WAT MOET JE DOEN IN MOMBASA? WIJ ONTWIKKELDEN EEN WANDELROUTE!

De ware aard van Mombasa gaat schuil onder een lading slechte stereotypes. Gevaarlijk, druk, onoverzichtelijk en warm. Toegegeven, dat laatste klopt – tenzij je in de Afrikaanse winter reist, juni, juli en augustus, maar wij kunnen na vier dagen Mombasa deze negatieve vibes tegenspreken. Mombasa is een gezellige, kleurrijke stad die barst van boeiende historie en bovenal bewoond wordt super vriendelijke en relaxte mensen. Met andere woorden: wat doe je hier nog?!

De ware aard van Mombasa gaat schuil onder een lading slechte stereotypes. Gevaarlijk, druk, onoverzichtelijk en warm. Toegegeven, dat laatste klopt – tenzij je in de Afrikaanse winter reist, juni, juli en augustus, maar wij kunnen na vier dagen Mombasa deze negatieve vibes tegenspreken. Mombasa is een gezellige, kleurrijke stad die barst van boeiende historie en bovenal bewoond wordt super vriendelijke en relaxte mensen. Met andere woorden: wat doe je hier nog?!

Leuk en aardig, maar wat moet je doen in Mombasa? Nou, heel relaxd en cultureel wandelen, want wij hebben dus lekker op ons elfendertigst door Mombasa gestruind. Die dwaaltocht hebben we voor je in kaart gebracht, zodat je de hotspots van deze zinderende medina kunt bezoeken; de perfecte daginvulling.

TUSKS

We beginnen in Mombasa New Town, bij het meest klassieke beeld van deze stad: de vier huge tusks die Moi Avenue, de hoofdslagader van de stad, omlijsten. Deze aluminium standbeelden zijn hier in 1956 neergeplant om een bezoek van princess Margaret te herdenken. Schiet hier een leuk kiekje om het thuisfront te laten weten dat jullie in de tropical capital zijn (#CharliesTravelsAfrica).

Mombasa Tusk

Uhuruu gardens

Sta je voor de tusks? Loop dan even het Uhuruu park in. In eerste instantie een nogal doorsnee parkie: groen, hier en daar een niet werkend fonteintje en Kenianen die languit genieten van een lunchpauze. Hiervoor reis je toch niet naar de andere kant van de wereld… Maar kijk eens naar boven, hoog in de bomen… duizenden vleermuizen! Sinds een paar jaar huist hier een gigantische kolonie vliegende ratten. Neem toch maar een parasolletje mee, voor ‘t geval dat…

WAAR ‘T OOIT BEGON: HET OUDE TREINSTATION

Ooit was dit verlaten station de toegangspoort voor de rest van Kenia. Als je aankwam in de haven van Mombasa werd hier je tocht voortgezet naar de binnenlanden. Met het nieuwe superdeluxe trainstation, gebouwd door de Chinezen, is dit antieke bouwerk vergane glorie.

Mombasa oud treinstation

SPIRITUAL MELTING POT MOMBASA

Kenia, en met name Mombasa, staat bekend als een cultural melting pot: tientallen culturen en nationaliteiten komen hier al decennia bij elkaar. Dit zie je direct terug door de enorme hoeveelheid  kerken, moskeeën en hindu tempels die vredig zij aan zij staan. Een bezoekje waard is de Shree Cutch Satsang Swaminarayan Temple – 10 punten voor de juiste uitspraak. Besteed hier niet te veel tijd, dus neem vooral geen guide!!! Maar wandel just casual even naar binnen om de felgekleurde (en nogal grimmige) wandschilderingen te bewonderen.

meltingpot mombasa

SPICE MARKET

Tijd om van New Town naar het befaamde Old Town te wandelen. Een goede plek om te Old Town te beginnen is de oude market hall, een overblijfsel uit de koloniale tijd. Hier proef je (letterlijk) de mengelmoes van al die verschillende culturen. Gesluierde vrouwen, oosterse specerijen, lokale Keniaanse producten en alles, alles heeft een very special price. Lees hier hoe je die nog wat specialer -lees lager- kan krijgen.

spijcerijen spices mombasa

MEAT MARKET

Heb je ooit de film Saw gezien? De vleesmarkt in Mombasa heeft hier sowieso voor inspiratie gediend. Geen aanrader voor de vegetariër of voor reizigers met een zwakke maag. Zodra je binnentreed weet je waarom: een walm van weeïge vleeslucht overvalt je en je  kijkt je ogen uit: tot aan het plafond bezoedeld met bloedspetters en de geitenhersentjes liggen voor je uitgestald. Ben benieuwd of jullie nog zin hebben in de lunch.

OLD TOWN MOMBASA: TAKE A WALK

Vanaf de markt loop je Old Town in. Kleine straatjes, drukte, markten, chaos. Kenia is een prachtig land, maar op hun historie zijn ze helaas niet zuinig. Je moet echt goed zoeken wil je een glimp van het verleden vinden. Dit maakt Mombasa, en met name Old Town bijzonder. Verwacht geen prachtige duizend-in-een-nacht steegjes, nee zo mooi is het niet, maar wat het bijzonder maakt is de onopvallende overblijfselen van een vorige tijd. Kijk goed naar de architectuur: sommige gevels dragen jaartallen. Herken jij de oude koloniale gebouwen?

JAHAZI COFFEE

Deze tent wordt in vrijwel elk toeristen blog van Mombasa genoemd. Dus wij namen ook proef op de som. Eindoordeel: not impressed, maar loop er vooral langs voor een kopje Tamarinde thee.

old town mombasa

FORT JESUS EN DE KATTEN MAN

Fort Jesus werd eind 16e eeuw gebouwd. Het complex werd ooit op dit uitkijkpunt neergezet door de Portugezen, die hiermee hun gezag in de Oost-Indische Oceaan probeerden te verzekeren. Maar het fort zou nog regelmatig van eigenaar veranderen. Na een lange strijd overwonnen de Omani’s het bouwwerk, om het uiteindelijk weer te verliezen aan de Britten. Zij maakten er op hun beurt een gevangenis van. Entree is 12$.

Voor het fort is een klein parkje. Loop hier even een rondje, misschien ontmoet je wel de katten man van Mombasa. Deze gezelligerd heeft geen cent te makken, maar wat deert het als hij hier de hele dag met zijn harige vrienden kan hangen. De paar shilling die hij heeft geeft hij uit aan melk en medicijnen voor mijn vriendjes.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Klaar voor de wandeling en benieuwd naar de precieze wandelroute voor Mombasa? Klik hier voor de uitgestippelde route op Google Maps!

Genoeg gewandeld en een knorrende maag? Langs deze route zijn we verschillende restaurants tegengekomen. Benieuwd naar de lekkerste restaurantjes van Mombasa? Check hier de blog! En kijk vooral nog even verder wat Kenia nog meer voor waanzinnige geheimen heeft.

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Wat moet je doen in Mombasa? Wij ontwikkelden een wandelroute!?