WIST JE DAT PLASTIC VERBODEN IS IN KENIA?

Sinds de invoer van het plasticverbod in Kenia, wordt er hard opgetreden tegen het inbrengen van plastic. Overtreed je de wet? Dan kun je tot €33.000 boete krijgen en vier jaar cel. Geen kleine straffen dus. Ook worden er straffen ingediend voor importeurs die plastic het land proberen in te smokkelen. Op kleinere schaal is er een duidelijk regelgeving: breng geen plastic mee het land in. Ook voor onze reizigers proberen wij duidelijke regelgevingen te hanteren om het gebruik van plastic terug te dringen. Lees verder en kom meer te weten over Charlie’s Travels plasticbeleid en hoe wij duurzaam toerisme proberen te promoten.

Auteur:

PLASTICVERBOD KENIA: GROTE IMPACT & GROTE STRAFFEN

Plastic. Het lijkt overal te zijn. Van drinkflesjes tot die vervelende verpakking van een schroevendraaierset, van de spoiler van je Fiat tot het kunstgebit van oma. Het is een handig, goedkoop en veelzijdig product, maar helaas niet zo vriendelijk voor Moeder Natuur. Plastic behoort tot een van de grootste vervuilers ter wereld, omdat het nooit vergaat en uiteindelijk in microscopisch kleine deeltjes achterblijft. En het probleem wordt alleen maar groter. In de afgelopen tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw! Maar liefst de helft van al dat plastic is ontworpen voor eenmalig gebruik. Op dit moment worden er schokkende één biljoen plastic tasjes gebruikt. Het is hoog tijd voor verandering.

Tot die realisatie zijn ze in Kenia ook gekomen. Plastic vormt een groot probleem in het land en is enorm schadelijk voor het milieu. Slechte afval- en recycle-voorzieningen maken het erg lastig voor het land om de enorme hoeveelheid plastic troep te verwerken, dus hebben ze een drastische maatregel genomen: het verkopen, bezit en gebruik van plastic tasjes is illegaal gemaakt. Overtreders worden bijna net zo hard gestraft als drugsdealers. Dat is nogal een verschil met de 25 cent-tasjes in Nederland.

PLASTIC FLESSEN: LOKALE INITIATIEVEN VOOR HET RECYCLEN VAN PLASTIC

Het illegaal maken van tasjes is slechts een kleine, maar belangrijke stap in de goede richting. Een groot ander probleem is het gebruik van plastic flessen. We weten allemaal dat het drinken van kraanwater in het buitenland kan betekenen dat je de volgende dag met ORS-poedertjes rondom een wc moet doorbrengen. Wij zijn de bacteriën vaak niet gewend. Dus kopen we massaal schoon en gefilterd water uit plastic flessen, zodat we fijn en gezond kunnen blijven genieten van die geweldige safari of Mara. Maar waar eindigt dat lege flesje als jij het met alle goede intenties in een vuilnisbak gooit?

Gelukkig zijn er in Kenia een hoop toffe lokale initiatieven om ook dit afvalprobleem aan te pakken. Een school vlak bij Charlie’s Headquarters in Nairobi doet mee aan de door Dave Hakkens opgezette Precious Plastic community, een netwerk van wereldwijde strijders voor een plastic vrij milieu. Op deze school maken ze producten van al ons gebruikte plastic: van sieraden, tot bekers, schalen en constructiemateriaal. Echt te gek! Zo blijft het plastic uit de natuur, stimuleren we creativiteit en craftsmanship en heeft de school er ook nog wat aan!

Of wat dacht je van het te gekke Flip the Flop initiatief waar jaarlijks 400.000 slippers van de Keniaanse kust worden opgevist tijdens het opschonen van de kustlijn. Deze slippers worden door lokale craftsman omgetoverd tot de meest prachtige kunstwerkjes. En wat het allemaal nog mooier maakt, is dat dit initiatief aan de Keniaanse kust al tot 100 nieuwe banen heeft geleid. Iedere kunstenaar die iets maakt uit gerecyclede flip flops, hangt ook een kaartje met zijn of haar verhaal eraan, zodat je als koper ook goed weet wie je helpt wanneer je zijn of haar kleurrijke design koopt.

ocean sole

Benieuwd naar Kenia?

DUURZAAM REIZEN: CHARLIE’S TRAVELS EN JOIN THE PIPE

Maar daar stoppen we natuurlijk nog niet – we zijn pas net begonnen! Corporate social responsibility (CSR) betekent voor ons het creëren van onze reizen op een duurzame en verantwoorde manier, om een zo klein mogelijke impact te hebben op het milieu. Het gebruik van plastic is hier ook een groot onderdeel van. Een groot probleem is dat in de landen waar we reizen organiseren, drinkwater alleen in plastic flessen verkrijgbaar is. En met het vrij warme en stoffige klimaat heb je al gauw zo’n 3-4 liter water per persoon per dag nodig. Dit zijn dus aardig wat flessen die er doorheen gaan.

Gelukkig wordt er hard gewerkt aan mooie oplossingen. Zo zijn wij een partnership gestart met Join the Pipe. Dit sociale netwerk houdt zich bezig met het aanbieden van herbruikbare flessen en het plaatsen van duurzame drinkwater-tappunten om zo het gebruik van de milieuvervuilende single-use plastic flessen tegen te gaan. Met deze verkoop financieren ze schoon drinkwater-projecten. Deze projecten houden zich bezig met het plaatsen van waterpompen, het organiseren van plastic clean ups en het uitdelen van de herbruikbare flessen. Deze flessen gaan wij binnenkort ook aan onze reizigers meegeven als een reis van start gaat. Hiermee hopen we dat de herbruikbare flessen een verschil gaan maken en dat klanten niet voor ieder slokje water een nieuwe plastic fles zullen kopen.

HAAL VERS WATER UIT DE WATER ATM!

Daarnaast zie je in Kenia langzaamaan dat er steeds meer water ATMs worden geplaatst. Alleen al in Nairobi heeft de helft van de inwoners problemen om schoon drinkwater te krijgen… dit omdat ze in veel wijken geen goede of officiële wateraansluiting hebben. Met de komst van de water ATMs wordt schoon drinkwater steeds toegankelijker. Deze ATMs zijn 24/7 geopend en voor een paar cent kan je al een jerrycan laten vullen. Het water is gekwalificeerd en goedgekeurd en helpt hiermee miljoenen mensen. Daarnaast zorgen deze water ATMs ook voor het terugdringen van plastic flessen. Ook voor reizigers biedt dit een uitkomst omdat je met jouw herbruikbare fles gewoon drinkwater kunt tappen. Uiteraard staan er nu nog niet overal in Afrika water ATMs, maar het begin is er! En dat juichen wij zeker toe!!

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika

Slow Travel met 3opReis en Charlie’s Travels!

Ethisch verantwoord toerisme: zo respecteer je mensenrechten op reis