Zeilen Rondom Lamu Archipelago

Lamu is het oudst bewoonde stadje van Kenia en de ultieme historisch-culturele melting pot. Wanneer je door de smalle steegjes wandelt zie je overal Arabische invloeden: prachtig versierde Swahili deurposten vormen de toegang tot grote binnenplaatsen. In Lamu kun je ook heerlijk relaxen op het strand en zeilen met een traditionele dhow!

Wij vinden laidback Lamu een van de best bewaarde geheimen van de Keniaanse kust. Onze Angels zijn er niet voor niets regelmatig te vinden! De archipel met Lamu als hoofdeiland én hoofdstad (volg je het nog?) is een van de oudste nederzettingen, gesticht door het Swahili-volk. Al eeuwen geleden bracht de moessonwind handelaren uit het Midden-Oosten met hun dhows naar de idyllische eilandengroep, op zoek naar kruiden, goud, ivoor en slaven. Later vonden ook de Portugezen hun weg. Het resultaat: een bijzondere melting pot van Afrikaanse, Europese en Arabische invloeden. Tel daar de ongerepte natuur (dichte mangrovebossen, goudgele strandduinen en een azuurblauwe zee) én de supervriendelijke bevolking bij op en je hebt de ultieme vakantiebestemming voor jong en oud!

Waar ligt Lamu?

Hoog in het Noorden van Kenia Ligt de Lamu Archipel. Tropische eilandjes met kleine, historische vestigingen, witte zandbanken, een azuurblauwe Indische Oceaan en uitgestrekte mangrovemoerassen. Twee van de grootste eilanden zijn ook meteen de meest bekende: Lamu-eiland zelf, en Manda.

Een oase van rust

Lamu is een oase van rust in een turbulent gebied, vlak bij Somalië. In 2011 sloten Keniaanse legereenheden zich in Somalië aan bij Amisom, de militaire missie van de Afrikaanse Unie tegen Al Shabaab. Sindsdien is Kenia het doelwit van verschillende aanslagen van de Somalische terreurbeweging. Zo ook de provincie Lamu, waarbij in 2014 bijna honderd doden vielen bij aanvallen op twee dorpjes. Heel gezellig is het in deze regio nog steeds niet en geweld steekt af en toe onaangekondigd zijn lelijke kop op. Om deze reden geeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies voor Lamu County. Geen zorgen: het eilandje is gelukkig wél volkomen veilig. Omdat toerisme hier de belangrijkste inkomstenbron is, word je juist met open armen ontvangen! De bevolking is trouwens grotendeels islamitisch. Een beetje respect wordt gewaardeerd (huppel dus niet rond in je hotpants of minirokje en je bent sowieso safe).

Vanwege de onrust op het vasteland is het niet aan te raden om de bus te nemen. Een klein propellervliegtuigje brengt je in iets meer dan een uur van Nairobi naar Lamu. De vlucht alleen al is een hele ervaring. Het lijkt meer of je in een safaribusje zit en omdat je laag vliegt, spot je misschien zelfs een olifant! Met een bootje vaar je van het vliegveld naar het eiland waar een welkomstcomité van enthousiaste beachboys je opwacht, popelend om je een dhowsafari te verkopen. Het “karibu!” van alle kanten komt misschien een beetje intimiderend over, maar lach vriendelijk of maak een praatje en ze druipen uiteindelijk vanzelf af. Het voordeel is dat Lamu een klein plaatsje is. De jongens herkennen je de volgende dag, komen even kletsen of laten je met rust. Nog een voordeel aan dit gemoedelijke dorpse leven: de sociale controle is groot en de kans dat er hier iets gebeurt klein. Het leger houdt hier ook nog een oogje in het zeil. Schrik dus niet als er opeens een legerhelikopter aan de horizon opdoemt of een paar mannen met grote geweren over het strand paraderen. Niet echt een gezellig gezicht, maar gek genoeg voelt het wel heel veilig aan!

Pole Pole

Pole pole is hier het motto: slowly, slowly. Héél langzaam, want het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Laat je meevoeren door het trage en vredige eilandleven. Verdwaal door de nauwe steegjes van Lamu Town, die zigzaggen tussen de witte huisjes van koraal- en kalksteen met prachtig versierde houten deuren. Achter die deuren gaan binnenplaatsen schuil met grote schaduwrijke bomen en een zee van bloemen. Het dorp staat niet voor niets sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Geen dampende uitlaatgassen en voorbijrazende auto´s waarvoor je aan de kant moet springen, zoals in de meeste Afrikaanse steden. Die zijn er namelijk niet op Lamu. Hier moet je uitwijken voor tientallen ezels (en hopen ezelpoep). Op het gebied verkeersveiligheid is dit dus waarschijnlijk de meest veilige plek van Kenia. Sluit je dag af met een vers fruitsapje bij een van de knusse tentjes aan de waterkant, terwijl gesluierde vrouwen voorbij slenteren, mannen hun karren vol laden met koopwaar en vissers de vangst van de dag binnenhalen. 

