Yes! Oktober is Afrika-maand in Nederland

Oke, so we’re a bit late to the party. Afgelopen maand was Afrika-maand en het was blijkbaar één groot Afrika-festijn in Nederland, en wij – als Nederlanders in Afrika – zaten juist rond deze periode iets te diep in onze eigen jungle vibes. Conclusie: totaal gemist. Balen natuurlijk, maar omdat we nooit een kans voorbij laten gaan om wat extra licht te schijnen op alles wat Afrika te bieden heeft: bij deze een overzichtje van de vetste tentoonstellingen en evenementen van de afgelopen maand. Iets gemist? Het merendeel is jaarlijks. Volgend jaar rond deze tijd dus even je agenda iets beter in de gaten houden, dan doen wij dat ook.

1. Het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen. En aangezien mensen in alle soorten en maten komen en stuk voor stuk een verschillende achtergrond hebben, is het geen wonder dat in de exposities hier vaak de focus wordt gelegd op de verschillende culturen die de wereld rijk is.

Hoe past Afrika in dit plaatje? Momenteel speelt het Afrikaanse continent de hoofdrol in ‘Fashion Cities Africa’, waarbij gekeken wordt naar het werk van jonge ontwerpers uit Afrikaanse hoofdsteden en Nederlandse ontwerpers die hun Afrikaanse roots verwerken in hun werk. Zo wordt het idee van ‘dé Afrikaanse mode’ ontkracht, en in plaats daarvan de focus verschoven naar de verschillende bloeiende modescenes die Afrika rijk is.

In ‘Afterlives of Slavery’ wordt gekeken naar de sporen die het Nederlandse slavernijverleden hebben achtergelaten in de hedendaagse samenleving. Hoewel dit onderwerp vooral wordt gezien als een afgesloten hoofdstuk (slavernij is sinds 1863 afgeschaft), blijkt in de praktijk dat de link tussen het slavernij van toen en de ongelijkheid van nu nog steeds voelbaar is voor een groot aantal mensen. Deze – tijdelijke – tentoonstelling biedt een nieuw perspectief op het door de geschiedenisboeken vaak verzwegen verleden.

2. Afrovibes Festival

Dit festival vindt plaats van 28 september t/m 9 oktober en werd dit jaar voor de 14e keer gehouden! Het gaat de hele randstad af (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag) en brengt jonge makers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek, poëzie, film en design uit Afrika naar Nederland.Ook hier draait het om het laten zien van moderne, actuele en vernieuwende kunst uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika, en de verbinding die kan ontstaan tussen de makers ervan en Nederlandse kunstenaars.

3. iAfrica Movie Festival

Dit filmfestival vond afgelopen maand voor de tweede keer plaats op verschillende locaties in Den Haag. Het is gericht op het verspreiden van Afrikaanse cinema en kunst in Nederland. Balen dat je dit gemist hebt? 5 november houden ze nog een muziekfestival in Amsterdam!

4. Black Achievement Month

Van 29 september tot 29 oktober is het Black Achievement Month. Een maand lang staan een aantal culturele evenementen in het teken van het vertellen van het verhaal van de zwarte Nederlander. Nu staat dit natuurlijk niet per definitie gelijk aan de Afrikaanse Nederlander – zeker met onze geschiedenis in de Antillen – maar het zal geen toeval zijn dat veel vieringen van Afrikaanse cultuur samenvallen met deze maand. Onder het mom ‘we maken het Nederlandse verhaal compleet’ worden door het hele land evenementen en voorstellingen georganiseerd.

Duss…

Maak ons in Kenia jaloers en bezoek het beste van wat Afrika te bieden heeft tijdens de Afrika-maand in Nederland! Mocht je zo getriggerd raken door de Afrikaanse cultuur dat je denkt: dit wil ik van dichterbij meemaken? Daar kunnen wij je wél weer bij helpen…

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Yes! Oktober is Afrika-maand in Nederland!?