Wintersport in Afrika

Wintersport: een actieve vakantie met veel chocolademelk, schnaps en hoempa hoempa hits. De meesten pakken de auto richting Oostenrijk of Frankrijk, maar wist je dat ook in Afrika de wintersport hot is? Letterlijk hot, dus laat dat dikke skipak en die snowboots dit jaar thuis en gooi je flipflops in de koffer. Leun lekker achterover in het vliegtuig, sluit je ogen en kom fris en fruitig aan op het Afrikaanse continent. Weinig tijdsverschil dus een jetlag zul je niet hebben! Ook hoef je niet aan te sluiten in die file waarin ome Henk en collega Pietje al 5 uur lang staan te wachten. Benieuwd welke wintersportactiviteiten je allemaal kunt doen in Afrika? Lees snel verder!

– door Marieke van Kuppeveld

Als je op wintersport gaat in Europa moet je rekening houden met lawinegevaar, botbreuken en gipsvluchten. Je betaalt je scheel aan een skipas, laat staan de hoge prijzen van de accommodaties tijdens het hoogseizoen. Voor hetzelfde geld heb je een retourtje naar het Afrikaanse continent waar je zonder lawines en winterdip wintersportactiviteiten kunt beoefenen in, jawel, je zomerse outfit!

waterskieën-met-zonsondergang

Skiën vs. Waterskiën

Wie aan wintersport denkt, denk aan skiën. Twee latjes in de vorm van een pizzapunt en raas al glibberend die berg af. Maar: één verkeerde move en je loopt de rest van de dag rond met een bevroren, natte bips. Wordt het weer achter in de rij aansluiten om je met de kabelbaan naar boven te laten brengen. Dat gaat hier in Afrika wel anders. Met de zon op je koppie hang je achter aan de boot en sjees je op een stel ski’s over het water met hier en daar een lekker golfje om het uitdagend te houden. Je voelt je koning te rijk en onder het waakzame oog van zeegod Poseidon maak je de zee all yours. Ga je toch op je plaat? Geen probleem! De boot komt je gewoon weer ophalen, waarna je direct weer verder kunt sliden (en dat zónder bevroren billen!).

Snowboarden vs. Sandboarden

In Frankrijk of Oostenrijk boarden ze van besneeuwde bergen af, hier in Afrika sliden we van de zandduinen. Een beetje wax op je board, je blote voetjes in de pedalen en… gaan met die banaan! Liften zijn er niet en dat lijkt misschien wat onhandig, maar al dat omhoog lopen heeft ook een voordeel. Je werkt aan je conditie én het is goed voor je beenspieren, win-win! ‘s Avonds rust je uit met je tenen in het zand terwijl de zonsondergang een intens oranje gloed achterlaat.

Man-glijdt-op-zijn-buik-naar-beneden-op-zijn-sandboard
jetski-op-blauwe-zee-tussen-de-palmbomen

Sneeuwscooter vs. Jetski

In het koude Europa glijd je met de sneeuwscooter over de witte laag ijs die op de berg is neergedaald. Gefocust zoef je over die heuvels heen en doe je je best om de vele naaldbomen te ontwijken. Na een vermoeiende en ijskoude rit kom je met een rode snotneus en blauwe vingers weer terug in de lodge waar je direct een warme mok chocolademelk met slagroom naar binnen kiepert om jezelf weer enigszins mens te voelen. Hier in Afrika gaat het allemaal nét wat relaxter. Met volle vaart stuiter je over de golven van de azuurblauwe Indische Oceaan en kom je langs parelwitte stranden vol palmbomen die wuiven in de wind. Terwijl je dobbert op zee, zwemmen de meest kleurrijke vissen onder je door in het kraakheldere water. Bij terugkomst in het beach house pak je er een verse kokosnoot bij en spreid je een badlaken uit op het ligbedje. Niks meer aan doen, wintersport in Afrika is de shit!

Vrouw-maakt-sneeuwengel-in-de-sneeuw
Vrouwen-liggen-te-zonnen-op-het-strand

Sneeuwengel vs. Zandengel

Waggelend als een pinguïn in je dikke skipak met onhandige snowboots strompel je door de sneeuw op zoek naar hét perfecte plekje. Je kijkt in het rond, ziet een prachtig, onaangetast pak sneeuw en ploft neer. Dit vergt perfectie. Geconcentreerd ga je liggen en beweeg je je armen en benen ritmisch op en neer. Wanneer je opstaat verdwijnt er tot je schrik een brok ijs in je T-shirt die langs je ruggengraat langzaam naar beneden glijdt, brr! Even vergeet je jouw creatie, maar dan draai je je om en zie je het prachtige kunstwerk dat je gemaakt hebt: De meest perfecte sneeuwengel ooit!

Bij Charlie’s Travels begrijpen we dat een wintersportvakantie zonder sneeuwengel niet bestaat. Daarom introduceren wij de Afrikaanse zandengel! Minder koud, minstens net zo mooi.

Struinend over het strand in je zwemkleding bedenk je welke spot het mooiste zou zijn. Je kiest een plekje nabij die grote palmboom en gaat liggen in het warme zand. De gloeiende zonnestralen strelen je lichaam en bij het op en neer bewegen van je ledematen voel je het zand over je lichaam schuren. Een goede scrubbeurt is er niets bij. Je staat op en kijkt naar het resultaat: een engel is het niet te noemen, maar een heerlijk gat om de rest van de dag in te vertoeven is het wel. Met een brede grijns leg je het badlaken over je zelfgecreëerde ligkuil, bestel je een koud drankje en geniet je van je welverdiende vakantie.

Après-ski

Iedereen weet dat de après-ski net zo belangrijk is (al dan niet belangrijker) als de wintersportactiviteiten zelf. Tijd om lekker op te warmen met een glaasje glühwein gevolgd door enkele liters ijskoud bier. Met je skilaarzen aan de voeten waggel je wat rond op de dansvloer terwijl de hoempa hoempa muziek uit de speakers dreunt. Ook in Afrika is après-ski een hele ervaring. Zo is in Lesotho de hoogste après-skihut van het Afrikaanse continent gebouwd, namelijk het Gondola Café. Deze kroeg bevindt zich in AfriSki, een klein skigebied in Lesotho. Wow, wacht.. een skigebied in Afrika?! Yes, dat heb je goed begrepen. AfriSki ligt op zo’n 3000 meter hoogte en met behulp van sneeuwkanonnen wordt er in de wintermaanden van het zuidelijk halfrond (juni – september) een goed pak sneeuw gegarandeerd. Dus heb je écht sneeuw nodig om jouw wintersport compleet te maken? Zelfs dan kan het Afrikaanse continent aan al je wensen voldoen!

Apres-ski-in-Lesotho

Kostenvergelijking

Kun je goedkoper op wintersport in Europa, of heb je voor hetzelfde geld een heerlijke wintersportvakantie mét zon in Afrika? Wij zochten het voor je uit! We zij in de vergelijking uitgegaan van een reisgezelschap van 4 personen en we hebben de après-ski-taferelen buiten beschouwing gelaten. Alle kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de keuzes die jij maakt, maar voor een midrange reis kom je op het volgende uit:

Europa vs. Afrika

In Afrika kun je alles vinden wat Europa ook heeft: bergen, sneeuw, snowboarden en Après-Ski, het is er allemaal! Benieuwd hoe een wintersportvakantie er in Afrika uit kan zien? Nieuwsgierig naar een wintersportvakantie in Afrika die aan AL je wensen voldoet?!

Give us a try en neem contact op met een van onze Travel Designers.

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Wintersport in Afrika?