MOMBASA, DE ‘WHITE & BLUE CITY’ VAN KENIA

De “white & blue city” Mombasa heeft al vele beschrijvingen op haar palmares staan: Van “vieze havenstad” en “vergane glorie”, tot “the tropical capital” en “the Kenyan king of holiday destinations”… Benieuwd naar waar deze beschrijvingen vandaan kwamen, trokken we er zelf op uit. Onze conclusie? Mombasa is een urbaan pareltje aan de kust met een smeltkroes aan culturele invloeden, funky straatjes, chille coastal vibes én een tropical sun. Stoppen bij dit zuid-oostelijke plekje is bijgevolg een must! Maar wat moet je nu allemaal weten over deze stad? En, wat kun je er zoal doen? In deze blog kom je het allemaal te weten en wordt je “100% Mombasa”!

Auteur:

1. DE NAAM “MOMBASA”

Mombasa is een kuststad in het zuidoosten van Kenia, grenzend aan de Indische Oceaan. De stad, gebouwd rond 900 n.C., is de oudste en op één na grootste stad van Kenia met een totale bevolking van ongeveer 1,341,000 mensen in 2021.

De naam ‘Mombasa’ vindt zijn oorsprong in het Arabische ‘Manbasa’, in het Kiswahili ‘Kisiwa cha Mvita’, wat vertaald kan worden als ‘Eiland van Oorlog’ en een directe verwijzing is naar de dynamische geschiedenis van Mombasa. De Keniaanse stad heeft in het verleden heel wat oorlog moeten ondergaan en is bijgevolg in handen geweest van tal van volkeren.

Een andere en veelgebruikte naam voor Mombasa onder Kenianen, is ‘white & blue city’. Maar waar komt deze term vandaan? In eerste instantie zou je kunnen denken dat deze kleuren verwijzen naar het zand en het water die de kuststad kenmerken. In realiteit verwijst het echter naar de kleuren die alle gebouwen in Mombasa Old Town en het Central Business District (CBD) momenteel dragen. In 2018 droeg de provinciegouverneur Hassan Joho op dat alle gebouwen in deze regio’s geen tekst meer op hun muren mochten tonen – men gebruikte flyers of schilderde reclame op de muren – en allen geschilderd moesten worden in wit met een blauwe rand à la Egypte. Waarom? Om de kuststad een update in looks te geven en meer toeristen aan te trekken.

2. EEN RIJKE GESCHIEDENIS EN CULTUUR

Mombasa is rijk aan geschiedenis en cultuur… Zo rijk dat het bijna onmogelijk is alle geheimen en schatten ervan te bevatten. Om je een handje te helpen, geven we je hieronder de belangrijkste zaken mee.

2.1 Dynamische geschiedenis

Mombasa is rijk aan geschiedenis en cultuur… Zo rijk dat het bijna onmogelijk is alle geheimen en schatten ervan te bevata

We gaan even terug in de tijd. Naar wanneer precies? Geen idee, want wanneer Mombasa nu echt is gesticht, weet niemand. Wat we wel weten, is dat Mombasa sinds de 12e eeuw – door haar ligging aan de Indische Oceaan – de naam van ‘historische handelsstad’ droeg. Belangrijke producten die geëxporteerd werden, waren o.a. ivoor (van neushoorns), koper, glas, sesam en kokosnoot. De stad was bijgevolg een bruisende mix van Afrikaanse, Perzische, Arabische, Portugese en Britse invloeden die allen hun stempel op de stad hebben gedrukt en zo Mombasa de kleurrijke wereldstad hebben gemaakt die het tot op heden is.

Mombasa’s verleden is echter niet “all rainbows and unicorns”. Vanwege haar strategische locatie, was deze stad erg gegeerd. Zo werd er weleens gezegd: “He who dominates Mombasa, stands between the riches of Africa and the Indian Ocean trade”. Door de eeuwen heen, heeft Mombasa bijgevolg moeten knokken tegen tal van buitenlandse indringers – de Portugezen, de woeste Zimba-stam, de Omani’s, de Britse imperialisten – en de oorlogen moeten doorstaan die daarmee gepaard gingen (cf. “Eiland van Oorlog”). Onder het kolonialisme, verhandelde men in deze tropische grootstad niet enkel grondstoffen en producten, maar ook slaven. In de 18e en 19e eeuw stond Mombasa bekend als belangrijk centrum voor slavenhandel (in- en uitvoer). Restanten van deze duistere periode zijn tot op heden terug te vinden in de vorm van…

 • de stadsklok bij Nyali Bridge: Deze klok werd geluid als waarschuwing. Wanneer bewoners het geklingel hoorde, gingen ze zich snel verstoppen… want de slavenhandelaars waren in aantocht.
 • Fort Jesus: Fort Jesus werd gebouwd door de Portugezen als hoofdkwartier, maar heeft o.a. ook gediend als gruwelijk slavenhuis.

2.2 Regenboog aan culturen

Mombasa behoort tot de meest kosmopolitische plaatsen in de wereld. Haar inwoners vormen samen een grote etnische hutsepot met een regenboog aan verschillen op het gebied van cultuur, sociaal gedrag en nationaliteit. Deze culturele variëteit – afkomstig uit Mombasa ’s dynamische verleden – is zichtbaar in o.a. overblijfselen van het Britse imperialisme, invloeden uit India en het Midden-Oosten (handelsrouten, moskeeën), de lokale Keniaanse cultuur, restanten van het Portugees kolonialisme, én… muziek! Dit laatste is een hoofdkenmerk van de Mombasa cultuur/culturen. Muziekstijlen die doorheen de deuren, in de straatjes en vanop het strand klinken zijn het rustige Bango, het gehaaste Chakacha en de traditionele Mwanzele – allen behorend tot de Taarab muziek van Zanzibar.

2.3 “Mombasa style: lekker tranquilo”

Héél veel verschillende culturele invloeden dus.. Maar wat betekent dit voor het algemene leven in Mombasa? Het leven in Mombasa, ook weleens ‘Mombasa style’ genoemd, kan beschreven worden als chill.. Heel chill.

Vraag je een ware inwoner uit deze bruisende stad wat het échte Mombasa is, dan zal je vaak het antwoord “Mombasa raha” krijgen – wat synoniem staat voor ‘rustig aan, pole pole, op je gemak’. Dit zogenaamde tranquilo sfeertje zal je zelf al snel voelen hangen. Op sommige momenten, zou je je zelfs bijna in het Amsterdamse Vondelpark wanen, waarin iedereen een jointje loopt te ‘smoken’… Zo relaxed zijn mensen in Mombasa. En dat is misschien maar goed ook: De temperaturen zijn er nl. best hoog en het verkeer staat er het grootste deel van de tijd vast. Laat die Nederlandse gehaastheid dus maar thuis en slorp de zonnige, chille Mombasasfeer op.

 • Even moe? Doe lekker een dutje in het park, je zal niet de enige zijn!
 • Vast in de file? Zet een leuk muziekje op en praat of zing met de chauffeur.
 • Dorstig op je cocktail aan het wachten? Die zal dan des te beter smaken eens je hem aan je lippen kunt zetten.

KORTOM: GO WITH THE FLOW!

3. HIGHLIGHTS

Tropische stranden en all-inclusive resorts.. dat is waar de standaard toerist hier vaak voor komt. In realiteit is Mombasa echter veel meer dan enkel een tropische kuststad. Wil je de “white & blue city” in haar volle glorie ervaren? Schrijf dan volgende zaken in je itinerary en beleef een vakantie die je nog lang zal bijblijven.

3.1 Culturele wandelroute: from old to new

Kleurrijke en chaotische markten, restanten van de Portugese koloniale tijd, superlokaal koffie drinken en allerlei culturele hotspots… Een wandeling doorheen “the New and Old Town” van Mombasa is iets dat je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek!

