Georganiseerde reis naar Zuid-Afrika: waardevolle weetjes!

Je wilt graag naar Zuid-Afrika, maar door alle reisaanbieders zie je het bos niet meer. Snappen wij heel goed! Daarom hebben we voor jou een overzicht met alle waardevolle informatie samengesteld. Deze informatie is handig om te weten als een georganiseerde reis naar Zuid-Afrika op je verlanglijstje staat.

Zuid-Afrika: een populaire vakantiebestemming

Zuid Afrika is een populaire vakantiebestemming. Het zal je dan ook niet verbazen dat je honderd miljoen reisaanbieders tegenkomt op het moment dat jij zoekt naar een toffe reis naar Zuid-Afrika. Misschien wil jij alles wel uit handen geven en lekker de zon absorberen terwijl je geniet van een cocktail bij dat ene all-inclusive resort. Misschien boeit het jou niet dat je met 35 safari-auto’s om een leeuw heen staat te koekeloeren.

Maar hey. Wij denken dat jou dat wel iets boeit. Anders was je niet bij ons terechtgekomen. Wij denken dat je gelukkig wordt van contact maken met de echte lokale cultuur, liefst zo ver mogelijk van allerlei toeristen toneelstukjes verwijderd en écht kennis maken met het wildlife, zonder deze met nog 100 andere ogen te delen. Nee. Jij wordt blij van de échte, rauwe en pure ervaring. En dan, dán zit jij bij ons aan het goede adres. In dit artikel geven wij antwoord op de meest gestelde vragen over een georganiseerde Zuid-Afrika reis. Ben je na het lezen nog steeds zo enthousiast? Neem dan contact op met een van onze Zuid-Afrika experts!

Wat is de beste reistijd om naar Zuid-Afrika te gaan?

Bij het plannen van je volgende reis is het weer ongetwijfeld een belangrijke factor. Kies jij warme laarzen en dikke truien boven zonnebrandcrème? Dan is Zuid-Afrika misschien niet jouw perfecte match. Zuid-Afrika staat over het algemeen bekend om zijn tropische klimaat, dat gepaard gaat met afwisselende droge en natte seizoenen.

Tropisch Klimaat: regen- en droge seizoenen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika blijft het hele jaar door een betoverende bestemming, maar juli springt eruit als de koelste maand. Het labelen van deze tijd als ‘winter’ – of zelfs het concept van ‘winter’ in dit uitgestrekte land – is nogal ingewikkeld. In de Kaapregio brengt de winter meestal regen, krachtige winden en temperaturen rond de 15 graden met zich mee. Aan de oostkust daarentegen kun je nog steeds zorgeloos op het strand rondwandelen in je zwemkleding, met temperaturen die oplopen tot zo’n 28 graden en amper een druppel regen. Houd echter in gedachten dat de nachten, vooral in de Drakensbergen, behoorlijk fris kunnen zijn. De temperaturen variëren dus aanzienlijk per seizoen en regio, en dat komt allemaal door de enorme omvang van Zuid-Afrika.

Wat is de beste tijd voor een safari in Zuid-Afrika?

De beste tijd voor een safari in Zuid-Afrika is in de Afrikaanse winter. In deze periode regent het niet en zijn de bomen kaal – hierdoor zijn de dieren makkelijker te spotten. Andere periodes moet je iets meer zoeken omdat de safariparken vaak beboste gebieden zijn.

Wat is de beste tijd om naar Kaapstad te gaan?

De beste tijd om naar Kaapstad te reizen hangt af van je persoonlijke voorkeuren en wat voor soort activiteiten je wilt ondernemen tijdens je verblijf. Over het algemeen zijn er twee hoofdseizoenen om Kaapstad te bezoeken.

Zomerseizoen Kaapstad (november - maart):

Dit is voor veel mensen dé favoriete periode voor een bezoek aan Kaapstad, en dat heeft alles te maken met het heerlijke, zonnige klimaat. Gedurende deze maanden kun je jezelf trakteren op de prachtige stranden en een overvloed aan buitenactiviteiten. Houd er wel rekening mee dat de stad in deze periode ‘gezellig’ druk is.

Disclaimer: In de periode van 16 december tot 16 januari is het NIET gezellig druk en betaal je de hoofdprijs voor verschillende activiteiten. Als je deze maanden reist, moet je redelijk ver van tevoren ook je reserveringen voor restaurants en excursies maken. Houd hier dus rekening mee!

Winterseizoen Kaapstad (april - oktober):

De wintermaanden in Kaapstad brengen een zachte, soms regenachtige sfeer met zich mee en laten de temperaturen wat afkoelen. Als je van een goed glas wijn houdt, is dit juist de perfecte tijd voor een bezoek, omdat de wijngaarden in de omliggende regio’s op dat moment prachtig groen zijn. In deze periode hoef je ook niet ver van te voren reserveringen te maken voor een restaurant of excursie. Ideaal dus als je van spontaniteit houdt!

Waar is het onveilig in Zuid-Afrika?

Hoe veilig (of onveilig) het in Zuid-Afrika is, hangt af van de regio en huidige omstandigheden. Zo zijn er gebieden waar de criminaliteit hoger is dan in andere delen van het land, en sommige steden en wijken zijn net wat minder veilig dan de ander. Maar dat is geen hogere wiskunde en ook hoe het gaat in ons koude kikkerlandje Nederland. Zolang jij je gezonde verstand gebruikt, moet het allemaal goedkomen.

