

WIJ WERKEN VERANTWOORD & DUURZAAM

Charlie’s Travels werkt met lokale partners en draagt bij aan CO2-projecten om milieuvervuiling te compenseren.

IK BEN KLAAR VOOR HET AVONTUUR! WAT DOEN WE NU?

© Copyright - Algemene Voorwaarden - Sustainability Policy - Cookie Policy - Privacy Policy - Werken bij Charlie's Travels - Sitemap | Charlie's Travels: avontuurlijke reizen op maat in Afrika
✔️Super flexibele voorwaarden - ✔️Verantwoord toerisme - ✔️100% verzekerd op reis
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!