BEZIENSWAARDIGHEDEN NEW TOWN:

 • Tusks: Start in Mombasa New Town en neem een foto bij het meest klassieke beeld van deze stad, de vier huge Tusks rondom Moi Avenue. De slagtanden werden geconstrueerd ter herdenking aan Queen Elizabeth’s bezoek aan de havenstad in 1952 en refereren naar hun vroegere gebruik als cultuurdocumentatie. In het begin waren er slechts twee slagtanden uit hout aanwezig, die later – toen de straat een tweerichtingsbaan werd – vervangen en verdubbeld werden in aluminium. De twee paar slagtanden markeren de ingang van hartje Mombasa – een plaats vol banken, winkels en markten – én vormen (ongepland maar lekker toepasselijk) samen de letter M van Mombasa. Ondertussen heeft het beeld een update gekregen: tussen de 2 paar slagtanden is er nu een olifant zichtbaar.
 • Uhuru Garden: Maak een ommetje in de Uhuru Garden en kijk daarbij even naar boven, want hoog in de bomen zit een ganse kolonie vleermuizen verstopt.
 • Het oude treinstation: Het oude treinstation staat er nu verlaten bij, maar was ooit de algemene toegangspoort tot Kenia.
 • Spiritual melting pot: Wanneer je rondstruint door de “tropical capital” zie je tal van kerken, moskeeën en Hindu tempels… Een ware spiritual melting pot.

BEZIENSWAARDIGHEDEN OLD TOWN:

 • Spice & meat market: Bezoek de oude market hall uit de koloniale tijd en proef nieuwe specerijen. Heb je een sterke maag? Dan kan je erna even de meat market bezichtigen.
 • Koloniale architectuur: Mombasa Old Town is gevuld met architectuur uit koloniaal Kenia, iets wat je nog maar weinig in de rest van het land ziet… Als je goed zoekt, vind je misschien zelfs de jaartallen van hun bouw terug.
 • Fort Jesus & de kattenman: Fort Jesus is een UNESCO World Heritage Site en behoort tot de top toeristattracties in Mombasa. Het fort draagt nl. een hele Keniaanse historie met zich mee: Gebouwd in de 16e eeuw door de Portugezen en daarna overgenomen door o.a. de Britten, heeft het monument zich geleend als Portugees hoofdkwartier, militair complex, slavenhuis, gevangenis, én nu… museum. Oké, maar wie is dan die kattenman? De kattenman is een vriendelijke man die samen met zijn kattenvrienden rondhangt in het kleine parkje van het Fort Jesus en waarmee je interessante gesprekken kunt voeren. Een leuke toevoeging aan Fort Jesus dus!

3.2 De wereldkeuken in één stad

Diversity alert! Denk niet alleen exotische geuren en felgekleurde kruiden maar ook mega veel verschillend eten. Deze stad is een samenkomst van tientallen culturen en invloeden en dat proef je in haar keuken. Neem je mes en vork dus snel in de hand en laat je bedienen op één van onze favoriete plekjes:

 • Zonder twijfel op nummer één: Forodhani in Old Town. Waanzinnig lekker eten (vers gevangen vis; Swahili keuken) aan het water tegen prima prijsjes.
 • Wil je echt off the beaten track, hardcore lokaal gaan eten? Bezoek dan Tarboush, hét streetfood cafe van Mombasa: favoriet onder locals, onbekend bij toeristen.
 

MEER TIPS NODIG? CHECK VOLGENDE BLOG!

3.3 Voor de dierenvrienden

Haller Park is een succes bij de dierenliefhebbers. Het natuurreservaat, gecreëerd door niemand minder dan Dr. René Haller, is een groene oase met een viskwekerij en tal van wildlife (vb. giraffe, buffel, zebra, waterbok, nijlpaard) alsook een 160-tal vogelsoorten.

