The Do’s and Don’ts of Wildlife Spotting in Africa: Preventing Animal Harm

There's a high probability that a safari or wildlife experience is part of your journey when visiting Africa. Coming face to face with one of Africa's magnificent wild animals is often an unforgettable experience. Unfortunately, even in Africa, a lot of animal suffering is caused to attract tourists. We explain how you can contribute to reducing animal harm while still having the chance to spot the Big 5!

Dierenleed en wanpraktijken in Afrika

Toerisme kan een belangrijke bijdrage leveren aan natuurbescherming en dierenbescherming in Afrika. Als jij als reiziger een safaripark bezoekt, breng je geld in het laatje waarmee het park beschermd kan worden én waarmee je een incentive creëert dit daadwerkelijk te doen, om ook in de toekomst toeristen te blijven aantrekken.
Maar er zijn ook plekken die hier misbruik van maken. Die óók geld in hun laatje willen, maar het niet zo nauw nemen met dierenbescherming.

De olifant als toeristenattractie

Zo schrijft World Animal Protection dat olifantenritten niet alleen in Azië aan de orde van de dag zijn, maar dat ze in zuidelijk Afrika ook steeds vaker voorkomen. Dat begon in de jaren ’90 in Zimbabwe en verspreidde zich snel naar Zuid-Afrika. Naast Zimbabwe worden ook in Zambia en Botswana olifanten vastgehouden. Deze olifanten moeten kunstjes doen voor toeristen, worden bereden en toeristen mogen met hen op de foto.

Welpjes als entertainer

Ook de leeuw moet het ontgelden. Tussen de 8.000 en 12.000 worden er gevangengehouden. Welpjes worden geaaid, gevoerd en geknuffeld door toeristen. Jongvolwassen leeuwen worden door toeristen ‘uitgelaten’ aan de ketting. Ze verblijven vaak in vieze, kleine verblijven.

Kleine leeuwtjes worden groot, dus ze worden telkens gefokt zodat er nieuwe welpjes voor de toeristen zijn.

Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen kan een langgekoesterde droom zijn. Maar zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is een absolute no-go. Met dolfijnen zwemmen in het wild kan onder sommige omstandigheden oké zijn. Daarover later meer.

Anti-stropen-neushoorn

Jachttoerisme in Afrika

Er zijn in Afrika enorm veel safariparken waar je op wilde dieren kunt jagen. Na decennia van bescherming mag er in Botswana zelfs weer op de olifant worden gejaagd. Ook in Zuid-Afrika zijn zogenaamde trophy hunts populair.

Zijn dierentuinen passé?

Net als in Nederland, zijn er ook in Afrika veel dierentuinen. Maar zijn dierentuinen eigenlijk nog wel van deze tijd? Dieren in gevangenschap lijden, ze leven niet in hun natuurlijke leefomgeving, kunnen vaak geen natuurlijk gedrag vertonen en door kinderen mee te nemen naar de dierentuin leren we ze dat het gevangenhouden van dieren oké is.

Wat is er onethisch aan het houden van dieren voor toerisme?

Als je een olifantenopvang bezoekt, hoor je vaak dat olifanten als wees gered zijn. In veel gevallen zijn ze echter gefokt of als jong gevangengenomen. Olifanten worden vaak fysiek mishandeld om zo hun ego te breken, waardoor ze ‘veilig’ zijn voor toeristen. Buiten de bezoekuurtjes voor toeristen, liggen ze meestal aan de ketting.
Als je met grote roofdieren op de foto kunt, zijn deze dieren waarschijnlijk onder invloed van drugs om ze ongevaarlijk te maken voor toeristen. En dat jagen onethisch is, hoeven we niet uit te leggen natuurlijk.

Zo herken je wanpraktijken en dierenleed

Over het algemeen geldt: hoe dichter bij een dier je kunt komen, hoe verder het dier verwijderd is van natuurlijke leefomstandigheden. Bij de volgende praktijken moeten alle alarmbellen afgaan:

  • Je kunt met een dier op de foto
  • Je kunt dieren aaien, knuffelen, wassen of berijden
  • Dieren doen trucjes voor toeristen
  • Dieren worden in kleine verblijven gehouden of tentoongesteld
  • Je mag dicht bij de dieren in de buurt komen

Consumeer daarnaast geen wilde dieren, ook niet als het onderdeel is van de lokale cultuur. Ook dierenleed als onderdeel van de cultuur is onacceptabel. Een aap aan een korte ketting is niet oké, ook niet als de lokale bevolking dat wel vindt. Koop tot slot geen souvenirs van wilde dieren. Denk aan ivoor, tanden, hoorns, bont en huiden.

