West Kenia: sprookjesachtig Kakamega & Mount Elgon

In Kenia heb je een enorme migratie van het platteland naar de grote stad. Ik ben ooit met mijn nanny teruggegaan naar haar dorp in Kakamega. Je hebt er bomen zo breed als vrachtauto’s en meren zo diep dat er draken in kunnen slapen, waardoor ik me afvroeg: waarom zou je hier weggaan? Everlyne, mijn no-nonsense power nanny, lacht en zegt “No work in Kakamega.” Keihard, die dames. Anyhow: de prachtige bomen, de frisse lucht en de almachtige tweede berg van Kenia, Elgon… welkom in sprookjesachtig West Kenia!

Kakamega is een oerwoud zoals je het kent uit de boekjes: duizenden geluidjes en zacht geritsel.

Kakamega Forest: de lokale medicijnkast

Dit geïsoleerde stukje bos is een overblijfsel van een oerwoud dat ooit van Congo tot Kenia reikte. Dit is een overweldigend, prachtig woud, maar het doet pijn om te zien hoeveel moeite het kost om het te behouden. Een typisch voorbeeld van Keniaanse bureaucratie en corruptie. Gelukkig zijn er een paar toegewijde gidsen die zich grenzeloos inzetten voor het bos. Van oudsher is het woud de lokale medicijnkast. Van boomschors wordt thee getrokken, wat genezende effecten zou hebben. Kanker, rugklachten of gewoon ‘man power’: dit is natuurlijke genezing. Maar de decennia oude bomen hebben het zwaar te verduren: met een machete wordt hardhandig boomschors gekapt, wat vaak leidt tot het einde van de boom. 

Kakamega is dé plek voor flora- en fauna-lovers

Elke nacht wordt er in het bos gepatrouilleerd om de boomkappers in de boeien te slaan. Er staat een zware straf op het plunderen van schors. Kakamega is een oerwoud zoals je het kent uit de boekjes. Duizenden geluidjes en zacht geritsel: een lust voor de natuurmensch en een mystiek waar je U tegen zegt. Flora- en fauna-lovers; Kakamega beantwoordt al je onvermoede verlangens!

Rondo Retreat: een christelijk paradijs

In het bos vind je de Rondo Retreat: een christelijk retraite-oord waar je hemels tot rust kan komen. Deze oud-koloniale accommodatie doet je in een andere tijd wanen. Gun jezelf de luxe, trek je mooiste pak aan en strijk neer in de allermooiste tuin die je ooit zult meemaken voor een Engelse high tea. Geniet van je carrot cake, terwijl je nipt aan je (net iets te sterke) Earl Grey. Let wel, dit is een christelijk paradijsje: hier wordt geen druppel alcohol geserveerd.

Kericho Valley

Kericho Valley

Theevelden? Maar ik ben toch in Afrika, niet in Azië? Klopt: Kenia is de op drie na grootste theeproducent ter wereld. Hoewel je bij theeplantages waarschijnlijk voornamelijk aan Indonesië denkt, heeft Oost-Afrika ook meer dan genoeg te bieden op dit gebied. Kericho Valley is hier een voorbeeld van!

Mount Elgon

In de richting van Mount Elgon zie je het land al snel veranderen. Het is hier ook een stuk koeler. Best een fijne afwisseling in het Keniaanse klimaat! Mt. Elgon is een bijzondere berg, doormidden gespleten door de Keniaans-Oegandese grens.

Mt. Elgon staat bekend om meerdere dingen. Het is de één na hoogste piek van Kenia, je kunt hier perfect hiken; van een paar uur tot een paar dagen.  Maar Elgon is vooral beroemd om haar zoutgrotten. De Kitum- en Makingenycave zijn het nachtelijke onderkomen voor de plaatselijke buffalo- en olifantpopulatie. Waarom? Olifanten, buffalo en andere grote zoogdieren komen door hun puur plantaardige dieet mineralen tekort, wat ze compenseren door het likken van zout. De muren van de grotten zijn geglazuurd met dit mineraal: een heerlijk toetje na een dag grazen!

Hiken Kenia

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Helemaal watertanden door al dat off the beaten track bosgeweld in het ongerepte West Kenia? Geef dan een gil op onze chat!

Open chat
1
Can I help you?
Hi, Can I help you with more information about West Kenia: sprookjesachtig Kakamega & Mount Elgon?
Powered by