Meer een reptielenfan? Dan loont het om een bezoekje te brengen aan Mamba Village Center in Nyali, de grootste krokodillenboerderij van Oost-Afrika. Kom meer te weten over het leven en gedrag van deze amfibieën, kijk hoe ze vechten om lekkere hapjes, óf neem zelf een babykrok in je handen! Naast de kroks, kun je in dit centrum echter ook andere leuke activiteiten doen: vb. door een botanische tuin wandelen of paardrijden.

3.4 Strand

Vooral de gebieden buiten Mombasa staan bekend als prachtige Keniaanse kustbestemmingen, denk hierbij aan Diani, Watamu of Lamu… Wil je het zand tussen je tenen voelen en je verfrissen in de Indische oceaan, maar… heb je geen zin om ver te reizen? Dan kun je terecht in Nyali en Bamburi Beach, 2 populaire lokale stranden waar je samen met een overgroot deel Kenianen kunt genieten van de witte stranden, wuivende palmbomen en een betoverend zicht op de Indische Oceaan. Klinkt best wel aantrekkelijk, niet?

3.5 Op of onder water?

Vaar je graag? Dan moet je bij de Mombasa Yacht Club zijn. In samenwerking met Charlie’s Travels, kun je hier namelijk een unieke zeiltrip van meerde dagen maken waarbij je op je gemak de prachtige kust afstruint. Is een middagje uitwaaien op het water al voldoende? Dan kan dit natuurlijk ook. Zie jij jezelf al lekker met een zeilbootje de Indische Oceaan trotseren? Aye, captain!

Eerder een waterrat? Dan moet je zeker eens langsgaan bij het Mombasa Marine National Park (MMNP). Het MMNP behoort tot één van de drukste off-shore reservaten in Kenia en herbergt fascinerende flora en onderwaterfauna. Plons het water in en ontdek al snorkelend de mangroven, zeegrasvelden, koraalriffen, zeepaardjes, zeesterren, palingen, en nog zo veel meer. In gezelschap dat liever droog blijft? Dan kan je opteren om in een bootje met doorzichtige onderkant op onderzoek te gaan. En voor zij die wat diepere sferen willen opzoeken is er de MV Dania: een populaire diepduik naar een wrak op de bodem van de oceaan.

Benieuwd naar Kenia?

3.6 Dineren, wijnen of feesten op een dhow

Even uitwaaien op een boot, zeilend de lange kust ontdekken en… dineren op het water! Dress yourself up, boek een plaatsje voor de wekelijkse diner boottocht en geniet van een stijlvolle plateau voedsel met rondom jou een eindeloze oceaan die ’s avonds magisch oranje kleurt door de ondergaande zon.

Zin in wat actievers? Spring dan op de Tamarind Dhow en ga samen met Keniaans gezelschap los op jullie private dobberende dansvloer voor die dag. De partyboot, gebouwd in 1977, vertrekt maandelijks rond 8u ’s ochtends en dropt je diep in de nacht weer op het vasteland. Op de boot voorziet het personeel je van lekker eten (verse vis en andere), een uitgebreide keuze aan drank en lekkere beats waar je niet op kunt blijven stilzitten. Een echte aanrader voor zij die op zoek zijn naar “the local party experience”!

3.7 Mombasa als tussenstop

Reis je naar een tropische Keniaanse badplaats via het vasteland (auto, bus, trein)? Dan passeer je onvermijdelijk in Mombasa, de hoofdhaven van Kenia. De hoofdstad is bijgevolg een ideale stop-over om door te reizen naar de meest betoverende kustbestemmingen, denk hierbij aan vb. Diani, Kilifi, Watamu en Malindi. Al deze bestemmingen zijn bereikbaar vanuit Mombasa via een ferry die dagelijks – en op regelmatige basis – het water oversteekt.

Feesten

4. KLIMAAT

Mombasa wordt gekenmerkt door een tropisch nat en droog klimaat. De hoeveelheid neerslag is daarbij afhankelijk van het seizoen. Bezoek je de grootstad in de maanden april en mei, dan kan je je enkele dagen in de week aan late hevige regenbuien verwachten. Ook in de maanden januari en februari kan er wat water uit de lucht vallen, als is deze minimaal.