Historisch-culturele Melting Pot

Lamu is het oudst bewoonde stadje van Kenia en de ultieme historisch-culturele melting pot. Wanneer je door de smalle steegjes van Lamu town wandelt zie je overal Arabische invloeden: prachtig versierde Swahili deurposten vormen de toegang tot grote binnenplaatsen. De smalle steegjes worden gedomineerd door ezels; auto’s zul je hier niet zien. Ook Turkse handelaren en Portugese ontdekkingsreizigers hebben hier hun sporen achtergelaten. Toch heeft het eiland een eigen Swahili-cultuur weten te ontwikkelen en behouden.

Traditionele Dhow

Naast de rijke cultuur en historie, kun je in Lamu ook heerlijk relaxen op het strand en zeilen met een traditionele dhow (houten zeilboot), tussen de mangrovebossen door. Er zijn eindeloze witte stranden, glooiende duinen en verschillende accommodatie mogelijkheden. Wil je het net even anders doen: ga voor een meerdaagse zeiltocht, ontdek de omliggende eilandjes met een traditionele dhow, kampeer op het strand en word wakker met het geluid van de omslaande golven.

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Kayakken in Magadi

Stel je eens voor: vier dagen in de natuur, weg uit de drukte van de stad en even ontsnappen aan alle toeristen. Dit is echt off the beaten track! Met een kayak van campsite naar campsite peddelen, een guide die jou veilig de weg kan wijzen en kamperen tussen het wildlife. Klinkt goed, toch?

Mara Morijo Trails

Ben jij een echte avonturier en heb je zin in een avontuur diep in de bush van Kenia? Dan is onze unieke experience Mara Morijo Trails helemaal jouw ding. Tijdens dit avontuur maak jij niet alleen kennis met de prachtige natuur van Kenia, maar krijg je ook een heerlijk snufje cultuur mee.

Masai Tribal Trek

Een rauwe, zelfontwikkelde route met een gevarieerde en indrukwekkende natuur: savanne, regenwoud en woestijn. Samen met onze lokale Masai partner Robert en andere Masai warriors baan je je weg door de Loita Hills.

Mount Suswa

Een schitterende motorrit met uitzicht over vulkanen, verborgen lavagrotten, een wandeling naar de krater en een bezoekje aan Masai Reuben en zijn bijzonder grote familie. Welkom op Mount Suswa!

Taita Hills

Vanwege de nieuwe railway vanuit Nairobi naar Mombasa, is ons team opzoek gegaan naar deze manier van reizen en de verschillende stops. Een van die stops is de Taita Hills: de perfecte plek om het echte Afrikaanse leven mee te maken. Wij hebben samen met onze lokale partners verschillende wandelroutes voor je ontwikkeld!

Amboseli National Park

Fan van olifanten? Dan is Amboseli de place to be voor jou. Hier vind je deze zeer grote beesten met de machtige Kilimanjaro op de achtergrond. Verveeld van het spotten vanuit de auto? Dan spring je achterop de motor van een Masai!

Kayakken in Magadi

Stel je eens voor: vier dagen in de natuur, weg uit de drukte van de stad en even ontsnappen aan alle toeristen. Dit is echt off the beaten track! Met een kayak van campsite naar campsite peddelen, een guide die jou veilig de weg kan wijzen en kamperen tussen het wildlife. Klinkt goed, toch?

Mara Morijo Trails

Ben jij een echte avonturier en heb je zin in een avontuur diep in de bush van Kenia? Dan is onze unieke experience Mara Morijo Trails helemaal jouw ding. Tijdens dit avontuur maak jij niet alleen kennis met de prachtige natuur van Kenia, maar krijg je ook een heerlijk snufje cultuur mee.

Masai Tribal Trek

Een rauwe, zelfontwikkelde route met een gevarieerde en indrukwekkende natuur: savanne, regenwoud en woestijn. Samen met onze lokale Masai partner Robert en andere Masai warriors baan je je weg door de Loita Hills.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.