ISIMANGALISO WETLAND NATIONAL PARK & ST. LUCIA

Ontdek het plaatsje st. Lucia en het wildlife binnen handbereik in vijf verschillende ecosystemen: van tropische stranden en koraalriffen, tot moerassen, tot savannewouden. iSimangaliso is één van de meest diverse parken in Zuid-Afrika, waar voor ieder wat wils is!

Wanneer je van afwisseling en diversiteit houdt, zul je ook van iSimangaliso Wetland National Park houden. Dit moeraslandpark ligt in het Oosten van Zuid-Afrika, in het Kwazulu-Natal gebied: regelrecht aan de kust! In 1999 kreeg dit park een speciaal plekje op de Werelderfgoedlijst en was daarmee de eerste van alle Zuid-Afrikaanse parken. Met 260.000 hectare is dit weelderige stuk natuurgebied, waar allerlei wildlife doorheen banjert, uitgegroeid tot één van de grootste parken in Zuid-Afrika. Maar bijzonder is het vooral vanwege de vijf verschillende ecosystemen die in iSimangaliso Park vreedzaam samenleven.

DE VIJF ECOSYSTEMEN

Wat houden die vijf ecosystemen dan precies in? Een voorbeeld is bijvoorbeeld het maritieme systeem: uitgestrekte zandstranden, subtropische koraalriffen en onderzeese valleien. Daarnaast vind je het ecosysteem van de weelderige kust: torenhoge en eeuwenoude duinen waar de Nederlandse zandduintjes nog wat van kunnen leren, begroeid met grasland en bomen. Maar ook vind je in het iSimangaliso Nationalpark een mix van zout- en zoetwatermeren en gigantische moerassen met moerasbossen. Als kers op de taart kun je hier – wanneer je geen zin hebt in natte sokken – ook nog eens door droge savannewouden struinen.

EINDELOZE MOGELIJKHEDEN

Vanzelfsprekend kun je in een park met zoveel diverse ecosystemen, ook heel veel diverse activiteiten verrichten. In iSimangaliso Wetlands National park is er voor ieder wat wils. Als je houdt van bruinbakken met een lekkere strandvakantie, dan zit je hier goed: iSimangaliso heeft namelijk een kustlijn van 220 kilometer, van Maphelane helemaal tot aan de grens met Mozambique. Het stikt hier dus van de paradijselijke stranden, waar soms helemaal niemand op te vinden is – en je dus ongestoord kunt zonnen.

BOOTJE VAREN

Vanzelfsprekend kun je in een park met zoveel diverse ecosystemen, ook heel veel diverse activiteiten verrichten. In iSimangaliso Wetlands National park is er voor ieder wat wils. Als je houdt van bruinbakken met een lekkere strandvakantie, dan zit je hier goed: iSiman

Ook is iSimangaliso een Walhalla voor iedereen die graag naar vogels tuurt. In dit park fladderen namelijk 526 vogelsoorten rond, waaronder de flamingo en de pelikaan. Veel vogels kun je spotten tijdens een boottochtje. Wanneer je dobbert over Lake st. Lucia kun je ook heel dichtbij joekels van krokodillen en nijlpaarden komen. De daredevils die het graag een tikkeltje avontuurlijker doen, kunnen de met wild gevulde wateren ook in een kayak trotseren. Peddel door de moerassen en over het st. Lucia meer maar vooral ook het Sibaya meer! Dit is het grootste zoetwatermeer van Zuid-Afrika en wordt slechts door een bebost stukje duin afgescheiden van de Indische Oceaan. Het is moeilijk om het enorme meer niet met de zee te verwarren: het water is blauw, kraakhelder en heeft spierwitte zandstranden.

 

galiso heeft namelijk een kustlijn van 220 kilometer, van Maphelane helemaal tot aan de grens met Mozambique. Het stikt hier dus van de paradijselijke stranden, waar soms helemaal niemand op te vinden is – en je dus ongestoord kunt zonnen.

WILDLIFE AAN LAND

Blijf je liever aan land? In iSimangaliso kun je een klassieke gamedrive doen, met je safarihoed op je hoofd en een bungelende verrekijker om je nek. Je kunt hier naast zebra’s en giraffen, vier van de Big Five afstrepen! Spot jij de olifant, neushoorn, buffel of luipaard? Om de dieren van nog dichterbij te bewonderen, kun je ook guided walks door de bush-bush doen, uiteraard met bescherming van een stoere ranger. Als je meer van tamme, aaibare beesten houdt, kun je er overigens ook voor kiezen om hobbelend op de rug van een paard het landschap te verkennen.

HET LEVEN ONDER WATER

Nog niet uitgespeeld? Niet getreurd; er is ook nog een bruisende onderwaterwereld om te ontdekken. Bij iSimangaliso Wetlands National Park kun je top-notch scubadiven en snorkelen: bewonder kleurrijke koraalriffen of zwem met waterreuzen zoals de mantarog of de walvishaai. Gigantische walvissen kun je zien vanaf een boot: de bultrugwalvis die er veelal rondzwemt, is een behoorlijk uitslovertje en daarom heb je kans op een spectaculaire show wanneer je een walvistour doet.

Overigens kun je hier nog veel meer verschillende walvissoorten zien tijdens de jaarlijkse migratie, wanneer de giganten van Antarctica afreizen naar de warme, tropische wateren van Mozambique en Madagascar om te broeden. Ook op het land kun je met het zeeleven kennismaken. Tijdens een schilpaddentour kun je met eigen ogen zien hoe babyschildpadden uit eieren – die onder het zand begraven liggen – hun eerste uitstapje naar zee maken.

ST. LUCIA

Wie iSimangaliso zegt, zegt st. Lucia, want de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. St. Lucia is een uniek dorpje in het park, omringd door water. Wist je dat iSimangaliso tot voor kort Greater st. Lucia Wetland Park heette? Aan de ene kant van het dorp vind je de Indische oceaan en aan de andere kant de rivier. Er is één brug die het plaatsje verbindt met de buitenwereld.

Wanneer je in st. Lucia verblijft en je bent op je dooie gemakje onderweg naar de kroeg, hoef je niet raar op te kijken wanneer er een dik nijlpaard langs de kant van de weg wandelt. St. Lucia heeft namelijk de grootste hippo-populatie van Zuid Afrika. En hippo’s vind je dus niet alleen in het water, ze komen ook regelmatig hallo zeggen! Voornamelijk in de nacht wanneer de temperatuur iets afkoelt komen deze honderden kilo’s wegende zoogdieren uit het water om te grazen. En het netjes gemaaide gras in st. Lucia is een lievelingetje op het menu!

Avontuurlijk is leuk, maar verantwoord reizen is het allerbelangrijkst! Daarom raden wij aan om na zonsondergang jezelf alleen nog maar met de auto te verplaatsen. De dieren lijken sloom en traag, maar aan land rennen ze sneller dan jij (wel 30 kilometer per uur!) Het is vooral heel onverstandig tussen een nijlpaard en het water in te komen. Het dier voelt zich dan sneller bedreigd, en ook al zijn ze vegetariërs, ze zullen niet twijfelen om je met hun gespierde kaken door midden proberen te happen!

Benieuwd welke andere parken nog de moeite waard zijn? Hier hebben we de zeven meest bijzondere parken voor jou op een rijtje gezet.

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

HLUHLUWE IMFOLOZI

De glooiende heuvels van Hluhluwe-iMfolozi in KwaZulu-Natal zijn een paradijs voor de self driver en neushoorn liefhebber.. Dit park ligt in het hart van Zululand en is opgericht in 1895 om de neushoorn populatie te beschermen. 

ELEPHANT COAST

De bush to beach experience aan de Elephant Coast is in vele opzichten afwisselend, uniek en cultureel. Dit gebied ligt in het Oosten van Zuid-Afrika, in de provincie Kwazulu-Natal. Sodwana Bay is ideaal voor een duik in het onderwaterleven, in St. Lucia vind je honderden hippo’s (soms een enkele zelfs in het dorpje zelf) en in HluHluwe-iMfolozi spot je de BIG 5.  

GREATER KRUGER

Dé safari experience van de Eastern Loop. In Greater Kruger wordt je volledig in de watten gelegd en ga je samen met een ranger op avontuur in de dichtbegroeide bush bush. Geen verharde wegen en geen self drive. Je gaat een paar dagen genieten van de kalmte en de bijzondere flora en fauna.

Mto wa mbu

Mto Wa Mbu is letterlijk vertaald ‘River of Mosquitoes’, maar gelukkig zijn er niet zoveel muggen meer, en kun je nu genieten van safari’s. Vanuit de standaard jeep, maar op de mountain bike, tuktuk, of met een lokale kano.

LOCAL LIVING IN SODWANA BAY

Sodwana Bay is een baai in Zuid-Afrika aan de noordkust van KwaZulu Natal, tussen St. Lucia en het Lake Sibaya. Het is een populaire duikbestemming en ligt midden in het oudste Maputaland Marine Protected Area van Zuid-Afrika en UNESCO wereld-erfgoed. Maar naast de heerlijke beachvibes staat deze plek ook bekend om haar rijke Zulu Cultuur die wij jullie willen laten zien.  

KOSI BAY

Kosi Bay, ook wel birder’s paradise! Kosi Bay is een reservaat van 11.000 hectare waar 6 verschillende meren samenkomen in de uiterste noordoosthoek van de provincie Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika. Daarnaast is het een van de best behouden estuaria aan de Indische kustlijn! Het is een prachtig gebied met weelderige natuur vol dieren en vogels.

HLUHLUWE IMFOLOZI

De glooiende heuvels van Hluhluwe-iMfolozi in KwaZulu-Natal zijn een paradijs voor de self driver en neushoorn liefhebber.. Dit park ligt in het hart van Zululand en is opgericht in 1895 om de neushoorn populatie te beschermen. 

ELEPHANT COAST

De bush to beach experience aan de Elephant Coast is in vele opzichten afwisselend, uniek en cultureel. Dit gebied ligt in het Oosten van Zuid-Afrika, in de provincie Kwazulu-Natal. Sodwana Bay is ideaal voor een duik in het onderwaterleven, in St. Lucia vind je honderden hippo’s (soms een enkele zelfs in het dorpje zelf) en in HluHluwe-iMfolozi spot je de BIG 5.  

GREATER KRUGER

Dé safari experience van de Eastern Loop. In Greater Kruger wordt je volledig in de watten gelegd en ga je samen met een ranger op avontuur in de dichtbegroeide bush bush. Geen verharde wegen en geen self drive. Je gaat een paar dagen genieten van de kalmte en de bijzondere flora en fauna.

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES & EXPERIENCES

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

ONZE REIZEN ZIJN PERSOONLIJK EN OP MAAT

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

WE NEMEN ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.