Door haar ligging nabij de evenaar, kent Mombasa relatief stabiele temperaturen tussen de 27°C (juni, juli, augustus) en 33°C (januari, februari). En de zon? De zon staat in Mombasa een 8 à 9 uur voor je klaar, bereid om je in haar gloed te verwarmen.

5. BESTE REISTIJD

KLIMAATSGEWIJS is de beste periode om op trip naar Mombasa te gaan juni tot augustus. Deze maanden zijn de ‘koudste maanden’ in Mombasa en zorgen voor aangename temperaturen rond de 27°C.

ACTIVITEITSGEWIJS is de beste periode om Mombasa te bezoeken gevarieerd:

 • Wil je Mombasa bezoeken in combo met een safari in een Keniaans wildpark? Dan boek je best een vliegtuig tussen de maanden juli en oktober, dan is het namelijk droogseizoen en kan je rekenen op een blauwe, zonnige lucht.
  Altijd al eens de bultrugwalvissen in het echt willen zien? Van eind juni t.e.m. december zijn ze te vinden aan de kust van Mombasa.
 • Zij die geelvintonijn willen vangen, hebben de beste kans om dit te doen in de regio tussen augustus en oktober. Meer geïnteresseerd in één van de drie soorten Marlijnen, dan is de periode december t.e.m. maart de periode voor jou.
 • Een actieveling en waterrat? Ga dan lekker scubadiven of snorkelen en ontdek het onderwaterleven van Kenia. De periode van oktober t.e.m. maart is hier ideaal voor.

PRIJSGEWIJS is de beste periode voor een Mombasatrip van april t.e.m. juni, en van november t.e.m. december. Deze maanden markeren het lange en korte regenseizoen, waardoor accommodaties hun prijzen verlagen. In de maanden januari, februari en juli t.e.m. oktober is het in Mombasa hoogseizoen. Dit betekent: hogere prijzen en een hoge stroom aan allerlei types toeristen (solo reizigers, koppels, familiegroepen).

6. TRANSPORT

Mombasa is een grote en toeristische stad met tal van transportmogelijkheden. Reizen door de lucht, op het spoor, op de weg, of in het water? Het kan hier allemaal.

#1 Door de lucht

Als bekende stopover naar andere kustgebieden, kent Mombasa haar eigen vliegveld: Moi International Airport (MIA). In deze luchthaven zijn er dagelijks zowel regionale alsook intercontinentale vluchten. Je kunt er bijgevolg zowel kleine als grote vliegers zien komen en gaan richting Nairobi, andere Keniaanse steden, Europa en zelfs het Midden-Oosten! De internationale luchthaven is gelegen in een township ‘Port Reitz’, dat zo’n 12 km van het stadscentrum van Mombasa ligt.

#2 Op het spoor

Voltooid in 2017 en te vinden in Miritini, bevindt zich de Mombasa-Nairobi Standard Gauge Railway (SGR). Deze spoorweg is relatief nieuw en vervangt het voormalige, eeuwenoude treinspoor gebouwd door de Britten. Wil je van Nairobi naar Mombasa (vertrekken in Syokimau, op 20 km van Nairobi), Mombasa naar Nairobi (vertrek uit Miritini), of nog een andere kuststreek? Dan is de trein een goede manier om je te verplaatsen:

 • De treintickets zijn goedkoop, slechts 1000-1500 KES voor een rit heen.
 • De trein is snel, je bent op 5u in Mombasa vanuit Nairobi.
 • De trein is relatief relaxed, bestel een lekker broodje en geniet tussendoor van de prachtige landschappen en dieren die langs je raam voorbijrazen.

TIP: Als je met de trein eropuit wilt in het weekend of in een vakantieperiode (Keniaans/Nederlands/Belgisch), dan reserveer je best een ticket enkele weken op voorhand. De trein is populair en bijgevolg snel volzet.

