Land

Ethiopië

Ethiopië, Afrika’s culturele hoogtepunt

Ethiopië ligt in de welbekende Hoorn van Afrika, en is een landlocked land met een eeuwenoude cultuur. De uit de rots gehouwen kerken van Lalibela en ruïnes van Aksum zijn een must voor iedere cultuursnuiver en geschiedenis-nerd!

Toen ik voor de eerste keer in Ethiopië arriveerde had ik nul verwachtingen. Des te verraster was ik toen ik erachter kwam hoe fascinerend de cultuur, waarden, en tradities waren. Wat een land! Het is een van de weinige landen op het Afrikaanse continent dat nooit écht gekoloniseerd is. Italië heeft een zwakke poging gedaan en is vier jaar aan de macht geweest, maar de bevolking zelf nog steeds van mening dat dit niet telt. Toch zijn de invloeden van deze korte Italiaanse aflevering nog steeds zichtbaar. Denk hierbij aan goede koffie (espresso!), pizza’s en pasta’s.

Ethiopiërs zijn prachtige mensen. Ze zijn trots, en hebben een eigen religie: de Ethiopisch-Orthodoxe kerk. De religieuze festivals op eeuwenoude locaties zijn overweldigend, maar er is meer onder de Ethiopische zon! In het noorden heb je de Tigray en Simien bergen, en ook de Danakil depression is spectaculair: het is een van de weinige actieve vulkanen met vloeibare lava. In het zuiden vind je dan weer een grote verscheidenheid aan stammen.
Als Afrikaanse kers op de taart is het lokale voedsel in Ethiopië van een heel ander level. Hier geen bonen met ugali (een van de minder inspirerende Keniaanse gerechten), maar uitgebreide schalen die je met je handen hoort te eten. In steden knalt de live music uit coole tentjes, en is de dynamische atmosfeer overal voelbaar. Dit alles maakt Ethiopië een unieke plek, anders dan het typische Afrika!

Waarom naar Ethiopië?

Addis Abeba

Addis Abeba.. Sommige mensen noemen het een grote bouwput en wie ben ik om ze tegen te spreken: de stad barst letterlijk uit zijn voegen. Ondanks dit heeft het mij gegrepen: je ziet monniken op straat, er zijn verse salades en fruitsapjes op elke hoek, en Italiaanse invloeden die zich uiten in perfecte koffie, pizza en pasta. De stad is bruisend. Dus drink een biertje in een jazzbar, en ga op in de levendige vibe van de stad.

Lalibela

Het is niet lastig om de zien wat deze locatie zo bijzonder maakt: 12 enorme uit de rotsen gehouwen kerken maken Lalibela tot een heilige plek voor het Ethiopische Christendom. Als je de tijd hebt, zou je dit heiligdom moeten bezoeken tijdens een van de vakantie festivals, zoals Fasika of de verjaardag van de profeet Mohammed (Moulid).

Aksum

Eens de hoofdstad van het rijk van Aksum, nu een archeologische bezienswaardigheid. Voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en religie is dit een must-see. De mensen rondom Eritrea zijn zeer geliefd dus hou er rekening mee dat je als toerist niet veel aandacht krijgt in de Ethiopische bars.

Tigray Church Community Trek

Deze trek staat in de top 3 van Oost-Afrika. Voor zover als ik weet, kun je dit nergens anders ter wereld vinden. Het is een combinatie van dramatische Afrikaanse landschappen, hikes die je knietjes laten trillen, en kerken uit de 6de eeuw op unieke locaties - denk hierbij aan grotten in 400m hoge kliffen.

Danakil Depression

Deze locatie heeft 'depressie' in z'n naam om een reden: het is een van de meest ondraaglijke, onbewoonde en ruige plekken op aarde. Extreem heet, geen vegetatie.. Een expeditie hiernaartoe - bij de grenzen van Eritrea en Djibouti - lijkt alsof je je op Mars begeeft. Er zijn zoutmeren, lava-velden en de borrelende vulkaan Erta Ale. De Italianen is het nooit gelukt dit terrein te koloniseren (waardoor Ethiopië dus nooit helemaal is gekoloniseerd), en toch wonen hier een paar mensen: de Afar stam. Ik zeg: avontuur-modus AAN!

Gondar

Gondar was tot 1855 de hoofdstad van Ethiopië, en heeft een lange geschiedenis. Het is de thuisbasis geweest voor de vele keizers die het land hebben geregeerd tussen de 12de en de 20ste eeuw - zeker een cultureel bezoekje waard. Los van het culturele aspect, komen ook de avonturiers zeker aan hun trekken: het is de gateway naar de Simien mountains, waar je al hikend van de adembenemende uitzichten kunt genieten.

Verhalen uit Ethiopië:

Danakil Depression Ethiopie
Rauw, puur, echt Afrika zonder massa-toerisme: Off-the-beaten-track in Afrika. Dat is wat ik zocht. En ik vond het en daarom ben ik Charlie’s Travels in 2014 begonnen. Helemaal wild werd ik toen ik een te vette Masai Tribal Trek geregeld kreeg. John, mijn Masai vriend, ging met een GPS tracker de bush in en ik reed
vaccinaties Ethiopië
Ethiopië is een prachtig uitgestrekt land met de beste keuken van Oost-Afrika en een fabuleuze geschiedenis. Maar voordat je je in het oude Abyssinia begeeft moet je toch even je vaccinaties voor Ethiopië bij de travelpoli halen. Allereerst… Houd er rekening mee dat aanbevolen vaccinaties kunnen veranderen van tijd tot tijd. Cholerastempel Een cholerastempel is
Toeristenvisum Ethiopië
Ga je binnenkort met Charlie’s Travels op reis naar oostelijk of zuidelijk Afrika? Dan is het wel lekker om te weten wat je moet regelen om het land van bestemming in te komen. Als je een reis bij ons boekt, helpen we je uiteraard bij het hele visumproces, maar hieronder zetten we het graag nog
TOP