Wordt Afrika in tweeën gesplitst?

Iets meer dan een week geleden gebeurde er iets bijzonders in Kenia’s Great Rift Valley: een enorme scheur spleet het landschap in tweeën. Tectonische experts stapten direct in het vliegtuig om de breuk te onderzoeken: zou het kunnen dat Afrika in tweeën wordt gesplitst?

“Deze breuk is het bewijs dat Afrika uiteindelijk zal worden opgesplitst in twee stukken.”

De breuk

De Oost-Afrikaanse Great Rift Valley is met recht ‘Great’ te noemen: de vallei strekt zich namelijk uit over meer dan drieduizend vierkante kilometer land. De vallei loopt helemaal door tot in Mozambique en is ontstaan doordat het gebied op een tectonische breuklijn ligt.

De breuk die in Kenia werpt de vraag op of het Afrikaanse continent in tweeën wordt gesplitst, en volgens sommige onderzoekers is dat het geval! Zo schrijft Lucia Perez Diaz, researcher aan de University of London, dat deze breuk het bewijs is dat Afrika uiteindelijk zal worden opgesplitst in twee stukken.

Hoewel de breuk al aardig wat schade heeft aangericht – sommige mensen zijn hun huis kwijt geraakt en er is een aardig stuk snelweg weggeslagen – kunnen we hier bij Charlie’s Travels gelukkig rustig gaan slapen: het is niet zo dat we binnen de kortste keren op een eiland naast Madagaskar wonen.

 

Diaz schrijft namelijk dat het afsplitsen van zo’n groot stuk land  tientallen miljoenen jaren in beslag kan nemen. Als het splijten doorgaat, zal het nog miljoenen jaren duren voor de Indische Oceaan eenmaal in de spleet trekt.

De breuk die nu in de Great Rift Valley zit ziet er nogal heftig uit, maar is volgens dokter Diaz slechts een incident: het splijten gebeurt wel, maar superlangzaam. Diaz zegt dat de platen maar een paar millimeter per jaar bij elkaar vandaan trekken.

Meer weten?

Lees meer over de ‘afsplitsing’ in dit artikel van Quartz Africa. Wil je Kenia nog bezoeken voor je straks de boot moet nemen van Nairobi Beach naar Kisumu Beach? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of check de Kenia-bestemmingspagina!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Wordt Afrika in tweeën gesplitst??