Duurzaam reizen en avontuur hand in hand: Ontdek Charlie's Travels en onze 3 pijlers!

Bij ons is duurzaam reizen geen opgave, maar juist een geweldige kans. Het betekent reizen met een positieve impact op de natuur, biodiversiteit en lokale gemeenschappen. In dit artikel nemen we je mee langs onze drie pijlers van duurzaam reizen: ecologisch, economisch en sociaal. Ontdek hoe jouw reiskeuzes een groot verschil kunnen maken, van het boeken van eco-vriendelijke accommodaties tot het opbouwen van oprechte connecties met de lokale bevolking.

Wat verstaan wij onder duurzaam reizen?

Bij Charlie’s Travels zien we duurzaam reizen niet als een last, maar als een geweldige kans. Duurzaam reizen betekent namelijk dat je een compleet andere impact hebt op een reis dan wanneer je er niet bewust mee omgaat. Je reis heeft daardoor zo min mogelijk negatieve invloed, terwijl je juist een positieve impact hebt op de natuur, biodiversiteit en de lokale bevolking. En het beste is: jouw reis wordt er alleen maar mooier door, je legt betekenisvolle connecties en laat een blijvende positieve indruk achter.

Gedurende jouw hele reis laten we je zien hoe je duurzaam kunt reizen. Het begint al bij het boeken, de keuze voor accommodaties en het vervoer dat je kiest. Tijdens de reis moedigen we je aan om échte connecties te maken met de lokale bevolking, en na de reis inspireren we je om jouw Afrikaanse avonturen te delen met vrienden en familie.

Duurzaam reizen doen we samen. Om dit zo goed mogelijk te doen, werken wij met drie pijlers. Hieronder geven we een overzicht van deze pijlers en wat jij kunt doen om jouw reis zo duurzaam mogelijk te maken, en hoe wij als Charlie’s Travels bijdragen om dit te realiseren.

3 pijlers van duurzaam reizen

Bij duurzaam reizen hanteren wij drie pijlers. Ten eerste hebben we het ecologische aspect. Hier draait het allemaal om jouw impact op de natuur. Denk aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk en het beschermen van die prachtige flora en fauna waar jij zo van wilt (blijven) genieten.

Als tweede hebben we het economische aspect. Geen paniek, we gaan je niet vragen om een boekhoudcursus te volgen. Maar we willen wél weten waar jouw zuurverdiende centen naartoe gaan. Laten we ervoor zorgen dat ze terechtkomen bij lokale gemeenschappen, duurzame initiatieven en eerlijke handel. Een win-win voor iedereen!

En last but definitely not least, het sociale aspect. Dit is hét moment om je charmes in de strijd te gooien en échte connecties aan te gaan met de lokale bevolking. Leer hun tradities kennen, dans samen, probeer de taal, maak vrienden voor het leven. Want eerlijk is eerlijk, een reis zonder de mensen te ontmoeten is als een ijsje zonder toppings – gewoon niet compleet!

Ecologisch

Verminder de footprint van je vakantie

  1. Neem de trein in plaats van het vliegtuig
  2. Bezoek ecologische accomodaties.
  3. Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastic.

Economisch

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

  1. Verblijf in kleinschalige en lokale accommodaties
  2. Eet in lokale restaurants
  3. Maak gebruik van lokale gidsen

Lees meer

Sociaal

Bescherm, toon respect en leer mensen te begrijpen

  1. Leer de lokale bevolking echt kennen.
  2. Vermijd massa toerisme
  3. Wees respectvol voor de lokale bevolking

Lees meer

1: Ecologisch

Je hoeft ons niet te vertellen dat jouw ecologische voetafdruk van belang is en dat je die zo klein mogelijk moet houden. Als we het hebben over ecologische impact, denken velen meteen aan vliegen, en laten we eerlijk zijn, dat speelt een grote rol. Maar zodra je eenmaal op het continent bent, zorgen wij ervoor dat je zo min mogelijk negatieve invloed hebt op de natuur en de biodiversiteit.

Wat kan jij doen? → Maak groene keuzes wat betreft vervoer, accommodaties en activiteiten. Beperk het gebruik van plastic zoveel mogelijk.

Wat doen wij? → Wij verkleinen jouw ecologische voetafdruk. Bijvoorbeeld door samen te werken met partners zoals Justdiggit.

Klik hier voor meer informatie over deze pijler!

Lees hieronder meer over ecologisch verantwoord reizen

lunatic express
Een krankzinnig treinspoor dwars door Kenia
plastic kenia afval
Plastic verboden in Kenia!
justdiggit-csr-dig
Charlie X Justdiggit

2: Economisch

In een wereld vol ongelijkheid kan toerisme een krachtig middel zijn om dit tegen te gaan. Door te reizen naar landen waar mensen het minder hebben, investeer je rechtstreeks in de lokale bevolking en draag je bij aan een betere toekomst voor hen. Maar let op, het is essentieel om juist in de lokale mensen te investeren!

Wat kan jij doen? → Kies voor accommodaties die worden gerund door lokale mensen. Ga eten bij authentieke lokale restaurants en probeer, als je kunt, minder vlees te eten.

Wat doen wij? → Wij werken samen met lokale gidsen en leiden hen op. We screenen accommodaties zorgvuldig op duurzaamheid en impact op de lokale gemeenschappen.

Klik hier voor meer informatie over deze pijler!

Lees hieronder meer over economisch verantwoord reizen

sustainable-community-developtment
Impact op locale communities
Afrikaans Eten
Lokaal eten, mmmm lekker en duurzaam!
Melle&Quintus_Kenya_Kakamega_Kampi Ya Lucki_3775.jpg
Onze 3 favoriete Keniaanse ecolodges

3: Sociaal

Jij bent op bezoek en dat betekent dat je een uniek inkijkje krijgt in het leven van de lokale bevolking. Dit is jouw kans om jouw vooroordelen aan de kant te smijten en een compleet andere kant te ontdekken van hoe mensen leven. Het is dé gelegenheid om je oogkleppen af te zetten, perspectieven te verbreden en meer te begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn.

Wat kan jij doen? → Wees open-minded, heb respect voor de lokale bevolking en ga het gesprek aan. Leer van elkaar en ontdek de wereld door de ogen van een ander.

Wat doen wij? → Wij investeren in de lokale communities, zodat jij een échte, authentieke ervaring kunt beleven met echte mensen. Geen circusacts, maar oprechte ontmoetingen die je nog lang zullen bijblijven.

Klik hier voor meer informatie over deze pijler!

Lees hieronder meer over sociaal verantwoord reizen

met kinderen
Ethisch en verantwoord reizen
vrouwen Afrikaanse mode
Vooroordelen over Afrika
Smiling children
Alles wat mis is met weeshuis toerisme