Doe altijd goed onderzoek voordat je een attractie bezoekt. Is een plek goed aangeschreven bij het WNF of World Animal Protection, dan kun je er met een gerust gevoel heen.

Op een ethische manier wildlife spotten

Wil je toch op zoek gaan naar wilde dieren? Dat kan heel goed! Je weet inmiddels welke plekken je moet mijden.
Maar wat is wél oké? Safariparken zijn meestal een geweldige manier om dieren in het wild te spotten. Vermijd daarbij wel de safariparken waar op dieren gejaagd mag worden.
Als je je reis boekt met Charlie’s Travels, dan ben je ervan verzekerd dat je alleen op een ethische manier met wildlife in aanraking komt (figuurlijk, want zoals je inmiddels begrijpt is letterlijk in aanraking komen met wilde dieren niet oké).

Hieronder vind je een overzicht van excursies die we wel en niet aanbieden.

Lion

Een lijstje met excursies en attracties die we niet aanbieden of promoten

Het zal niet meer als verrassing komen, maar de volgende excursies bieden we niet aan:

  • Ritten op wilde dieren, waaronder olifanten en struisvogels
  • Direct contact met wilde dieren: knuffelen, op de foto gaan, wassen, aanraken
  • Excursies waarbij dieren gelokt worden met voer, zoals bijvoorbeeld bij de dieronvriendelijke shark cage diving experiences in Zuid-Afrika
  • Zwemmen met dolfijnen en andere zeedieren, waarbij er contact is tussen mens en dier, waarbij de zeedieren niet vrij kunnen bewegen of waarbij ze gelokt worden
  • Shows met wilde dieren
  • Races met wilde dieren
  • Gedwongen gevechten tussen dieren onderling, of tussen dieren en mensen
    Bezoeken aan onverantwoorde opvangcentra
  • Restaurants waar bedreigde diersoorten worden geserveerd
  • Jachtexcursies
  • Bezoekjes aan markten of winkels waar souvenirs gemaakt van dieren worden verkocht

Excursies en attracties die we wél aanbieden of promoten

Gelukkig zijn er veel manieren waarop je dieren op een verantwoorde manier kunt spotten. We bieden de volgende excursies wél aan:

  • Bezoeken aan safariparken of natuurparken, waar dieren niet worden gelokt, vastgehouden en opgejaagd
  • Op verantwoorde manier spotten van dolfijnen en walvissen in het wild, waarbij er voldoende afstand wordt bewaard en dieren niet worden verstoord
  • Activiteiten met gedomesticeerde dieren, zoals paarden en ezels, waarbij dieren op een juiste manier worden behandeld
  • Bezoeken aan lokale opvangprojecten, alléén wanneer die de dieren écht ten goede komen, denk aan het David Sheldrick Center in Nairobi
  • Educatieve ecotours, wandelingen en tochten door natuurgebieden
  • Bezoeken aan natuurbeschermingsprojecten of projecten die zijn goedgekeurd door dierenwelzijnsorganisaties

 

Wet big Five

Toerisme kan een belangrijke bijdrage leveren aan natuurbescherming en dierenbescherming in Afrika. Als jij als reiziger een safaripark bezoekt, breng je geld in het laatje waarmee het park beschermd kan worden én waarmee je een incentive creëert dit daadwerkelijk te doen, om ook in de toekomst toeristen te blijven aantrekken.
Maar er zijn ook plekken die hier misbruik van maken. Die óók geld in hun laatje willen, maar het niet zo nauw nemen met dierenbescherming.

Content

Do you have questions for our Africa experts?

You will also enjoy these blogs:

Travelstory Susan & Wietze: exploring in Tanzania

In search of wildlife in Kenya: animals in the spotlight!

Natural beauty in Tanzania: everything you want to know about nature in Tanzania