Veelgestelde vragen

Vind hier alle antwoorden op al jouw vragen. Okay, de meeste vragen dan!

Over Charlie’s Travels

Charlie’s Travels is een off the beaten track reisbureau, gevestigd in Nairobi, Kampala en Kaapstad. Wij kiezen ervoor buiten de gebaande paden te treden. Samen met een enthousiast team van reislustige Afrika-lovers maakt Charlie het echte Afrika ook voor jou toegankelijk.

Wij ontwikkelen onze eigen avonturen. Bij ons geen middle man! Charlie reist al sinds 2014 door Afrika en overal waar hij komt – van onbekend Maasai-terrein tot de stranden van de Indische Oceaan – ontwikkelt hij samen met inventieve bewoners nieuwe reizen, routes en experiences . Daarnaast zijn we ‘on the ground‘, werken we daardoor goed samen met lokale partners en kunnen we unieke experiences aanbieden.

Charlie’s Travels is het enige Nederlandse reisbureau dat gevestigd is in Kenia – ons internationale team werkt in onze jungle-villa in Nairobi, Kampala of Kaapstad. Doordat we on the ground zijn, beschikken we over eindeloos veel eerstehands Afrika-kennis. Bovendien betekent dit dat ons team 24/7 voor je klaar staat als jij hier off the beaten track gaat!

In contact met Charlie’s Travels

Wanneer je meer informatie wilt over een bepaald land word je gekoppeld aan een van onze Travel Designers. Zij zijn gespecialiseerd in Oost- en/of Zuid-Afrika en gaan samen met jou kijken naar de ideale reis.

Jullie zijn voornamelijk in contact met een van onze Nederlands- of Engelstalige Travel Designers. Na het boeken van de trip komt er een smooth operator in het spel, ook wel: degene die verantwoordelijk is voor alle boekingen. Dit team bestaat voornamelijk uit Swahili- en Engelstalige kanjers. De Travel Designer blijft jullie contactpersoon.

Het liefst nemen we binnen één uur contact met jou op, maar laten we zeggen dat we ernaar streven om de eerstvolgende werkdag contact met je op te nemen. Duurt het te lang? Stuur ons dan even een berichtje via de chat.

Dat kan! Wij zijn van maandag tot en met vrijdag te bereiken tussen 09.00 en 17.00 uur (Nederlandse tijd): +31857430344. Zaterdag en zondag zijn we via de chat bereikbaar tussen 09.00 en 19.00 uur.

Een op maat gemaakte reis

Dit houdt in dat we samen met jou de reis samenstellen. Jouw input en onze Afrika-kennis zorgt daardoor voor de ideale reis op maat gemaakt. Het geeft je de complete vrijheid in het kiezen van een route. Uiteraard zullen wij ervoor zorgen dat het realistisch is ;).

Heel graag! Hoe meer we weten over jouw wensen, hoe beter! Wil je slapen in luxe lodges, kamperen in het wild of het echte Afrikaanse huishouden ervaren in een homestay? Reis je liever rond met het openbaar vervoer, een auto met driver of rijd je graag zelf rond met een Rav4 over de Afrikaanse gronden? Een actieve reis? Of alleen maar relaxen aan het strand? Niks is ons te gek!

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren: het land, de route, het gezelschap, transport, accommodaties en activiteiten. Wij houden uiteraard rekening met je budget! Vraag onze Travel Designers voor een prijsindicatie.

Vaak boeken onze reizigers zelf de vliegtickets. Wij geven uiteraard graag advies en zorgen ervoor dat de reis aansluit op jullie vlucht.

Omdat de reis op maat gemaakt wordt verschilt dit per reis. We vinden het leuk om zoveel mogelijk inclusief te maken zodat je een zo compleet mogelijke reis maakt. Alles is bespreekbaar en mogelijk!

Onze reizen worden uit een co-creatie opgebouwd en zijn volledig custom-made. Om die reden hebben wij geen standaard pakketten klaarliggen.

Nee, wij bieden geen groepsreizen aan. Verzamel je vrienden en kom samen deze kant op! We bieden wel groepssafari’s aan: lekker, want dan deel je de kosten.

De reis leg je zelfstandig af. In overleg regelen wij chauffeurs, guides of rangers. Wij zijn natuurlijk wel bereikbaar en niet ver weg om je te adviseren. Tijdens een lustrumreis gaat er wel iemand mee op pad.

