Yoga in Nairobi

Yoga in Nairobi, past dat bij off the beaten track? Want het klinkt misschien alsof we alleen maar hele ruige stoere dingen doen hierzo. Maar vooral onze dames zijn naast stoer -en heel erg sexy- ook erg spiritueel. We hebben zelfs een hele spannende app-groep waarin we afspraakjes maken voor yoga-klasjes. Lekker op je hoofd gaan staan of je hamstrings zo rekken dat je drie dagen niet meer kunt lopen… Ik wurm me dus wekelijks in allerlei dieren-standjes en zweer dat mijn stresslevels er door omlaag gaan- en boy, wat is dat is weer fijn voor de rest van het bedrijf. Dus hier een handig lijstje van mijn lekkerste rek- en strekplekjes; Yoga in Nairobi. 

Als ik in een stad kom, vind ik het fijn om me een bewoner te voelen. Ik ga een kopje koffie drinken en haal een krantje. Ik stap graag in een metro of bus. Én ik ga naar yoga. Het is een goede manier om mensen die in de stad wonen te leren kennen en de urban vibe eens even goed in je op te nemen. Yoga is natuurlijk ultra hip; in Amsterdam of Kaapstad struikel je over de studio’s; zo ‘fashionable’ wannabe zen zijn ze hier nog niet, maar er is wel degelijk een movement aan de gang. Doordat yoga zo hip en happening is, durf ik de stellingname wel aan dat je door een rondje yoga een aardig idee krijgt van de healthy human van een stad. Daarom hieronder de yoga-spots in Nairobi! Namaste sawa!

1. African Yoga Project

Zonder twijfel het meest interessant om naar toe te gaan, hier wordt 90% van de yoga door Kenianen beoefend. Ze geven community classes van 12.00-13.00; deze zijn op basis van donatie. Ik geef altijd 400 KSH. Wij noemen Milli, de juf, de beul. Deze yoga heeft meer weg van een commando work out in een strafkamp, dan dat je lekker even in een goddess-pose wegdoezelt. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe expat-moedertjes zoals ik, hipster kenianen, NGO babes en vurige ghettokids zich helemaal gek squatten en samen staan te zweten. Feel that energy flowing baby! Voor mij een interessante gewaarwording, daar mijn leven zich doorgaans toch redelijk veel binnen de muren en hekken van het sjiekere Nairobi afspeelt. Een hele goede manier dus om een wat bredere view op Nairobi te krijgen.

AYP is gevestigd op de bovenste verdieping van het oude Diamond Plaza- in de noord toren. De klassen worden gehouden in een hoge afgetimmerde ruimte die wel behoorlijk riekt als je er met z’n dertigen tekeer gaat. Er is een gezellige kantine waar je makkelijk met mensen een praatje maakt. Het is een hele open gemeenschap.

Ze bieden beginnersklassen aan – die ik nog nooit gevolgd heb, maar ik hoor er goede dingen over. Astanga classes zijn een echte aanrader voor de wat gevorderde yogi en de vinyasa klassen zijn ook super intens. Ik heb soms het idee dat je het dagelijkse gevecht, dat veel Kenianen moeten leveren om te overleven en erbij te horen, terug te vinden is in de zware yogasessies dieook als een gevecht aanvoelen. Gesloopt maar voldaan ga ik altijd naar huis.

Fee: 700,- KSH of op basis van donatie
Huur mat: 150,- KSH
Africa Yoga Project
Diamond Plaza Top Floor

drie vrouwen zitten lachend bij elkaar in sportieve kleding
Yoga in een grot in de bergen met zonsondergang

2. Acacia Yoga Studio’s

Acacia studio’s is een studio naast Wayaki in Westland. De studio zelf is niet heel bijzonder. Ze richten zich voornamelijk op Power Yoga en Vinyassa yoga. Daarnaast is er om de dag een Ashtanga-les. Ik ben fan van deze chakra yoga. Daarnaast is het tof  dat ze veel buitenlandse boedhistische guru’s uitnodigen om buiten in parken grote meditaties te organiseren. Ik ben laatst naar een meditatie van Monk John -uit Thailand- gegaan in het Arboretum en dat was een erg bijzondere en spirituele gebeurtenis. Het mooiste aan deze sessies is dat Kenianen uit alle lagen van de bevolking, expats en toeristen zij aan zij zitten en in stilte voor vrede mediteren. De gemiddelde CT-traveller gaat nu denk ik kotsen, maar het was seriously good & peaceful stuff. Try before you die!

