Ethiopië – Een Veganistische Hemel Op Aarde

Veganisme is hot and happening. In Nederland poppen de veganistische restaurants als paddenstoelen de grond uit en kun je zelfs bij de slager veganistisch vlees kopen. Het is een trend – die hopelijk nog heel lang duurt – waar je niet meer omheen kunt. Terwijl wij in Nederland denken lekker op weg te zijn, loopt Ethiopië hierin toch iets op ons voor. Hier is het van oudsher al heel normaal om veganistisch te eten. Je belandt hier letterlijk in een veganistische hemel!
Injera

Veganistisch eten voor de religie

Het overgrote deel van de bevolking in Ethiopië volgt de Ethiopisch- Orthodoxe kerk. Deze schrijft een aantal vast -periodes en dagen voor. Zo eet het overgrote deel elke woensdag en vrijdag veganistisch. Maar ook in de maanden voor Pasen en kerst wordt er veganistisch gegeten. Tel deze dagen bij elkaar op, en je zit zomaar aan de 6 maanden per jaar.

Vasten zorgt ervoor dat je meer spiritueel bent en een betere connectie kan leggen met god. Het stimuleert je extra om tot inkeer te komen. De reden dat woensdag een vast dag is, is omdat op die dag lang geleden het verraad van jezus was. Op een vrijdag is jezus gekruisigd, dus vandaar dat ook op deze dag gevast wordt.

Bij ons een Boterham, in Ethiopië de Injera

Dit mega gezonde maaltje is een soort plat brood, met een sponzige structuur en een licht zure smaak. Je begint bij deze gedachte wellicht niet meteen te watertanden, maar dat maken de lekkere groentesausjes helemaal goed. De kruidige sausjes balanceren de zure smaak van de Injera, wat resulteert in een ware smaakexplosie!

Het bereiden van de injera doe je niet even snel. Het fermenteren van het deeg duurt namelijk al drie dagen. Allereerst neem je een bak waar je een kilo Teff-poeder in doet. Kneed het deeg met de hand door steeds een beetje water toe te voegen. Net zo lang tot je een deeg krijgt wat ongeveer de dikte heeft van pannenkoeken beslag. Deze dek je af voor een dag of drie. Net voor het bakken van de injera op een hete plaat, voeg je een kopje heet water toe zodat het makkelijk op de plaat gegoten kan worden. Even bakken en klaar is de injera!

Een sausje hier en een kloddertje saus daar

In de basis bestaan bijna alle sausjes uit olie, ui en tomaat. Daar worden dan verschillende ingrediënten aan toegevoegd, zoals linzen, bonen & lekkere groentes. Zelfs de rode biet, wortel, sperzieboon en aardappel worden hier veel gegeten. Maar dan wel even een tandje meer gekruid dan wij gewend zijn. De Bejenet is een favoriet onder de lokale bevolking en reizigers. Deze Injera wordt ingekleurd met de meest lekkere en kleurrijke sausjes.

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

En nu jij!

Is het water je in de mond gelopen van wat je net gelezen hebt? Geen zorgen, je kunt gelijk zelf aan de slag met een lekker recept! Ik deel met jullie een van mijn favoriete sausjes, Messer. Dit is een saus gemaakt op basis van linzen, lekker spicy gekruid. Super lekker met Injera, maar ook met een stuk turks brood of een wrap.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 Rode ui
  • Teentje ( of meer) knoflook
  • 2 Theelepels paprikapoeder
  • 2 Theelepels chilipoeder
  • 1 Theelepel zout
  • Zwarte peper ( naar eigen
  • smaak)
  • 1 Kopje gebroken rode linzen
  • Water ( halve liter totaal)

Messer

Bejenet

Stap voor Stap!

Stap 1. Snij een rode ui, teentje knoflook en een tomaat fijn

Stap 2. Fruit de rode ui tot deze glazig is, voeg de knoflook en de tomaat toe en bak het voor ongeveer een minuut. De heerlijke geuren komen je nu al tegemoet. Maar het wordt nog beter!

Stap 3. Voeg de rode paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper toe, en bak deze ongeveer een minuutje mee

Stap 4. Tijd om de linzen toe te voegen! Deze bak je ook ongeveer een minuut mee. Om vervolgens de eerste scheut water toe te voegen. De linzen moeten net onder water staan.

Stap 5. Blijf roeren, wanneer het een droge saus wordt, voeg dan wat extra water toe. Doe dit voor ongeveer 20 minuten. De saus is nu op goede dikte en klaar om gegeten te worden. Enjoy!

Als Veganist op reis?

Wanneer je als veganist op reis gaat, kan het soms een uitdaging zijn om een gerecht te bestellen waar geen dierlijke producten in zijn verwerkt. Ethiopië biedt dus de uitkomst voor iedereen! Loopt het water je in de mond bij het zien van de foto’s? Chat met een van onze Ethiopië experts en wie weet zit jij binnenkort wel aan dit lekkere maaltje!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements ​