Vijf keer de beste musea van Zuid-Afrika

Wie tussen het dieren spotten, wijntjes slurpen en roadtrippen door ook de cultuur van Zuid-Afrika wil opsnuiven, doet er goed aan om één van de vele musea te bezoeken die het land rijk is. In dit lijstje zetten we vijf musea onder elkaar die je echt niet mag overslaan tijdens je trip in ‘The Motherland’!

Als je het museum binnenkomt, kun je een klein beetje meemaken hoe de rassenscheiding geweest moet zijn…

Museum Michelle Obama

Apartheid

Als je een bezoek brengt aan Zuid-Afrika, kun je niet om de recente geschiedenis van het land heen. In het indrukwekkende Apartheid Museum van Johannesburg maak je een reis door de tijd: hoe heeft het segregatie-systeem dat Apartheid heet ooit in Zuid-Afrika kunnen ontstaan? Als je het museum binnenkomt, kun je een klein beetje meemaken hoe de rassenscheiding geweest moet zijn: op je toegangskaartje staat namelijk of je door de ‘blankes’ of ’nie-blankes’-entree naar binnen mag. Vervolgens loop je door een multimediaal museum, waar veel te lezen is over hoe Apartheid tot stand kwam, wat er gebeurde met leden van de anti-Apartheidsbeweging en hoe deze beweging het uiteindelijk voor elkaar kreeg dat Apartheid in de ban werd gedaan.

(foto: Ook Michelle Obama en haar kinderen bezochten het Apartheid Museum, in 2011)

Die Afrikaanse Taalmuseum (Paarl)

Geïntrigeerd door woorden als brompony (scooter), papiervampier (ontnieter), pikkewyn (pinguïn), flaterwater (typex), peuselhappie (snack), loslappie (vrijgezel), moltrein (metro) en slimfoon (smartphone)? Dan kunnen we een bezoekje aan Paarl zeker aanbevelen! In het wijnstadje, dat zo’n 45 minuten rijden van Kaapstad ligt, vind je namelijk het zogenaamde ‘Die Afrikaanse Taalmuseum’. Hier leer je meer over de oorsprong van de taal en de verschillende varianten van Afrikaans die Zuid-Afrika rijk is.

District Six Museum (Kaapstad)

In 1966 werden 60.000 mensen gedwongen om uit de ‘District Six’-wijk in Kaapstad te verhuizen richting de townships van Cape Flats. De wijk, die tot dat moment te boek stond als kleurrijk en multicultureel, werd door het Apartheidsregime met de grond gelijk gemaakt en uitgeroepen tot ‘Whites Only’-wijk. In het indrukwekkende ‘District Six Museum’ zie en lees je meer over hoe de wijk ooit was, en wat voor impact de ‘forced removals’ op de gemeenschap van de wijk heeft gehad.

Museum Vlaggetjes

Robbeneiland is zonder enige twijfel het bekendste en beruchtste eiland van Zuid-Afrika.

Zeitz Museum of Contemporary African Art (Kaapstad)

De graansilo die vroeger boven de haven van Kaapstad uit torende, doet tegenwoordig dienst als museum voor hedendaagse kunst en sjiek vijfsterrenhotel. In de indrukwekkende hal van het ‘Zeitz Museum of Contemporary African Art’ kun je de opengewerkte silo’s nog goed zien, helemaal als je met de lift naar de zesde verdieping van het pand schiet. Hoewel het omgebouwde, architectonische wonder op zichzelf al een goede reden is om ‘het MOCAA’ te bezoeken, zorgt de collectie moderne kunst ervoor dat we dit museum als ‘must-go’ kunnen aanraden. Het museum biedt namelijk de grootste collectie hedendaagse Afrikaanse kunst!

Man Kunstwerk
Eiland Zee Bergen Groen

Robben Island Museum

Robbeneiland is zonder enige twijfel het bekendste en beruchtste eiland van Zuid-Afrika. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela, die 18 van zijn 27 jaar gevangenschap op dit eiland voor de kust van Kaapstad heeft uitgezeten. Vanaf de ’Nelson Mandela Gateway’ kun je met de boot afreizen naar het eiland, waar je een tour krijgt door het gevangeniscomplex. Sommige gidsen zijn zelf politiek gevangene geweest en hebben samen met Mandela vastgezeten, iets wat leidt tot eerstehands, indrukwekkende verhalen. Wanneer je met de boot op het eiland arriveert, word je met een bus over het eiland gereden. Daarna volgt een tocht door de cellenblokken, uiteraard ook langs de kleine cel waar Mandela zo lang heeft gezeten. Ben je van plan het eiland te bezoeken? Check dan ook zeker de uitgebreide website van het museum, die vol interactieve verhalen staat.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Zin gekregen in een vakantie naar Zuid-Afrika? Check dan gauw onze bestemmingspagina of neem contact op met één van onze Zuid-Afrika experts!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Vijf keer de beste musea van Zuid-Afrika?