Veiligheid

Wij richten ons op reizen in Zuid- en Oost-Afrika. Buitenlandse Zaken geeft voor deze landen voornamelijk een geel-gekleurd reisadvies, dit betekent: reizen is toegestaan, maar let op de veiligheidsrisico’s. Ons team is verspreid over de landen waar wij ook reizen bieden. In zes verschillende landen zijn er Charlie’s Angels aanwezig. De veiligheid van onze reizigers is een topprioriteit voor Charlie’s Travels. Wij houden de veiligheid in de verschillende landen, waaronder de politieke situatie, continue in de gaten. Wij sturen geen reizigers naar gebieden die niet veilig zijn. In gevallen van nood zijn wij altijd te bereiken via ons noodtelefoonnummer. Verder is je veiligheid ook grotendeels gebaseerd op gezond verstand: loop niet in het donker over straat, vermijd de slechte buurten (tenzij onder begeleiding van gidsen), en pas je kleding en sieraden aan op de buurt waar je je bevindt. Natuurlijk krijg je van ons ook advies hierover en kan je altijd terecht voor vragen.

Onze reizen zijn onder begeleiding van lokale partners die veel verstand en kennis hebben van wat je moet doen in noodsituaties. Er zijn ook activiteiten die je in je eentje kan doen. In geval van nood is er een Charlie’s Travels noodnummer, die je 24/7 kan bellen. Wij werken samen met Amref Flying Doctors. Dit betekent dat zij vanuit de lucht kunnen bijstaan bij calamiteiten.

Het is verstandig om in malaria gebieden na zonsondergang bedekkende kleding te dragen. Gebruik DEET 30% -anti-muggenspray en smeer daarmee blote lichaamsdelen in; dus je gezicht, hals, handen, enkels. Je kan Malarone (profylaxe) medicijnen slikken die het veel moeilijker maken voor de parasiet om zich te nestelen. Neemt contact op met de GGD om een medisch advies en recept te krijgen voor medicatie. Lees hier meer over malaria.

Het is verstandig om zowel voor als na het eten je handen te wassen. Het veiligste is om dit te doen met ontsmettende zeep. Drink geen water uit de kraan, alleen uit flesjes. Let er ook op dat er geen kraanwater-ijsklontjes in je drinken worden gedaan. Neem voor de zekerheid diarreeremmers mee, mocht je toch nog last krijgen.

Afhankelijk van je trip regelen wij (al) het vervoer voor je. Dit zijn bijvoorbeeld lokale transportpartners waar we veel mee samenwerken en die jullie met een Safari Van of Land Cruiser van A naar B brengen, maar we maken ook gebruik van treinvervoer en binnenlandse vluchten. Zorg tijdens een self-drive trip voor een (gedownloade) wegenkaart van het desbetreffende land. De kwaliteit van de wegen verschilt enorm per land en gebied. Jullie contactpersoon weet hier alles vanaf en kan jullie voor en tijdens de trip informeren. Andere bestuurders kunnen altijd onvoorspelbaar zijn, doe daarom altijd je gordel om en pas op je spullen.

Wij adviseren en helpen je graag, maar wij zijn geen arts en onze raad kan dus niet als bindend medisch advies worden gezien. We raden het daarom aan om op tijd een gesprek te plannen met de GGD of huisarts om vaccinaties en andere middelen te regelen. Sluit ook een reisverzekering af.

Boeking

Je kunt last minute nog bij ons terecht. Een beetje flexibiliteit is dan wel vereist. We raden je aan om een verre reis minimaal een half jaar tot jaar van te voren te boeken.

Vaak boeken onze reizigers zelf de internationale vliegtickets. Wij geven uiteraard graag advies en zorgen ervoor dat de reis aansluit op jullie vlucht.

Ja. Afhankelijk van jullie route geven wij advies in transport en zullen wanneer nodig de binnenlandse vluchten voor jullie boeken.

In principe zijn deze extra’s inbegrepen, tenzij er nadrukkelijk exclusief bij vermeld staat.

Betaling

Wanneer jouw route helemaal naar wens is zal de Travel Designer een factuur per mail opsturen. Wil je meer weten over de betalingsvoorwaarden? Neem contact op met jouw Travel Designer.

Dat is afhankelijk van hoe ver jullie van te voren de reis boeken. Meestal is de tweede aanbetaling 60 dagen van tevoren.

