Waarom reizen niet het nieuwe roken hoeft te zijn

Veel van jullie zullen de recente Tegenlicht-aflevering ‘Reizen is het nieuwe roken’ hebben gezien. Thijs, onze CSR Officer, zat natuurlijk met popcorn en Tusker (en een sigaret, voor de ironie) voor de buis en vond het een ijzersterk verhaal. In dit stukje over duurzaam reizen schrijft hij waar de uitzending de spijker op zijn kop sloeg, waar de duim werd geraakt en hoe wij bij Charlie’s Travels omgaan met duurzaam reizen.

Wordt reizen het nieuwe roken?

 

“Don’t stop growing, but grow in value, grow in positive impact, move from quantity to quality”.

Spijker: De groei waarop toerisme gebouwd is, vormt een enorm probleem

Een wereld kan natuurlijk niet altijd blijven groeien binnen de grenzen van haar planeet en dit beginnen we de laatste jaren te merken. Omgaan met onze groeigebaseerde economie is een enorme uitdaging, zeker voor toerisme, gezien haar impact en groeisnelheid.

Hoe gaan we hier dan mee om? Bestemmingen moeten nooit uit hun voegen groeien, dan verliezen ze hun waarde. Niet alleen de waarde voor toeristen, maar ook de waarde voor en van de lokale bevolking. Bij Charlie’s Travels zijn we constant op zoek naar nieuwe plekken om te laten zien aan reizigers, omdat onze huidige bestemmingen niet overbelast kunnen worden en onze groei niet aankunnen.

Door samenwerking en training creëren we het belang van beperkte en inclusieve groei en leggen dit belang in handen van de lokale bevolking, zodat zij voor zichzelf de volledige waarde uit hun omgeving kunnen halen, zonder deze uit te buiten.

Plank: Het is als organisatie lastig om reizigers verantwoord te laten reizen

“Toeristen willen op vakantie en zich nergens zorgen over maken en overheden doen niets”. Dat hoorden we in de aflevering. Reisorganisaties willen wel een extra stap zetten voor verantwoord toerisme, maar voelen geen incentive. Er is sprake van een prisoner’s dilemma: als jij zelf een duit in het zakje doet, maar je concurrent niet, dan loop je achter.

De realiteit zit echter heel anders: Er zit toekomst in verantwoord reizen, mensen zien hartstikke graag dat hun reis een positieve impact heeft en zullen daarvoor kiezen. De ‘moderne reiziger’ (ja, jij dus!) wilt een tastbare impact zien.

Zo kan bij ons binnenkort de uitstoot van elke reis bijvoorbeeld gecompenseerd worden via een lokaal, inspirerend project dat tof is om te bezoeken. Ook redden onze reizigers de plastic flesjes van de reis zelf uit het kampvuur om vervolgens lokaal te upcyclen. Veel klanten merken dat zij tijdens hun reis een positieve impact maken.

Spijker: Reizen naar Vlieland

Het perfecte voorbeeld! Dit moeten we gewoon even belichten. Hou het klein en zorg dat iedereen er profijt van heeft, dan zal toerisme op je bestemming alleen maar een positieve invloed hebben. Kazi nzuri Vlieland!

Plank: ‘Duurzaam’ toerisme

Op het einde heeft mevrouw Pollock het erover dat ze niet gelooft in ‘sustainable tourism’. ‘Sustainability’ is de meest misbruikte term van deze tijd, voor sustainable tourism is dat niet anders. Het S-woord betekent puur het voldoen aan huidige behoeften, zonder dat dit een negatief effect heeft op het voldoen aan behoeften op een andere plek op aarde of in tijd.

Als we dit zouden kunnen bereiken voor toerisme, dan zou dat top zijn als je het mij vraagt. In dit geval zou het schip waar zij het over heeft dus níet tegen de ijsberg aanvaren en zouden we uitkomen bij een systeem, waarin de groei van de toerisme-industrie, lokale factoren en alle andere vormen van groei met elkaar in balans komen, zonder ook maar ergens op af te koersen.

Duurzaam toerisme wegzetten, alleen omdat de term overal in de rondte wordt gesmeten is niet wat er nu moet gebeuren. Nee, het zou breder getrokken moeten worden. Het gaat niet alleen om je uitstoot afkopen, het gaat erom dat je rekening houdt met het volledige plaatje.

Spijker: Toerisme heeft enorm veel potentie voor een positieve impact

Mevrouw Pollock sluit heel mooi af met deze quote: “don’t stop growing, but grow in value, grow in positive impact, move from quantity to quality”. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan in een snelgroeiende industrie, maar ze heeft hier wel een heel goed punt. Zoals Gerben Hardeman ook op het einde aangeeft is toerisme ook werk, culturele uitwisseling en ontwikkeling. Zo zien wij het graag!

De toerisme-industrie in Kenia is goed voor ongeveer 10% van het BNP, de impact die je met zo’n industrie kunt maken is enorm. Helaas blijkt uit onderzoeken dat er bar weinig van deze industrie bij de bevolking terecht komt, het blijft allemaal bij de internationale resorts en lodges, die recht naast de sloppenwijken staan. Maar deze zelfde onderzoeken benadrukken ook de enorme potentie die toerisme heeft voor lokale ontwikkeling, mits goed benut.

Door directe samenwerking met lokale communities, betrekking van alle belanghebbenden en eerlijke afspraken kan deze potentie gerealiseerd worden. Wij zijn nu nog klein, maar ons doel is om hierin voorop te lopen. Als je wilt weten waarom de lokale positieve impact voor ons zo belangrijk is en hoe wij deze waarborgen, kun je dit artikel lezen.

Meer weten over duurzaam reizen?

De Tegenlicht-aflevering is hier in zijn geheel te bekijken. Kun je geen genoeg krijgen van het vraagstuk rondom duurzaam reizen? Dan kun je ook deze bijna twee uur-durende talk in Pakhuis de Zwijger bekijken, die aansluit op de aflevering van Tegenlicht. Meer weten over ons CSR-beleid? Check dan deze pagina! En voor wie stiekem toch wel zin heeft gekregen in een reis naar oostelijk of zuidelijk Afrika: klik hier om onze bestemmingen te zien.

Deze blogs vind je vast ook leuk:

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Waarom reizen niet het nieuwe roken hoeft te zijn?
Powered by