De nadelen van massatoerisme en hoe jij het vermijdt

Toeristen zijn goed voor de economie. Maar er zijn grenzen. Massatoerisme neemt steeds meer toe en dat brengt grote nadelen met zich mee in populaire landen en steden. Gelukkig zijn er alternatieven: plekken die je kunt bezoeken waar ze nog wél blij zijn met extra toeristen. We vertellen je alles over de nadelen van massatoerisme en wat je kunt doen om massatoerisme te vermijden. Spoiler: bezoek Afrika.

Struikelen over rolkoffertjes, door alle camera’s de bezienswaardigheid niet meer kunnen zien en lange rijen voor trekpleisters. Deze taferelen zijn geen zeldzaamheid op toeristische plekken. Niet per se waar je zin in hebt als je eindelijk op je langverwachte vakantie gaat, toch? Laten we wat dieper ingaan op de grote nadelen van massatoerisme én hoe jij het kan vermijden.

De 8 nadelen van massatoerisme

Voor jezelf is het natuurlijk niet leuk dat je selfie voor de Sagrada Familia wordt verpest door duizend andere toeristen die óók op de foto willen met deze kerk. Als toerist zorgt dat natuurlijk voor irritatie, misschien zelfs stress. Maar de échte nadelen van massatoerisme komen terecht bij de lokale bevolking. Hoe precies? Dat leggen we je hieronder graag uit! 

1. Vervuiling

Niet alleen in drukbezochte steden als Rome, Amsterdam en Barcelona zorgen toeristen voor vervuiling op straat. Ook populaire natuurgebieden kampen met vervuiling. Maya Beach in Thailand – bekend van de film The Beach – werd eerder gesloten vanwege het vele afval. Zelfs op Mount Everest struikel je aan het eind van het klimseizoen over het afval. En ook cruiseschepen zijn enorm vervuilend.

2. Ongelijke economische verdeling

De mensen die last hebben van massatoerisme – de lokale bevolking – zijn meestal niet degenen die van de economische voordelen profiteren. Het grote geld gaat namelijk naar hoteleigenaren, cruiseschipbedrijven, vliegmaatschappijen en restauranteigenaren.

3. Overlast en verloedering

Drukte zorgt voor overlast bij bewoners. Kleine criminaliteit neemt toe en de plek verloedert. Denk aan ordinaire attracties, vreetschuren, kroegentochten, bierfietsen en feestboten, terwijl authentieke winkels en restaurants worden verjaagd door hotelketens, winkelketens en de zoveelste wafelzaak.

4. Uitholling van de lokale cultuur

Een risico van massatoerisme is dat de lokale cultuur gecommercialiseerd wordt. Authenticiteit van tradities gaat verloren. In plaats daarvan worden versies opgevoerd die toeristen graag willen zien, om zo geld te kunnen verdienen.

5. Verdrukking op de woningmarkt

Omdat het verhuren van woningen aan toeristen – bijvoorbeeld via Airbnb – zo rendabel is, worden steeds meer woningen (legaal of illegaal) omgezet in vakantiewoningen. Dit drijft woningprijzen op en werkt woningtekorten in de hand.

6. Onveilige situaties

Op Bali zorgen de vele toeristen op scooters voor onveilige situaties. De verhuur wordt daar volgens het AD zelfs aan banden gelegd. En in Nepal mogen reizigers alleen nog maar wandeltochten uitvoeren met een gids of in groepen, omdat ze te vaak in de problemen komen en reddingsacties nodig hebben.

7. Beschadiging van de natuur

Steeds vaker moeten stukken groen in de buurt van populaire natuurgebieden wijken voor hotels, resorts, wegen en andere toeristeninfrastructuur. Ook kan (massa)toerisme in natuurgebieden ecosystemen beschadigen. Denk aan de colonnes safari-jeeps die achter elkaar aanscheuren in het Kruger Park wanneer er ergens een luipaard of troep leeuwen is gespot.

8. Economische afhankelijkheid

Er zijn veel voorbeelden van plekken die economisch te afhankelijk zijn van toerisme. Gebeurt er iets, dan kan dat een flinke deuk opleveren in de inkomsten van de bevolking, bijvoorbeeld voor mensen die in hotels of restaurants werken. Denk aan oorlog, vluchtelingeninstroom (zoals op de Griekse eilanden) of de uitbraak van een besmettelijke ziekte.

Hoe vermijd je massatoerisme?

Massatoerisme vermijden doe je door een reis off the beaten track samen te stellen. Kies voor locaties die nog weinig toeristen ontvangen, logeer bij kleinschalige lodges en homestays en eet bij locally owned restaurants en food trucks. Hieronder noemen wij nog drie punten hoe jij massatoerisme kan vermijden! 

1. Stel een unieke reis samen

Als je nog nooit in een bepaald land bent geweest, kan het uitdagend zijn massatoerisme te omzeilen. Je leest immers vaak dezelfde bronnen als de duizenden andere toeristen wanneer je kiest welke plekken te bezoeken, waar te slapen en waar te eten. Gelukkig zijn wij van Charlie’s Travels here to the rescue! Onze Charlie’s Angels hebben door de jaren heen een enorme database opgebouwd van de mooiste onontdekte plekken. We hebben ze allemaal zelf bezocht en we onderhouden persoonlijk contact met de ondernemers en hun gemeenschap waarmee we op deze plekken samenwerken. Zo zorgen we ervoor dat toerisme op de plekken die we bezoeken in goede banen geleid wordt.

2. Bezoek landen die nog weinig bezocht worden

Hoewel het Afrikaanse continent steeds populairder wordt, is het toerisme hier bij lange na nog niet op het niveau van bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Gelukkig maar. Want veel plekken die je in Afrika kunt bezoeken zijn daardoor nog authentiek en niet verpest door toeristen. Denk eens aan Oeganda, Rwanda, Namibië en Botswana. Stuk voor stuk landen die méér dan de moeite waard zijn, maar waar je nog niet onder de voet wordt gelopen door hordes toeristen.

3. Spendeer tijd met locals

Bij Charlie’s Travels vinden we culturele uitwisseling heel belangrijk. Je bezoekt een plek niet alleen, je wordt er écht ondergedompeld. Daarom werken we voornamelijk met lokale partners. De kleinschaligheid van deze partners – die jouw chauffeur, gastvrouw of -heer, of gids zijn – zorgen ervoor dat we massatoerisme voorkomen.

Conclusie

Je weet nu precies wat de nadelen van massatoerisme zijn en hoe je het kunt vermijden. Ben je geïnteresseerd in een Afrika-reis off the beaten track? Wil je onontdekte parels bezoeken? Neem dan contact met ons op!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements ​