• iSimangaliso Wetland National Park & st. Lucia

    Ontdek het plaatsje st. Lucia en het wildlife binnen handbereik in vijf verschillende ecosystemen: van tropische stranden en koraalriffen, tot moerassen, tot savannewouden. iSimangaliso is één van de meest diverse parken in Zuid-Afrika, waar voor ieder wat wils is!

Wanneer je van afwisseling en diversiteit houdt, zul je ook van iSimangaliso Wetland National Park houden. Dit moeraslandpark ligt in het Oosten van Zuid-Afrika, in het Kwazulu-Natal gebied: regelrecht aan de kust! In 1999 kreeg dit park een speciaal plekje op de Werelderfgoedlijst en was daarmee de eerste van alle Zuid-Afrikaanse parken. Met 260.000 hectare is dit weelderige stuk natuurgebied, waar allerlei wildlife doorheen banjert, uitgegroeid tot één van de grootste parken in Zuid-Afrika. Maar bijzonder is het vooral vanwege de vijf verschillende ecosystemen die in iSimangaliso Park vreedzaam samenleven.

De vijf ecosystemen

Wat houden die vijf ecosystemen dan precies in? Een voorbeeld is bijvoorbeeld het maritieme systeem: uitgestrekte zandstranden, subtropische koraalriffen en onderzeese valleien. Daarnaast vind je het ecosysteem van de weelderige kust: torenhoge en eeuwenoude duinen waar de Nederlandse zandduintjes nog wat van kunnen leren, begroeid met grasland en bomen. Maar ook vind je in het iSimangaliso Nationalpark een mix van zout- en zoetwatermeren en gigantische moerassen met moerasbossen. Als kers op de taart kun je hier – wanneer je geen zin hebt in natte sokken – ook nog eens door droge savannewouden struinen.

Eindeloze mogelijkheden

Vanzelfsprekend kun je in een park met zoveel diverse ecosystemen, ook heel veel diverse activiteiten verrichten. In iSimangaliso Wetlands National park is er voor ieder wat wils. Als je houdt van bruinbakken met een lekkere strandvakantie, dan zit je hier goed: iSimangaliso heeft namelijk een kustlijn van 220 kilometer, van Maphelane helemaal tot aan de grens met Mozambique. Het stikt hier dus van de paradijselijke stranden, waar soms helemaal niemand op te vinden is – en je dus ongestoord kunt zonnen.

Bootje varen

Ook is iSimangaliso een Walhalla voor iedereen die graag naar vogels tuurt. In dit park fladderen namelijk 526 vogelsoorten rond, waaronder de flamingo en de pelikaan. Veel vogels kun je spotten tijdens een boottochtje. Wanneer je dobbert over Lake st. Lucia kun je ook heel dichtbij joekels van krokodillen en nijlpaarden komen. De daredevils die het graag een tikkeltje avontuurlijker doen, kunnen de met wild gevulde wateren ook in een kayak trotseren. Peddel door de moerassen en over het st. Lucia meer maar vooral ook het Sibaya meer! Dit is het grootste zoetwatermeer van Zuid-Afrika en wordt slechts door een bebost stukje duin afgescheiden van de Indische Oceaan. Het is moeilijk om het enorme meer niet met de zee te verwarren: het water is blauw, kraakhelder en heeft spierwitte zandstranden.

Wildlife aan land

Blijf je liever aan land? In iSimangaliso kun je een klassieke gamedrive doen, met je safarihoed op je hoofd en een bungelende verrekijker om je nek. Je kunt hier naast zebra’s en giraffen, vier van de Big Five afstrepen! Spot jij de olifant, neushoorn, buffel of luipaard? Om de dieren van nog dichterbij te bewonderen, kun je ook guided walks door de bush-bush doen, uiteraard met bescherming van een stoere ranger. Als je meer van tamme, aaibare beesten houdt, kun je er overigens ook voor kiezen om hobbelend op de rug van een paard het landschap te verkennen.

iSimangaliso gebergte

Het leven onder water

Nog niet uitgespeeld? Niet getreurd; er is ook nog een bruisende onderwaterwereld om te ontdekken. Bij iSimangaliso Wetlands National Park kun je top-notch scubadiven en snorkelen: bewonder kleurrijke koraalriffen of zwem met waterreuzen zoals de mantarog of de walvishaai. Gigantische walvissen kun je zien vanaf een boot: de bultrugwalvis die er veelal rondzwemt, is een behoorlijk uitslovertje en daarom heb je kans op een spectaculaire show wanneer je een walvistour doet.

Overigens kun je hier nog veel meer verschillende walvissoorten zien tijdens de jaarlijkse migratie, wanneer de giganten van Antarctica afreizen naar de warme, tropische wateren van Mozambique en Madagascar om te broeden. Ook op het land kun je met het zeeleven kennismaken. Tijdens een schilpaddentour kun je met eigen ogen zien hoe babyschildpadden uit eieren – die onder het zand begraven liggen – hun eerste uitstapje naar zee maken.

st. Lucia

Wie iSimangaliso zegt, zegt st. Lucia, want de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. St. Lucia is een uniek dorpje in het park, omringd door water. Wist je dat iSimangaliso tot voor kort Greater st. Lucia Wetland Park heette? Aan de ene kant van het dorp vind je de Indische oceaan en aan de andere kant de rivier. Er is één brug die het plaatsje verbindt met de buitenwereld.

Wanneer je in st. Lucia verblijft en je bent op je dooie gemakje onderweg naar de kroeg, hoef je niet raar op te kijken wanneer er een dik nijlpaard langs de kant van de weg wandelt. St. Lucia heeft namelijk de grootste hippo-populatie van Zuid Afrika. En hippo’s vind je dus niet alleen in het water, ze komen ook regelmatig hallo zeggen! Voornamelijk in de nacht wanneer de temperatuur iets afkoelt komen deze honderden kilo’s wegende zoogdieren uit het water om te grazen. En het netjes gemaaide gras in st. Lucia is een lievelingetje op het menu!

Avontuurlijk is leuk, maar verantwoord reizen is het allerbelangrijkst! Daarom raden wij aan om na zonsondergang jezelf alleen nog maar met de auto te verplaatsen.  De dieren lijken sloom en traag, maar aan land rennen ze sneller dan jij (wel 30 kilometer per uur!) Het is vooral heel onverstandig tussen een nijlpaard en het water in te komen. Het dier voelt zich dan sneller bedreigd, en ook al zijn ze vegetariërs, ze zullen niet twijfelen om je met hun gespierde kaken door midden proberen te happen!

Benieuwd welke andere parken nog de moeite waard zijn? Hier hebben we de zeven meest bijzondere parken voor jou op een rijtje gezet.

Ik ben klaar voor het avontuur! En nu? Stuur een aanvraag, Skype met een van onze Charlie’s Angels, ontvang het voorstel en dan SAFARI NJEMA!

Waar kan ik nog meer naartoe?

Navigeer via de kaart naar andere bestemmingen in Zuid-Afrika

Daarom met Charlie’s Travels naar Zuid-Afrika

Wij zijn “on the ground” in Afrika

Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes

Overal waar Charlie met zijn team komt, ontwikkelt hij samen met bewoners en ondernemers nieuwe routes en experiences.

Elke reis is een co-creatie

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.

Wij werken verantwoord & duurzaam

Charlie’s Travels werkt met lokale partners en draagt bij aan CO2-projecten om milieuvervuiling te compenseren.

✔️Super flexibele voorwaarden - ✔️Verantwoord toerisme - ✔️100% verzekerd op reis
Open chat
1
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!