DUURZAAM OP REIS NAAR AFRIKA

“We wonen en werken in Nairobi, Kenia, en dat is niet zonder reden! We houden niet alleen van het land, we zien ook veel potentie in de Oost-Afrikaanse reissector. De markt is echter nog erg traditioneel en draagt lang niet altijd in positieve zin bij aan de duurzame ontwikkeling van de regio. Gelukkig hebben wij, doordat we gevestigd zijn in Nairobi, de kans om het anders te doen – wij willen het onbenutte potentieel benutten! Hoe we dat doen, lees je op deze pagina.” – Charlie

Auteur:

HOE HET ALLEMAAL BEGON…

In 2014 stapte Charlie in het vliegtuig naar Afrika. Met een keurig getrimd baardje en zijn diploma onder zijn arm vloog hij naar Kenia om stage te gaan lopen bij een Afrikaanse provider waarmee je online geld kan overmaken. Hij had het reuze naar zijn zin, maar toch kriebelde er iets onderhuids… De landkaarten maakten hem nieuwsgierig, hij kon maar moeilijk stil zitten en de honger naar avontuur werd alsmaar groter.

Dus huurde hij een motor en ging hij op avontuur. Écht avontuur. Regelrecht van het gebaande pad af en dwars door de bush. Hij maakte een trip die zijn leven voorgoed zou veranderen. Toen hij een paar mannen van de traditionele Masai-stam ontmoette met wie hij vers geitenvlees at rond het kampvuur, sterke verhalen uitwisselde en in slaap dommelde onder miljoenen sterren aan de blote hemel, ontstond er een vriendschap voor het leven.

Charles-motor-koeien

Het werd Charlie duidelijk wat hem te doen stond: Kenia was zoveel meer dan alleen safariparken en luxe lodges met ontbijtbuffet aan het strand! Zou hij misschien zelf avontuurlijke routes kunnen ontwikkelen? Nieuwe mensen ontmoeten en samen authentieke trips op poten zetten? En zo medereizigers het échte Afrika laten zien? En daar, op de uitgestrekte savanne van Kenia onder het gouden licht van de opkomende zon werd Charlie’s Travels geboren. Samen met Keniaanse reisliefhebbers en Nederlandse Afrika-gepassioneerden wordt er hard gewerkt om onze reizigers the real deal te laten zien terwijl we blijven ontdekken en ontwikkelen.

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

ON THE GROUND

Om dit optimaal te kunnen doen en alles eruit te halen wat erin zit, wonen en werken we niet in Nederland, maar hier op het Afrikaanse continent. Zo staat ons hoofdkantoor in Nairobi (Kenia) en hebben we offices in Kampala (Oeganda) en Kaapstad. Daarnaast hebben we freelancers die trips designen vanuit Ethiopië en Tanzania. Op deze manier hebben we geen tussenpersoon nodig en kunnen we rechtstreeks business doen met onze lokale partners, wat een boel voordelen met zich meebrengt. We realiseren ons door deze directe en persoonlijke samenwerkingen dat we in een unieke positie zitten en echt iets concreets kunnen toevoegen. We kunnen de authenticiteit en duurzaamheid van onze routes en experiences bewaken, onze partnerships onderhouden en zorgen dat het geld op de juiste plekken terecht komt. Dit maakt ons anders dan veel andere reisbureaus die reizen naar Afrika organiseren.

Nairobi Jungle Villa

DE IMPACT

Doordat we op het continent leven zien we de gevolgen van de klimaatopwarming voor onze ogen ontvouwen. En die zijn niet fraai! De consequenties zijn namelijk in Afrikaanse landen veel groter dan bijvoorbeeld Europa. Men is minder bestand tegen bijvoorbeeld veranderende extreme weersomstandigheden zoals grote droogtes of juist enorme regenval, wat daardoor een enorme impact kan hebben op voedselvoorzieningen en leefomstandigheden van bewoners. Maar ook worden we geconfronteerd met de impact van de traditionele en standaard toerisme-industrie. We zien veel commerciële lodges in handen van buitenlandse eigenaren, gevuld met toeristen die met pakketreizen tussen lodges en safariparken hoppen. Van het toerisme in Afrika is veel gecentreerd op dezelfde standaard plekken, wat niet altijd voordelig uitkomt voor de lokale communities, wildlife of het klimaat. Natuurlijk ontstaat hier en daar wel werkgelegenheid, maar in werkelijkheid blijken deze cijfers teleurstellend. (bron: Akama & Kiti, 2007). Daarnaast importeren luxe lodges veel voedsel uit het buitenland, wordt er weinig gerecycled en worden dieren vaak ingezet als geldmachines.

Om desastreuze gevolgen van klimaatopwarming en massatoerisme tegen te gaan, is het essentieel om anders te gaan reizen: duurzaam, bewust en verantwoordelijk. Maar hoe dan? Lees hier 10 tips!

WHY HOW? ONZE 3 PIJLERS

Toerisme is dus één van de grootste industrieën in de wereld, waar onwijs veel geld mee gemoeid is. De industrie is namelijk 8,8 triljoen US dollars waard! Bij Charlie’s Travels hebben wij de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en economieën en het wildlife. Wij zitten op het continent en voelen ons verantwoordelijk om onze bijzondere positie ten volste te benutten en de wereld een beetje beter te maken! Om dit te bereiken hebben we drie grote pijlers die een positieve impact nastreven op de cultuur, het klimaat, ontwikkeling van lokale communities en economieën!

 

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

Vakantie in Tanzania

Vakantie in Kenia

REIZEN TIJDENS CORONA