Leef met de stand van de zon

Probeer met de stand van de zon te leven: lekker op tijd eruit en vroeg naar bed. Ga ook niet in de avond alleen over straat. Als je toch in de avond op stap wilt, pak dan lekker een taxi voor die paar euro. Better safe than sorry!

Hoe veilig is Kaapstad?

Veel avonturiers die hun reis naar Zuid-Afrika plannen, zetten Kaapstad hoog op hun lijstje. Er bestaat vaak het idee dat Kaapstad een gevaarlijke stad is, maar eigenlijk valt dit best mee zolang jij dat mooie koppie van jou er bij houdt.

Onze collega Seba bracht onlangs een maand in Kaapstad door en deelt graag zijn perspectief: “Over het algemeen kun je zeggen dat Kaapstad best veilig is, zolang je maar een beetje gezond verstand gebruikt. Let goed op in welke wijken je je bevindt en ga bij voorkeur niet naar de townships, zelfs niet overdag. Laat geen spullen achter in de auto, want zelfs de kleinste dingen kunnen aantrekkelijk zijn voor mensen met minder goede bedoelingen. Wees alert op drukke plekken, houd je waardevolle bezittingen goed verborgen en wees slim op straat. Alhoewel criminaliteit overal kan voorkomen, kun je met een waakzaam oog volop genieten van je tijd in deze prachtige stad!”

Hotels in Zuid-Afrika

Slaaplekker! Alleen in ons geval liever niet in een hotel. Bij Charlie’s Travels staat duurzaam reizen hoog in het vaandel en kiezen we voor eco-friendly overnachtingsplekken – en dus minder vaak de hotels. Maar nog steeds genoeg keuze, geen paniek! Zuid-Afrika biedt een scala aan verblijfsmogelijkheden die perfect passen bij elke reiziger. Of je nu de voorkeur geeft aan kamperen onder de sterren, luxueuze of milieuvriendelijke eco-lodges, we hebben voor ieder wat wils.

Eco-friendly overnachten in Zuid-Afrika

Wanneer je kiest voor een reiservaring die duurzaam en ethisch verantwoord is, lever je op jouw eigen, unieke wijze een positieve bijdrage aan onze planeet. Het kan zijn dat je niet altijd op een weelderig comfortabel bed ligt, maar je kunt met een gerust hart in slaap vallen, wetende dat jouw keuze bijdraagt aan een eerlijkere verdeling van toerisme-inkomsten, waarbij niet al jouw geld naar grote hotelketens vloeien.

Ben je benieuwd naar onze favoriete eco-lodges? Dat check je in dit uitgebreide artikel over een rondreis naar Zuid-Afrika.

Auto huren in Zuid-Afrika

Zie jij zo’n selfdrive avontuur in Zuid-Afrika wel zitten? Good for you, want het is een prima land om rond te scheuren. Welke auto je rijdt, hangt af van je Zuid-Afrikaanse avonturen. Wil je meer weten over een selfdrive avontuur in Zuid-Afrika? Hier vertellen we je alles wat je moet weten over een selfdrive in Zuid-Afrika!

Zelf rijden in Zuid-Afrika: de Eastern Loop

Wil jij zelf achter het stuur zitten terwijl je langs de Eastern Loop scheurt? Dan is de kans dik aanwezig dat je in een Toyota Hillux Single of Double Cab zit – het hangt een beetje af van je gezelschap. Goed om te weten is dat je sowieso in een 4×4 rijdt, want je weet maar nooit waar de weg je naartoe brengt. De 4×4 met kampeerspullen gebruiken we hier eigenlijk bijna nooit, omdat voor de nodige nachtrust deze route bestaat uit pitstops langs comfortabele lodges.

Zelf rijden in Zuid-Afrika: Kaapstad & Westkust

Langs de westkust van Zuid-Afrika, waar de ‘rondje Kaapstad’ bemanning zich ophoudt, gebruiken we gewone personenauto’s. Gewoon vier wielen en een stuur, precies zoals de auto van oom Bob.

Wat kost een vliegticket naar Zuid-Afrika?

Jouw reis naar Zuid-Afrika begint al in het vliegtuig en de vlucht naar jouw reisbestemming neemt zo’n 11 uur in beslag. Zo’n lange vliegreis kost natuurlijk geld, maar het prijskaartje hangt af van wanneer je jouw vlucht boekt en wanneer jouw reis begint. Houd rekening met prijzen tussen de 600 en 1200 euro.

Kijk vooral eens op websites zoals Skyscanner en Kayak om de verschillende tarieven per luchtvaartmaatschappij te vergelijken. Als je écht de beste prijs wilt, boek dan rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij zelf.

Wat kost een reis naar Zuid-Afrika?

Is Zuid-Afrika vriendelijk voor je portemonnee? Dat hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het seizoen waarin je reist, de lengte van je verblijf, reisgezelschap en je gewenste reisstijl. Over het algemeen kun je stellen dat Zuid-Afrika een budgetvriendelijke keuze is in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Met een budget van €2000,- (exclusief vliegtickets) kun je al snel ongeveer twee weken genieten van al het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Je kan hier gratis een prijsindicatie opvragen om duidelijk te krijgen hoe diep jij in de buidel moet tasten voor een droomreis naar Zuid-Afrika!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Op zoek naar wildlife in Kenia: Dieren in de spotlight

Charlie’s Tribe: waarom kiezen mensen voor een reis met Charlie’s Travels?  

Travel story – 4 vrienden in Kenia