✔️ Super flexibele voorwaarden – ✔️ Verantwoord toerisme – ✔️ 100% verzekerd op reis

LOCAL LIVING IN SODWANA BAY

Sodwana Bay is een baai in Zuid-Afrika aan de noordkust van KwaZulu Natal, tussen St. Lucia en het Lake Sibaya. Het is een populaire duikbestemming en ligt midden in het oudste Maputaland Marine Protected Area van Zuid-Afrika en UNESCO wereld-erfgoed. Maar naast de heerlijke beachvibes staat deze plek ook bekend om haar rijke Zulu Cultuur die wij jullie willen laten zien.  

WAMKELWE

Welkom in Zululand! Dit gebied ligt in de provincie van KwaZulu Natal, de thuisbasis van een van onze angels. Zululand is natuurlijk geen precies begrensd gebied maar is in feite een gebied van de oudsher van de Zulu Stam.

Maar wie zijn de Zulu’s eigenlijk? In het kort: de Zulu’s zijn een Bantu-etnische groep en komen historisch gezien uit de provincie KwaZulu-Natal. Een groot deel van de bevolking in Zuid-Afrika is van de Zulu-stam. Ze zijn er sterk van overtuigd dat de geest van overleden mensen waakt over de mensheid. Als er in het leven iets slechts gebeurt is dat te wijten aan de kwaadaardige magie of de geesten die zijn beledigd. De beroemde Zulu-krijger ShakaZulu heeft een in de 19e eeuw een enorm Zulu koninkrijk opgericht in het oosten van Zuid-Afrika. Dit was in de tijd van de Europese kolonisten die in het westen van Afrika aankwamen en langzaam richting Zuid-Afrika reisden. Toen is de gruwelijke Angola-Zulu oorlog ontstaan die vele levens gekost.

ShakaZulu heeft op zijn beurt dan ook zeer gewelddadige en brute methodes gebruikt om deze oorlog te winnen. Deze methodes waren geïnspireerd op de het dierenrijk. Met name de Big Five van Afrika dienden als muzes, sluw en ongrijpbaar als ze zijn. Ondanks de vele levens die verloren zijn gegaan wordt ShakaZulu gezien als een van de grootste militaire leiders uit de geschiedenis.

Tegenwoordig is de Zulu-gemeenschap niet meer weg te denken uit de Zuid-Afrikaanse cultuur. Er wonen ongeveer 9 miljoen Zulu in Zuid-Afrika en het is een van de officiële en meest gesproken talen van het land. Hoewel de regio KwaZulu-Natal nog steeds het Zulu-kerngebied is, vind je de Zulu door het hele land. De Zulu’s van vandaag hebben een uiterst belangrijke rol in het bepalen van de nationale identiteit, politiek, tradities en culturen van Zuid-Afrika. Naast de rijke cultuur in het gebied heeft KwaZulu-Natal ook een zeer gevarieerd landschap. In het gebied vind je voornamelijk een maritiem systeem: eindeloze zandstranden, een rijk onderwaterleven, de oudste duinen van de wereld, grasland en gigantische moerassen. Lees hier meer over de bijzondere gebieden in KwaZulu-Natal.

DE HANDEN UIT DE MOUWEN STEKEN

Omdat het soms toch lastig is om op een speelse manier meer te weten te komen over de cultuur hebben wij de perfect oplossing voor jullie: de Zulu Cooking Class! Jullie gaan hier letterlijk cultuur proeven. Een middagje koken, kletsen, spelen en genieten! Dit is een leuke activiteit waarbij je het hedendaagse plattelandsleven in Zululand kunt ervaren. Je rijdt naar het huis van Stocks, Nomasonto en Nokwanda. Hier word je zo warm ontvangen dat je je gelijk thuis voelt. Nomasonto en Nokwanda laten je zien hoe ze leven en vertellen iets meer over de cultuur. Daarna is het tijd om de handen uit mouwen te steken – de kookles gaat beginnen.

In de tuin gaan jullie op zoek naar de groenten en plukken jullie de pinda’s uit de grond. Ja, die komen echt vers uit de grond, gaaf! Stamp en pel de pinda’s, stamp de groenten, maak het vuur en roer de pap! Doe alsof je thuis bent en word één met de omgeving en dit warme gezin.

SUNDOWNER LAKE SIBAYA

Omdat je soms ook gewoon even wil genieten nemen we je mee naar Lake Sibaya, het grootste zoetwatermeer in Zuid-Afrika. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 77 vierkante kilometer, wauw! Het is onderdeel van iSimangaliso Wetland Park in KwaZulu-Natal. Wij willen jullie dit natuurlijk wel laten zien. En wat is er nou mooier dan genieten van een sunset aan de oevers van het meer? Spring achterin het ‘bakkie’ en ontdek Lake Sibaya! Maar voordat we vertrekken gaan we nog even langs de drankwinkel, want hier hoort uiteraard een Zuid-Afrikaans biertje bij.

Lake Sibaya is een prachtig meer en was ooit een van de grootste spring-fed lakes; er stroomt dus geen rivier naar toe. Wanneer je dit hoort wil je natuurlijk gelijk een plons nemen. Doe dat toch maar niet.. want het is een thuis voor vele krokodillen en nijlpaarden. Het is zo’n fijn meer dat zelfs de zoutwatervissen uit de Indische Oceaan zich hebben aangepast aan het zoete water. Inmiddels is het meer een stuk kleiner geworden en kun je dus met de 4×4 dwars door de oude rivierbedding rijden, tussen de koeien, langs de hippo’s. Na een mooie rit langs de oevers zullen jullie stoppen direct naast het meer om een vuurtje te maken en een traditionele ‘boerieroll’ te braaien. Een braai is een authentieke Zuid-Afrikaanse barbecue. Hier wordt hout gebruikt in plaats van kolen en het draait allemaal om slowfood: grote stukken vlees die je lang laatbraden. Cheers en eet smakelijk!

KAJAKKEN MET NIJLPAARDEN EN KROKODILLEN, DURF JIJ HET?

Omdat we jullie ook graag meer leren over de flora en fauna in het gebied, nemen we jullie waterratten mee op een sportieve activiteit op en rondom het meer. Weinig mensen weten over Muzi Pan, maar toch is het een van de hoogtepunten van een vogelreisje naar de noordkust van KwaZulu-Natal. Het ligt in het grotere iSimangaliso Wetland Park, dicht bij de oostelijke ingang van Mkuze Game Reserve. Jabu de vogelexpert en Tembe de sportieveling nemen je mee op avontuur rondom de Muzi Pans.

Wie kom je hier onderweg tegen? In dit relatief kleine wateroppervlak zijn 420 geregistreerde vogelsoorten te vinden, waaronder een goudplevier in de Stille Oceaan, borstschildpadders, collared pratincoles, dwergganzen, blauw-wang bijeneters, gigantische ijsvogels, grijze kwikstaarten, pelzen, pelikanen, reigers en een feestmaal van steltlopers. De overvloed aan watervogels maakt het een bezoek waard. Omdat jouw dit waarschijnlijk nog niet zoveel zegt ga je eerst een mooie wandeling maken met Jabu. Hij weet echt alles van de vogels in dit gebied. Daarnaast vertelt hij je meer over het gebied en het ecosysteem.

Het avontuur-level wordt een beetje opgekrikt nu.. Tembe neemt jullie mee het meer op. Jullie gaan op een rustig tempo kajakken en genieten van de rust. Onderweg kunnen jullie krokodillen en nijlpaarden tegenkomen, maar no worries: Tembe zorgt dat jullie veilig zijn.

WAT KUNNEN WE VERDER NOG DOEN?

Nog niet uitgespeeld? Niet getreurd; er is ook nog een bruisende onderwaterwereld om te ontdekken. Bij iSimangaliso Wetlands National Park kun je top-notch scubadiven en snorkelen: bewonder kleurrijke koraalriffen of zwem met waterreuzen zoals de mantarog of de walvishaai. Gigantische walvissen kun je zien vanaf een boot: de bultrugwalvis die er veelal rondzwemt, is een behoorlijk uitslovertje en daarom heb je kans op een spectaculaire show wanneer je een walvistour doet. Wie iSimangaliso zegt, zegt st. Lucia, want de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. St. Lucia is een uniek dorpje in het park, omringd door water. St. Lucia heeft namelijk de grootste hippo-populatie van Zuid Afrika. En hippo’s vind je dus niet alleen in het water, ze komen ook regelmatig hallo zeggen! Wil je weten waar? Lees hier meer over St. Lucia en haar nijlpaarden.

