ONZE ECOLOGISCHE FOOTPRINT VERKLEINEN

“Duurzaam reizen: het klinkt misschien als een tegenstrijdig begrip. Één vliegreis is zo slecht voor onze wonderschone aardbol als twee pakjes sigaretten voor een mens, en massatoerisme heeft niet altijd de beste invloed op de cultuur, natuur of de lokale economie van een plek. Daarom vinden wij het waanzinnig belangrijk om niet alleen klimaatneutraal te reizen, maar ook daadwerkelijk een positieve impact te maken. Hier lees je hoe je actief bijdraagt aan een duurzamer milieu door met ons naar Afrika te reizen!” – Charlie

Auteur:

Tegenwoordig een heet onderwerp in het nieuws en een vurig punt van discussie en debat, maar wij geloven erin: climate change is real! Wij zitten hier on the ground op het Afrikaanse continent en de rampzalige gevolgen van de klimaatopwarming ontvouwen zich voor onze ogen. De consequenties zijn namelijk in Afrikaanse landen veel groter dan bijvoorbeeld Europa. Men is minder bestand tegen bijvoorbeeld veranderende extreme weersomstandigheden zoals grote droogtes of juist enorme regenval, wat daardoor een enorme impact kan hebben op voedselvoorzieningen en leefomstandigheden van bewoners.

Dat vliegen niet lief is voor de planeet weten tegenwoordig zelfs peuters die amper drie woorden in hun vocabulaire hebben. Toch lijken we er niet mee te kunnen stoppen: de wereld is een global village geworden, en onze eigen landen klein en claustrofobisch. Als we niet stoppen met reizen, kunnen we beter kijken naar andere oplossingen. Kunnen we misschien compenseren voor de Co2 die uitgestoten wordt met een vlucht tussen Schiphol en Oost-Afrika? Ja, dat kan! Jij kunt bijvoorbeeld zorgen dat in ruil voor jouw Co2-uitstoot geïnvesteerd wordt in de bescherming van bomen. Bomen fungeren als longen voor de aarde en kunnen de hoeveelheid Co2 die jij uitstoot juist vasthouden. Wanneer jij reist met Charlie’s Travels worden er nieuwe bomen geplant, droge gebieden weer groen gemaakt of er worden juist minder bomen gekapt!

DUURZAAMHEIDSPROJECTEN: JIJ DRAAGT BIJ!

Maar, er is meer! Compenseren voor je vliegreis, hoe werkt dat dan precies? Om onze ecologische footprint en dat van onze reizigers zoveel mogelijk in te krimpen zijn wij op een flinke speurtocht gegaan naar projecten in Oost-Afrika die iets terug doen voor onze aardbol en de klimaatopwarming tegengaan. Geen grote, internationale partijen waarvan we niet weten of het geld wel goed terecht komt, maar juist lokale projecten die tijdens reizen zelfs door klanten bezocht kunnen worden. Met deze organisaties hebben wij de hand geschud en zijn samenwerkingen van start gegaan.

Wij zorgen dat er geld bij deze projecten terecht komt om ze een handje te helpen met het planten of behouden van groen! Dit gebeurt door middel van carbon credits. Wanneer jij bij ons boekt voor een reis naar Afrika wordt berekend hoeveel Co2 jouw reis gaat uitstoten, en wordt berekend hoeveel carbon credits wij bij een project moeten kopen om diezelfde hoeveelheid Co2 juist te op te slaan. Een deel van je reisbudget gaat dan naar de carbon credits van één van deze heldhaftige projecten. Naar welke organisaties jouw centjes gaan, dat kies je zelf. Wanneer je een reis boekt, sturen we je een leuke presentatie waarin je alles kunt lezen over het compenseren van Co2, en hoe jij een impact kunt maken! We geven je daarin ook meer informatie over de projecten waar je uit kunt kiezen om in te investeren, maar hier krijg je alvast een voorproefje!

KLM

PARTNER PROJECT: MANGROVEBOSSEN PLANTEN MET MIKOKO PAMOJA

56,492 jonge mangrove-boompjes zijn geplant, 117 hectare mangrovebos is beschermd en 9880 ton Co2 is opgeslagen. (Voor de informatie: jouw retourvlucht van Amsterdam naar Oost-Afrika heeft 1,5 ton uitgestoten!) Daarnaast zijn er ook nog eens 498 huishoudens die van het behoud van deze bossen profiteren. Klinkt goed, of niet? Dit zijn de cijfers die het project ‘Mikoko Pamoja’ vandaag de dag aantikken, en die dagelijks blijven stijgen.

