CAPE PENINSULA

Soms moet je ook gewoon even de standaard routes meenemen in je programma. Cape Peninsula is in vele opzichten gewoon echt een plaatje. Een lekker vers visje op de kop tikken in Kalk Bay en Simon’s Town, hiken naar het zuidelijkste puntje van Afrika bij de Kaap de Goede Hoop en surfen in Muizenberg. De ruige Kaapse kust wordt gekenmerkt door idyllische surfdorpjes waar het echt goed toeven is.

CAPE PENINSULA

De Cape Peninsula, ook wel het Kaapse Schiereiland, is een rotsachtig eiland dat wel 75 kilometer de Atlantische Oceaan inloopt. Ons advies – trek een paar dagen uit om hier te gaan vertoeven. Iets minder tijd? Als je een beetje doorrijdt kan je ook in een dag alle highlights afvinken. Zet je schrap, vergeet je camera niet en tik al die waanzinnige plekken af.

MISTY CLIFFS

We beginnen bij een piepklein, maar heerlijke koffiestop! Na een slingerende bergroute vanuit Kommetjie zie je in de verte al een magisch plekje liggen, Misty Cliffs. Dit dorpje grenst aan een natuurreservaat en wordt omringt door groene bossen en een wilde kustlijn. Dit deel van de Atlantische kust is dan ook niet voor niets zeer geliefd bij (kite) surfers. Zodra de dagjesmensen zijn vertrokken, keert het dorp Misty Cliffs weer terug naar zijn natuurlijke element van rust en sereniteit.

Zelfs Capetonians staan erom bekend dat ze hier vakantiehuizen aan het strand kopen, dan kan je je wel voorstellen hoe fijn het hier is! Als ze zelf niet aan het genieten zijn is het nog wel eens mogelijk om een van deze plekken te huren om een nachtje te verblijven.. Je wordt wakker met het geluid van de zee en loopt zo vanuit je slaapkamer het strand op – live like a Capetonian noem je dat! Schrik niet als je koelkast ineens leeg is, want de bavianen eten graag mee.. Want ook zij weten hoe ze moeten genieten van de vakantiehuizen.

Na een kleine tien minuten lopen ben je al in het volgende dorpje: Scarbarough! Hier heb je een paar kleinschalige en kneuterige ontbijttentjes en koffiezaakjes. Voordat je naar Earth Cafe gaat voor een bakkie koffie.. Weet wel dat je langs een klein makelaartje komt en je eerst even tien minuten aan het dagdromen bent van al deze prachtige strandhuizen die hier te koop staan. Je ziet jezelf al helemaal zitten!!

KALK BAY

Kalk Bay, dit is echt een heerlijke plek! Zo fijn dat je hier prima een paar nachtjes kan verblijven om vanuit daar de Cape Peninsula te ontdekken. Dit kustplaatsje heeft tal van leuke horeca spots en om het kwartiert komt er een boemeltreintje vlak langs het strand en dwars door het dorpje heen. Als je dan bij Cape to Cuba zit met je cocktailtje en voetjes in het zand, kijk je wel even gek op! Maar dat is het leuke aan dit dorpje, het is niet perfect. In de haven van Kalk Bay komen de doorgewinterde vissers regelmatig aan wal met verse vis, net zoals de zeehonden. Die zijn uit het water een stuk groter dan je zou verwachten, dus houd goed afstand.

In datzelfde haventje zijn een paar goede restaurants te vinden, onze favoriete lunch spot? Kalky’s Fish & Chips. Een typische uitspraak van Capetonians is ‘Local is lekker’. Verwacht geen fancy restaurants, maar juist meer een lokale Zuid-Afrikaanse sfeer waar je voor een zeer scherpe prijs lokale en verse vis kan eten. Als je nog ruimte over hebt voor een diner, reserveer dan een tafel aan het raam bij Harbour House. Hier kletteren de golven tegen het raam terwijl jij geniet van een verse langoustine uit de zee.

KAAP DE GOEDE HOOP

Deze plek kennen de meeste mensen wel, Kaap de Goede Hoop. Wist je dat dit het meest zuidelijke plekje van Afrika is? Dan heb je het continent echt uitgespeeld, beginnen in Marokko en hier eindigen, onze droom! En wist je dat de legende van de ‘Vliegende Hollander’ in 1641 hier ontstaan is? Op deze plek komen de Indische en Atlantische oceaan samen, dit heeft nog wel eens voor problemen gezorgd. De temperatuurverschillen van de twee oceanen botsen en hebben menig schip ten onder laten gaan. Tijdens de VOC in de 17de eeuw werden hier verversingsposten gevestigd en deze plek is langzaam uitgegroeid tot het bruisende Kaapstad van nu.

Wanneer je de gate van Kaap De Goede Hoop gepasseerd hebt kan je je hier prima een paar uurtjes vermaken. Klim naar Cape Point, check de vuurtoren, ga fancy eten bij Two Oceans, bewandel het pad langs de 26 scheepswrakken die daar ten onder zijn gegaan of chill hem gewoon op het strand.

CHAPMAN’S PEAK

Op een klein half uurtje rijden vanaf Kaapstad kom je bij het begin van Chapman’s Peak. Vraag een ‘Capetonian’ wat je als toerist moet doen en je zal al snel te horen krijgen dat je de Chappies moet rijden. Dit is de bijnaam van deze drive en misschien wel een van de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving van Kaapstad. We overdrijven niet als we zeggen dat alle angels samen deze route wel meer dan 100 keer gereden hebben.

Je kan na bijna elke bocht wel een pitstop maken om van het uitzicht te genieten. De slingerende route is maar 15 kilometer lang, maar heeft achter elke bocht een nieuw vergezicht. Uitgeholde caves, immens grote kliffen, een baai die uitkijkt op Hout Bay waar je soms nog wel eens een walvis spot en afgronden waar je kriebels in je buik van krijgt. Oeh nog een goede tip.. je kan ook een scootertje, of e-bike huren, zonder dak boven je hoofd is die route ineens nog mooier!!

Deze route begint in Hout Bay en eindigt in Noordhoek, of vice versa. Twee heerlijk strandplaatsen om te bezoeken. Geen fancy strandtenten, maar eindeloos lange ongerepte zandstranden waar je heerlijk kan paardrijden, zwemmen of wandelen.

SIMON’S TOWN EN BOULDERS BEACH

Simon’s Town is vaak een stop voor mensen om even te lunchen voordat ze de pinguïns gaan bezoeken. Maar naast een fijne stop, is het ook een bekende marine plaats met Victoriaanse huizen gelegen aan de False Bay van het Kaapse Schiereiland. In 1679 ontdekte Simon van der Stel deze plek, omdat het tijdens de hevige Kaapse storm toch windstil was. Zeer gunstig in de tijd van de VOC. Tot op de dag van vandaag liggen er veel grote schepen aangemeerd in dit kleine dorpje.

Vanuit Simon’s Town kun je eventueel ook de boot nemen naar Seal Island, waar honderden, misschien wel duizenden, zeehondjes zich verzamelen op een klein eilandje. Maar even terug naar de pinguins. Na ongeveer vijf minuutjes rijden vanaf Simon’s Town kom je aan bij Boulders Beach. Nou zijn er twee opties om de pinguïns te aanschouwen.. De eerste optie is voornamelijk populair bij de dagjesmensen, via de poortjes en bij Foxy Beach kan je de pinguïns het beste bekijken vanaf een houten platform. Hier staan honderden pinguïns op het strand en liggen er tientallen verstopt in de duinen. Deze toeristische attractie is natuurlijk zeer geliefd bij vele toeristen, dat snappen wij ook wel.

Als je iets meer privacy wilt raden we jullie aan om lekker naar Boulders Beach te gaan, hier kan je namelijk zwemmen met de pinguins. Loop over het strandje en klim onder de rotsen door, dan vind je vanzelf een privé strandje waar jij een liefdevol middagje met de pinguïns hebt. Of toch niet? Onderschat de dieren niet, het blijven wilde pinguïns en de snavels zijn zo scherp ze er iemand mee kunnen verwonden.

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

DRAKENSBERG

De bergketen reikt over een lengte van 1000 kilometer en is zelfs vanuit het Kruger park te zien. Het is een walhalla voor fanatieke hikers! Dit prachtige gebied staat bekend om haar grandioze bergketens en eindeloze uitzichten over de vallei.

OVERNIGHT POTHOLE HIKE

In Malalotja Nature Reserve tuf je met een 4×4 naar het startpunt. Vanaf daar is het een paar uur hiken naar de Potholes waar je kan chillen en zwemmen en glijden. Maak je daarna klaar voor een wilderness campsite in de middle of nowhere waar je de nacht doorbrengt onder de sterren bij een kampvuurtje.  

LOCAL LIVING IN SODWANA BAY & ELEPHANT COAST

Sodwana Bay is een baai in Zuid-Afrika aan de noordkust van KwaZulu Natal, tussen St. Lucia en het Sibaya-meer. Het is een populaire duikbestemming en ligt midden in Zuid-Afrika's oudste Maputaland Marine Protected Area en een UNESCO World Heritage Site. Maar naast de heerlijke strand vibes is deze plek ook bekend om zijn rijke Zulu Cultuur die we u willen laten zien.

KOSI BAY

Kosi Bay, ook wel birder’s paradise! Kosi Bay is een reservaat van 11.000 hectare waar 6 verschillende meren samenkomen in de uiterste noordoosthoek van de provincie Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika. Daarnaast is het een van de best behouden estuaria aan de Indische kustlijn! Het is een prachtig gebied met weelderige natuur vol dieren en vogels.

GREATER KRUGER

Dé safari experience van de Eastern Loop. In Greater Kruger word je volledig in de watten gelegd en ga je samen met een ranger op avontuur in de dichtbegroeide bush bush. Geen verharde wegen en geen self drive. Je gaat een paar dagen genieten van de kalmte en de bijzondere flora en fauna.

KRUGER NATIONAL PARK

Het oudste park van Afrika en een van de grootste wildparken ter wereld! Een must see voor natuurliefhebbers met de hoeveelheid vogels die er zijn en natuurlijk de Big 5 die er rustig doorheen loopt.

DRAKENSBERG

De bergketen reikt over een lengte van 1000 kilometer en is zelfs vanuit het Kruger park te zien. Het is een walhalla voor fanatieke hikers! Dit prachtige gebied staat bekend om haar grandioze bergketens en eindeloze uitzichten over de vallei.

OVERNIGHT POTHOLE HIKE

In Malalotja Nature Reserve tuf je met een 4×4 naar het startpunt. Vanaf daar is het een paar uur hiken naar de Potholes waar je kan chillen en zwemmen en glijden. Maak je daarna klaar voor een wilderness campsite in de middle of nowhere waar je de nacht doorbrengt onder de sterren bij een kampvuurtje.  

LOCAL LIVING IN SODWANA BAY & ELEPHANT COAST

Sodwana Bay is een baai in Zuid-Afrika aan de noordkust van KwaZulu Natal, tussen St. Lucia en het Sibaya-meer. Het is een populaire duikbestemming en ligt midden in Zuid-Afrika's oudste Maputaland Marine Protected Area en een UNESCO World Heritage Site. Maar naast de heerlijke strand vibes is deze plek ook bekend om zijn rijke Zulu Cultuur die we u willen laten zien.

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES & EXPERIENCES

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

ONZE REIZEN ZIJN PERSOONLIJK EN OP MAAT

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

WE NEMEN ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.