Kom je toch liever voor de neushoorn? De glooiende heuvels van Hluhluwe-iMfolozi in KwaZulu-Natal met veel groen zijn een paradijs voor de self driver en neushoorn liefhebber. Lees hier meer over dit bijzondere wildpark.

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

DE GARDEN ROUTE VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

COMBINATIEREIS KENIA & OEGANDA

“Tijdens een reis door Kenia en Oeganda worden de wensen van elk type reiziger in vervulling gebracht. Van uitgestrekte savannes tot groene wouden en van hoge bergketens tot diepe meren, het landschap van deze twee landen is verrassend divers. Spot de BIG 5, maak kennis met verschillende, authentieke culturen en ontdek de parelwitte stranden van Oost-Afrika”. – Charlie

DE EASTERN LOOP VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika samen met je vrienden! Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hikes door ongerepte natuur, wilde kustlijnen, veel wildlife en genoeg kroegen om alle Zuid-Afrikaanse wijntjes en biertjes te proberen. Inderdaad, het avontuur druipt ervan af in Zuid-Afrika en in het bijzonder in het oosten.

DE EASTERN LOOP VOOR LOVEBIRDS: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika met z’n tweetjes. Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hiken in ongerepte natuur, safari in de wildparken, ruige kustlijnen en slapen onder verbluffende sterrenhemels in de bushbush. Inderdaad, de romantiek druipt ervan af in Zuid-Afrika.

DE EASTERN LOOP VOOR FAMILIE’S: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika samen met de familie! Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hiken in ongerepte natuur, kampvuur verhalen vertellen, overnachten in wildparken, ruige kustlijnen en op zoek naar de Big Five! Inderdaad, het avontuur druipt ervan af in Zuid-Afrika. Een perfecte vakantiebestemming en dé plek voor een onvergetelijk trip met je zus, broer, zoon, moeder, opa, beste vriend of vriendin.

EEN FAMILIEREIS IN TANZANIA: ZO ZIET DIE ERUIT!

Ha reiziger! Leuk dat je geïnteresseerd bent in een familiereis naar Tanzania! Na het lezen van deze voorbeeldreis weet je dat Tanzania veel meer is dan safari, lodges en beach resorts. Beesten spotten vanuit een safari-jeep, uren staren naar de hoogste berg van Afrika (de Kilimanjaro). Of slingeren aan lianen en plonsen in een hotspring en een potje voetballen met de kids uit de buurt op een parelwit strand. Onze reis-experts stellen speciaal voor jullie de ultieme trip samen. Wil je weten hoe zo’n familiereis ervan binnenstebuiten uitziet? Scroll door deze itinerary voor een vogelvlucht langs alle hoogtepunten. Let’s go!

DE GARDEN ROUTE VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

COMBINATIEREIS KENIA & OEGANDA

“Tijdens een reis door Kenia en Oeganda worden de wensen van elk type reiziger in vervulling gebracht. Van uitgestrekte savannes tot groene wouden en van hoge bergketens tot diepe meren, het landschap van deze twee landen is verrassend divers. Spot de BIG 5, maak kennis met verschillende, authentieke culturen en ontdek de parelwitte stranden van Oost-Afrika”. – Charlie

DE EASTERN LOOP VOOR VRIENDEN: ZO ZIET DIE ERUIT!

Leuk dat je interesse hebt in een reis naar Zuid-Afrika samen met je vrienden! Iedereen kan z’n hart ophalen in dit prachtige land. Legendarische zonsondergangen, hikes door ongerepte natuur, wilde kustlijnen, veel wildlife en genoeg kroegen om alle Zuid-Afrikaanse wijntjes en biertjes te proberen. Inderdaad, het avontuur druipt ervan af in Zuid-Afrika en in het bijzonder in het oosten.

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA
Ons team woont en werkt verspreid over heel Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!
WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES

Overal waar Charlie met zijn team komt, ontwikkelt hij samen met bewoners en ondernemers nieuwe routes en experiences.

ELKE REIS IS EEN CO-CREATIE
Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Alles is mogelijk, niets is te gek! Give us a try.
WIJ WERKEN VERANTWOORD & DUURZAAM

Charlie’s Travels werkt met lokale partners en draagt bij aan CO2-projecten om milieuvervuiling te compenseren.

Chat openen
Kan ik je helpen?
Geinteresseerd in LOCAL LIVING IN SODWANA BAY neem dan nu contact met ons op!