‘Mikoko Pamoja’ betekent ‘Mangroves together’, een toepasselijke naam voor ons duurzame partnerproject dat hun steentje (of boompje) bijdraagt aan het milieu door mangrovebossen te planten in Gazi Bay, aan de kust in het zuiden van Kenia. Mikoko Pamoja zet een samenwerking op gang tussen lokale gemeenschappen, nationale en internationale organisaties om daarmee drie doelen, ofwel een ‘triple win’ te kunnen behalen: het aanvechten van de klimaatopwarming, het beschermen van biodiversiteit en de leefomstandigheden van lokale communities verbeteren. Dit doen ze door geld, donaties en ‘carbon credits’ te investeren in enerzijds het planten en behouden van mangrovebossen (die fungeren als longen voor de aarde en onwijs veel Co2 opslaan!) en anderzijds te investeren in de dorpen uit de buurt. Zo hebben nu 3500 bewoners toegang tot schoon drinkwater en zijn 700 kinderen voorzien van schoolmaterialen zoals boeken en schriften. Naast dat we de aarde – en de mensen! – een handje helpen, komt er voor ons nog een win bij: deze mangrovebossen aan de azuurblauwe kust zijn namelijk ook nog eens een allemachtig prachtig natuurschoon waar jij een kajak doorheen kunt peddelen tijdens een reis in Kenia! Win-win-win-WIN!

Mangrove

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

PARTNER PROJECT: COOKSTOVES BIJ CO2BALANCE

Maaltijden moeten gekookt worden en huizen moeten warm gehouden worden. Wij doen dat misschien met behulp van een gasfornuis, elektrische waterkoker of centrale verwarming, maar niet iedereen heeft deze opties. Veel rural communities in Oost-Afrika hebben niet veel keus en gebruiken brandhout om een vuurtje te stoken en daarmee hun potten, pannen en huizen te verwarmen. Dit brengt veel nadelen mee, voor mens én natuur:

  1. Brandhout groeit nou eenmaal niet op je rug. Bomen moeten hiervoor gekapt worden, en deze praktijk houdt de ontbossing enorm in stand. Terwijl de bomen juist Co2 vasthouden en klimaatopwarming tegengaan.
  2. Die bomen worden dus gekapt, vaak een zware fulltime baan die meestal door vrouwen en kinderen wordt uitgevoerd.
  3. Vuur dat binnenshuis wordt gestookt, zorgt vanzelfsprekend voor een enorme hoeveelheid rook. Niet bepaald gezond, en de cijfers liegen er niet om: jaarlijks sterven er zo’n vier miljoen kinderen aan luchtvervuiling door deze vuurtjes.

CO2Balance doet hier wat aan. Zij investeren namelijk in de facilitatie van turbo-efficiënte kookstelletjes die ook de woonkamer kunnen verwarmen: cookstoves. Omdat er minder bomen gekapt te hoeven te worden om het avondeten op tafel te zetten, bespaart één zo’n cookstove al 2 ton CO2 – ongeveer één retourticket tussen Amsterdam en Oost-Afrika – per jaar! Daarnaast komt er geen vervuilende rook van de cookstoves af – minder kindersterfte – én kunnen lokale bewoners hun tijd beter besteden. De tijd die veel bewoners voorheen besteedden aan het hakken en sjouwen van hout kunnen zij spenderen aan bijvoorbeeld het opbouwen van een business. En kinderen? Die kunnen weer naar school! Meer weten? Bekijk de website van C02Balance om te kijken hoe ze zich nog meer inzetten voor het klimaat!

KLIMAATNEUTRAAL NAAR AFRIKA

Een belangrijk punt van aandacht bij Charlie’s Travels is dat onze reizen zo duurzaam mogelijk zijn en onze reizigers dus een zo klein mogelijke ecologische footprint achterlaten. Wanneer we samenwerkingen aangaan met accommodaties of tour-organisaties wordt hun impact geanalyseerd.

Om ontwikkeling van lokale gemeenschappen en economieën te boosten, gaan wij in zee met lokale partners in afgelegen, vrijwel toerist-loze gebieden met veel potentie: denk maar rauwe en remote natuurgebieden, of mooie dorpen met vriendelijke bewoners en een interessante cultuur. Door deze samenwerkingen ontstaan business opportunities daar waar eerst amper toegang was tot kansen of markten. Ook wat betreft duurzaamheid en klimaat brengt dit kansen met zich mee! Want wanneer de business van onze lokale partner ontwikkelt, kunnen wij ervoor zorgen dat dit op een duurzame manier gebeurt en daar een helpende hand of educatie in bieden waar nodig. En zo kun jij je tijd in Afrika op een klimaatneutrale manier besteden!

Om desastreuze gevolgen van klimaatopwarming en massatoerisme tegen te gaan, is het essentieel om anders te gaan reizen: duurzaam, bewust en verantwoordelijk. Maar hoe dan? Lees hier 10 tips!

Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Inhoud

HEBT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVELSTORY: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

ALLEEN OF MET HET GEZIN OP GROEPSREIS? ALLE 5 VOORDELEN OP EEN RIJTJE

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA