DRAKENSGEBERGTE
Het is niet moeilijk in te beelden dat de Drakensbergen Tolkien’s grootste inspiratiebron voor Lord of the Rings is geweest. Dramatische bergpieken worden afgewisseld met gigantische open vlaktes, verborgen valleien, bizarre rotsformaties, zandstenen kliffen, graslanden, bossen en kristalheldere rivieren. De bergketen reikt over een lengte van 1000 kilometer, heeft toppen van over de 3000m waardoor het zelfs vanuit het Kruger park te zien. Daarnaast is het de gateway naar het Koninkrijk van Lesotho, een land dat volledig is omsloten door Zuid-Afrika.
WALHALLA VOOR AVONTURIERS
Drakensberg is een walhalla voor avonturiers. Wandelaars, mountainbikers, berg- en rotsbeklimmers kunnen zich dagen vermaken in de afgelegen valleien, steile rotsen, zandsteen kliffen, grotten, watervallen, rotsachtige paden en in nevel gehulde bossen. Maar niet geschikt voor de knikkende knietjes onder ons want als je niet meer vooruit of achteruit durft op touwladder tegen een verticale bergwand aan… Tja, dan heb je een probleem!
OPVALLENDE BIJNAMEN
En de namen! Devil’s Tooth, Eastern Buttress, Policeman’s Helmet en Sentinel… Hun opvallende bijnamen zijn geïnspireerd door hun aparte vorm. Het Amphitheatre bijvoorbeeld, is een halvemaanvormige basalten wand van maar liefst 6 kilometer breed en 1.500 meter hoog! Dit had zo The Wall uit Game of Thrones kunnen zijn! En dan heb je hier ook nog de één na hoogste watervallen van de wereld; de Tugela Falls die van 900 meter hoogte naar beneden donderen.
CANNIBAL CAVE
Of breng een bezoek aan de Cannibal Caves. De bosjesmannen hebben hier tot halverwege de 19e eeuw gewoond. Hoewel wij liever niet willen weten waarom het Cannibal Cave heet, spant deze grot verreweg de kroon wat historische rotskunst betreft! Nergens ter wereld zijn zoveel rotsschilderingen te vinden: 30.000 historische schilderingen op 520 plekken, verspreid over de mountain range. Niet voor niets staat Drakensberg als gemengd natuur- en cultuur erfgoed op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!
SANI PASS EN LESOTHO
Op deze weg kronkel je door een fel groen berglandschap, langs kliffen en watervallen. In de hoge bergpas bevind je je vaak middenin de wolken, maar wanneer die optrekken heb je een waanzinnig uitzicht op de dramatische pieken van de Drakensbergen!
WAT IS DE SANI PASS?
Quizvraag! Twee vliegen in één klap: hoe kun je op de meest avontuurlijke manier het Drakensgebergte ontdekken én Lesotho bereiken? Het antwoord is… Tromgeroffel… Via de Sani Pass! Dit is misschien geen verrassing aangezien je de titel natuurlijk al hebt gelezen, maar wat is de Sani Pass dan eigenlijk precies? De Sani Pass is een kronkelende weg naar de grensovergang van Zuid-Afrika met het koninkrijk Lesotho. Op deze weg kronkel je door een fel groen berglandschap, langs kliffen en watervallen. In de hoge bergpas bevind je je vaak middenin de wolken, maar wanneer die optrekken heb je een waanzinnig uitzicht op de dramatische pieken van de Drakensbergen!
KINGDOM OF THE SKY
Zodra je Lesotho instapt lijkt het alsof je honderden jaren terug in de tijd gaat.. Lesotho is een klein koninkrijk, volledig omsingeld door Zuid-Afrika. Het wordt ook wel ‘Kingdom in the Sky’ genoemd vanwege de hoge ligging. Het laagste punt ligt op 1400m (dat is nog eens wat anders dan Nederland), en is daarmee het hoogste laagste punt ter wereld! Qua natuurschoon is het gebied rondom de stad Semonkong zeker het meest oogstrelende gebied in Lesotho.
SEMONKONG FALLS
Zo vind je hier bijvoorbeeld de Maletsunyane Falls, ook wel de Semonkong Falls genoemd. Dit is de hoogste waterval van zuidelijk Afrika, bijna twee keer zo hoog als de Victoria Falls in Zimbabwe! In de wintermaanden valt het water met veel geweld kapot op het bevroren meer, terwijl in de zomer een wolk van dampende mist opstijgt. Semonkong betekent dan ook ‘de plek van rook’. Het mooie aan de waterval is dat het niet verpest is door menselijk ingrijpen: er zijn geen netjes getimmerde uitkijkpunten of patatkraampjes en stinkende toilethokjes (dat doe je maar gewoon in de bosjes).
Verder zijn in het gebied rondom Semonkong veel rotsschilderingen te vinden van de originele San bevolking. Tienduizenden jaren geleden hadden de San het hoogland voor zich alleen, voor de Britten hun zinnen op het gebied zetten. In de decennia daarop trokken vooral Basotho volken de berg van Semonkong in. Deze Basotho inwoners zijn vandaag de dag de bewoners van Lesotho: herders, gewikkeld in dikke wollen dekens.