Fee: 1200 KSH voor een gewone les.
Meditaties of workshops verschillen in prijs.
Acacia studio’s 
Viking House 3th floor
Westlands NBO

groep vrouwen doet yoga aan het water

3. Planet Yoga Group

Deze yoga wordt gegeven door een Indiase Keniaanse, Anita. De meeste van haar leerlingen zijn dan ook Indian Keniaans. Deze yoga vindt plaats in de Planet House, in Spring Valley, en de spot is zonder meer de mooiste en sereenste in dit lijstje. Anita geeft een mix van hatha en vinyasa. Erg Indiaas – ik heb veel in Mumbai geyogaat en dit is typische Sivananda yoga. Traditioneel, met veel oog voor asana’s op zich en een rustige doch stevige workout. Perfect als je dit met de wat heftigere type yoga’s combineert. De lessen zijn op zondagochtend en woensdagmiddag en worden gehouden in het gastenverblijf van een oude koloniale villa.

Alleen al voor de rust en prachtige tuin een reden om hier te komen. Stuur mij een mailtje als je geïnteresseerd bent, want je moet geïntroduceerd worden.

Fee: 1000 KSH
Planet House Kenya
Grevillea Grove 400
Spring Valley, NBO

yogapose op een berg bij zonsondergang

5. Bikram yoga

Dit is voor de die-hard yoga fanatic. De hitte is intens. De poses zijn pretty extreem. En je mede yogi’s zijn zeer serieus.

Compleet met Detox bar, langharige hindoestaanse baas die me direct een unlimited abonnement wil aansmeren en 100 keer aanhoren dat Bikram de  yoga is. Ik weet het guys, in Amsterdam vinden de Bikram Choudhury-volgers alle andere yogi-stijlen ook maar nep. Hallo… je doet gewoon Hatha yoga in een extreem hete kamer. Zo stoer en bijzonder is dat nou ook weer niet…. De rebel komt alweer los in me, want waar yoga je rustig en balanserig moet maken, heb ik dus echt een t*ringhekel aan al dat opgeklopte gedoe. Goed. Een kijkje in het hart van middle class Kenia; een les kost 2000,- KSH (ongeveer 20 dollar) dus degene die hier sporten zijn zeer zeker upperclass. En daarmee kom ik ook direct bij het grote minpunt van deze yoga-school. Hoe healthy en hip ik zelf ook mag zijn, mijn medestudenten keuren me geen blik waardig -ook al ben ik 1 van de betere van de klas- en groeten me ook niet als ik de kleedkamer verlaat. Een volgende keer is het al niet anders.

Blijkbaar is de yoga-hitte ze wel een beetje naar het hoofd gestegen hier. Toch, de yoga is heerlijk en mijn lerares erg lief. Er wordt live getrommeld tijdens de svasannah waardoor ik helemaal in trance raak. Ik ga nog een aantal keer. Echt, de yoga is top, maar ik haak uiteindelijk af omdat ik de groep gewoon echt niet gezellig vind. Yoga zou mensen dichter bij elkaar moeten brengen, dat bespeur ik hier helaas niet… Maar prima om eens lekker te gaan zweten met een vriendin als je van bikram houdt.

Fee: 2000,- KSH

Bikram yoga NBO
Lavington Mall, Nairobi
Boven de Chandarana

meditatiehouding bij zonsondergang
yoga op een matje

Heb je vragen aan onze Afrika-experts?

Dus helemaal klaar om even lekker te stretchen voor je vlucht van of naar Nederland? De yoga-hype heeft Kenia ook steeds meer in haar greep. Op Lamu heb je een yoga-festival in maart en ook op andere plekken aan de kust kom je prima scholen tegen. Start hier je chat en kijk wat je nog meer allemaal in Kenia kunt doen!

Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hi,
Kan ik je helpen met meer informatie over Yoga in Nairobi?
Powered by