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

WIL JE MEER WETEN OVER ‘MET DE TREIN NAAR MOMBASA OF VERDER? CHECK DAN AFRICA INSIDE OUT en CHARLIE’S RAILWAY STORIES uit!

#3 Op de weg

Je verplaatsen via de autoweg is eenvoudig en aangenaam. Het wegennetwerk in en richting Mombasa is geasfalteerd en beschikt over hoofdwegen (Jomo Kenyatta Avenue, Nyerere Road) en snelwegen. Zo loopt er een snelweg van Mombasa naar Nairobi en Dar es Salaam (Tanzania). De noordelijke wegen connecteren dan weer met Malindi en Lamu, all the way tot de grens met Somalië.

In Mombasa city en haar buitenwijken, verplaatsen de locals zich meestal met…

 • een matatu: minibusje, geschikt voorong. 9 personen
 • een tuk-tuk: motorfiets met 3 wielen, geschikt voor 3 personen
 • een boda-boda: een motorfiets met 2 wielen, geschikt voor 1 persoon

#4 In het water

Vanuit de Mombasa Port is er verkeer naar de zee (en omgekeerd) in de vorm van internationale cruiseschepen. Geregelde passagiersdiensten zijn daarentegen weinig tot niet beschikbaar.

In Mombasa Port spot je echter niet enkel cruiseschepen, maar ook tal van ferry’s. Deze vervoeren op dagelijkse basis mensen, dieren, auto’s en andere voertuigen van Mombasa Island naar de South Coast. Ferry’s kunnen dus beschouwd worden als alternatief voor bruggen. Een belangrijke ferrydienst in Mombasa is de ‘Kenya Ferry Service’.

Ferry

7. VELIGHEID

#1 Malaria

Het grootste gevaar dat een toerist in Mombasa kan tegenkomen wordt veroorzaakt door een klein beestje, de malariamug. Heb je malaria opgelopen? Dan ga je best zo snel mogelijk naar een ziekenhuis voor behandeling, de ziekte kan namelijk levensbedreigend zijn bij uitstel hiervan. Liever voorkomen dan behandelen? Dat kan! Neem de – door de huisarts voorgeschreven – malariamedicatie, gebruik voldoende muggenspray, bedek je lichaam in de late uurtjes én koop ev. een muggennet. Ik beloof je, het kleine insect zal geen schijn van kans maken.

#2 Pickpockets

Net zoals in elke grootstad, lopen er ook in Mombasa zakkenrollers rond. Hou je bezittingen dus ten allen tijde goed bij: rugzak op je borst, gsm goed in de hand, zo min mogelijk juwelen aan, geld mooi weggestopt, … Zakkenrollers werken namelijk vaak samen en bewegen zich snel rond. Plaatsen waar je best extra voorzichtig bent zijn het openbaar vervoer en Mombasa Old Town, zeker rond ’s avonds en ’s nachts. Moet je je toch verplaatsen in de late uurtjes? Ga dan in gezelschap of bestel een taxi.

#3 Tapwater

Tapwater in Mombasa is niet drinkbaar. Koop dus flessenwater – van alle maten – uit de winkel. Je maag zal je bedanken.

8. WIST JE DAT?

Wist je dat je Mombasa waarschijnlijk al eens op je tv- of computerscherm hebt gespot?

 • Mombasa is het onderwerp van het Populaire liedje en de muziekvideo “Mombasa” van Jabali Afrika ft. Jason Dunford.
 • Mombasa wordt in de film “Out of Africa” in beeld gebracht als de treinbestemming en zeehaven voor zij die via het Suez Kanaal naar Europa reizen.
 • Mombasa is te zien in de film “Inception” die in 2010 uitkwam met als hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio.
 • Mombasa is een cruciale setting in de populaire videgame series “Halo”.

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika

Slow Travel met 3opReis en Charlie’s Travels!

Ethisch verantwoord toerisme: zo respecteer je mensenrechten op reis