Yoga in Afrika: de perfecte afsluiter van iedere Afrika-reis

Als je één of meerdere weken off the beaten track leeft, kun je daarna wel eens wat meer behoefte hebben aan een beetje fysieke en mentale rust. Nu kun je hiervoor natuurlijk drie dagen languit op het strand liggen, maar als je daar toch ligt: schuif een yogamat onder je billen, en haal het beste uit jezelf!

Yoga in Afrika? Jazeker. Er wordt hier volop gewerkt aan downward dogs en warrior stands. De van oorsprong Indiase sport (levenswijze? meditatie? wat is het eigenlijk?) is hier hartstikke populair, en om die reden zijn er opties te over om een lesje – of twee – mee te pakken.

yoga zonsondergang

Schud die verstijfde spieren los en tuur weg over een felblauwe oceaan: de Keniaanse kust is een klein yoga-walhalla, waar je luieren aan de kust perfect kunt combineren met een goede sessie rekken en strekken. Het summum van al deze energie vind je op het noordelijke eilandje Lamu. De combinatie van de overgebleven Swahili cultuur met de boho-achtige vibe die er hangt, én het feit dat er geen auto’s rijden maakt Lamu de perfecte plek om tot rust te komen. Iedere B&B en resort biedt hier yogalessen aan, maar de ultieme viering van dit Indiase gedachtegoed is het jaarlijkse Lamu Yoga Festival: vier dagen, meer dan 26 leraren en 150 lessen en workshops. Hier wordt yoga gecombineerd met verse vis rechtstreeks uit de Indische Oceaan en Dhow-tochten met de zonsondergang als achtergrond. Misschien meer iets voor de echte diehards, maar mocht je toevallig in de buurt zijn: in 2020 is het festival van 4-8 maart. Dat is toch het ultieme yoga in Afrika?

Zelfs als je de kust laat voor wat het is en het Afrikaanse avontuur afsluit in de hectiek van Nairobi, hoef je je ademhalingsoefeningen niet te missen. Ook hier heeft yoga bijna de status van nationale sport bereikt, en kun je op meerdere locaties lessen bikram-, power- of vinyasa yoga volgen. The Africa Yoga Project focust zich in Nairobi op het bestrijden van werkloosheid onder jongeren door ze op te leiden tot yogadocent; docenten in overvloed dus.

Lang verhaal kort: het is een aanrader! Of je nou je handstand wilt verbeteren op een SUP-board, of net een beetje die tree pose onder de knie krijgt: Kenia heeft voor iedereen een passend aanbod, en na een periode van hiken, kamperen, nekken verdraaien om die leeuw te spotten en hoger proberen te springen dan de Maasai, is het lekker om je lichaam weer in balans te brengen. Met een beetje geluk vouw jij jezelf als een waar slangenmens in je vliegtuigstoel terug naar Nederland!

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Yoga in Afrika: de perfecte afsluiter van iedere Afrika-reis?