Voor vertrek

Dit is voor ieder land anders. Voor vertrek zal jouw Travel Designer je informeren over het visum en eventuele andere documenten.

Wij geven helaas geen advies over inentingen en malariapillen. Dit is namelijk voor iedere bestemming en persoon anders. We adviseren jullie om contact op te nemen met de GGD of je huisarts voor advies.

Je hebt een reisverzekering nodig en een annuleringsverzekering raden we je van harte aan.

Ongeveer vier weken voor vertrek ontvang je per mail een uitgebreid informatiepakket.

Je hoeft deze niet af te sluiten, maar wij raden het wel aan.

Verantwoord op reis

Doordat wij direct samenwerken met bij het grote publiek nog onbekende gemeenschappen in Oost-Afrika kunnen wij bijdragen aan de ontwikkeling van deze regio’s door business-deals op een andere manier te sluiten. We zijn ‘on the ground’ en deze unieke positie benutten we door de mensen met wie we werken -chauffeurs, hosteleigenaars of gidsen bijvoorbeeld- te helpen een onafhankelijke en duurzame business op te zetten. We letten erop dat het geld bij de juiste mensen terecht komt en niet in verkeerde (soms buitenlandse) zakken eindigt. Bovendien streven we ernaar om op onze kantoren zoveel mogelijk Afrikanen aan te nemen. Zij kennen hun land en de regio uiteraard het best, zodat we nieuwe off the beaten track ervaringen aan kunnen blijven bieden.

Periodes van droogte duren in (Oost-)Afrika steeds langer en zijn intensiever. Tegelijkertijd was 2018 het natste jaar ooit. De droogte zorgt voor landbouw- en grondstoffenverlies, maar ook de regen spoelt enorm veel weg. Door deze weerextremen komen veel mensen in de problemen. Bij Charlie’s Travels proberen we de voetafdruk van ons vervoer, accommodaties en consumptie te verminderen.
Natuur en wildlife zijn misschien wel de meest waardevolle bezittingen van deze regio. Een groot onderdeel hiervan is dat we de uitstoot van onze reizigers compenseren met één van onze lokale partnerprojecten. Ook stimuleren we bezoeken aan conservancies waar meer aandacht wordt besteed aan flora en fauna dan in wildparken. Bovendien analyseren we de voetafdruk van accommodaties, zodat we kunnen kiezen voor accommodaties die ecologisch verantwoord te werk gaan. Ons doel is om zero footprint reizen aan te gaan bieden.

We werken zoals gezegd veel samen met lokale gemeenschappen, waardoor onze onderlinge band erg belangrijk is. Wij willen koste wat het kost voorkomen dat de gemeenschappen het slachtoffer worden van toerisme, zowel fysiek en economisch als sociaal en cultureel. Lokale culturele waardes zijn van intrinsiek belang, zowel voor de mensen zelf als voor de reizen die we willen aanbieden. Daarom geven we al onze reizigers een voorlichting over gedrag, gewoontes en fooien, stimuleren we culturele uitwisseling en pogen we onze content zo min mogelijk te framen. We zijn als bedrijf dan wel jong, ruig en avontuurlijk, maar alleen met goede, respectvolle samenwerkingen kunnen we off the beaten track reizen blijven organiseren.

Bij Charlie’s Travels willen we met onze reizen een positieve impact maken op de omgeving. Daar werken we zelf heel hard voor, maar jij kunt ook een steentje bijdragen! Simpelweg door je goed in te lezen over het land waar je naartoe gaat en hoe je je daar het beste kunt gedragen. Wij hebben het makkelijk gemaakt en alle gedragsrichtlijnen voor je op een rijtje gezet. Mocht je richting Afrika gaan, lees dan dit document alsjeblieft even goed door voor je vertrekt!

Feedback en reviews

Wat leuk dat je jouw reiservaring wilt delen! We worden graag getagd op social media kanalen. Of stuur jouw verhaal naar [email protected].

Wij horen graag jouw feedback om onszelf te blijven ontwikkelen. Jouw Travel Designer is verantwoordelijk voor jouw reis. Contact hem of haar voor het geven van feedback.

Op deze pagina lees je de verhalen van onze reizigers, op deze pagina vind je onze Facebook reviews en op deze pagina vind je onze Google reviews. Wil je liever persoonlijk contact? Vraag ons voor meer informatie.