Het Klimaat In Rwanda

Het klimaat van Rwanda is een typisch tropisch Oost-Afrikaans klimaat. De beste tijd om te gaan is in de zomervakantie. Wist je dat Rwanda ook wel het land van de duizend heuvels wordt genoemd? Dit vanwege haar sprookjesachtige heuvels en meren die zich vaak ’s ochtend compleet hullen in nevel en mist.

Rwanda: een land met een verrassend aagenaam tropisch klimaat

Door haar grote hoogte heeft Rwanda een zacht klimaat en zijn de temperaturen wat lager dan je zou verwachten van een land zo dichtbij de evenaar. Overdag is het altijd tussen de 20 en 27 graden. Zodra de zon zakt doe je lekker een hoodie aan want dan koelt het zo 10 graden af naar zo’n 9 tot 13 graden. Het laagste punt van Rwanda is de Rusizirivier en daar is het direct ook een stuk warmer dan in de hogere regionen van dit kleinste land van Oost-Afrika.

Rwanda heeft een tropisch regenklimaat; met twee regenseizoenen, het lange natte seizoen van februari tot eind mei. En het korte regenseizoen van eind september tot november. Het kan dan flink spoken; maar het regent zelden de hele dag. Je zou Rwanda dus ook prima in het regenseizoen kunnen bezoeken, neem wel je kaplaarzen mee en wees voorbereid op een natte ochtend en droge middag. Je slaapt vaak wel een stukkie cheaper omdat het laagseizoen is.

Kigali: ontdek de moderne stad met een aangenaam klimaat en een rijke geschiedenis

De hoofdstad van Rwanda, de inwoners van Kigali bevinden zich op 1700 meter. Kigali is een stad met een heftig verleden want in 1996 is hier de bekende genocide tussen de hutu’s en tutsi’s begonnen. Misschien dat de Kigalianen daarom hun blik zo extreem op de toekomst richten en de stad daardoor modern en ruimdenkend is. Een fijne stad met heel veel mogelijkheden. Maar terug naar het weer. Kigali heeft een gematigd tropisch klimaat en het is er het hele jaar 26 graden. Van december tot februari regent het aanzienlijk meer, maar eigenlijk zal je hier, zoals op wel meer plekken in Rwanda het hele jaar je paraplu zo nu en dan opsteken.

Het zuiden van Rwanda: tropisch regenklimaat

In het zuiden van Rwanda ligt Butare. Vroeger heette deze stad Astrida, naar de toenmalige Belgische koningin. Rwanda maakte namelijk lange tijd deel uit van het Belgische koninkrijk. Butare is het culturele hart van Rwanda met haar nationale museum en de Rwandese universiteit. Het is een studentenstad en er is veel röring gaande zowel op kunst als op politiek gebied.
Butare heeft een tropisch regenklimaat. Het natte seizoen is hier iets eerder namelijk van december tot februari. De gemiddelde Nederlandse reiziger zal hier echter zijn schouders over ophalen; het is nog steeds 25 graden en zelfs buiten die natte seizoen valt er weleens een verkoelend buitje.

Benieuwd naar Rwanda?

Oost-Rwanda: tropisch regenwoud klimaat

In het oosten van Rwanda ligt Kagera dat grenst aan Tanzania. De Kagera rivier loopt door het park en trekt enorm veel dieren aan. Naast 500 verschillende vogels wonen hier leeuwen, zebra’s, antilopen, nijlpaarden, buffels, luipaarden, apen, impala’s, giraffen, olifanten, elanden en wrattenzwijnen.Het park heeft zowel moerassen, als savannes en bergen.
Kagera heeft een tropisch regenwoud klimaat en in juni tot september is het veelal droog. Dit is een goede periode om het park te bezoeken aangezien de wegen in de nattere periodes wat moeilijker begaanbaar zijn, maar wel weer super off the beaten track! Tijdens de regenperiodes in maart tot mei en november kan het hier soms dagenlang hard regenen. De gemiddelde temperatuur is zo’n 28 graden. In de bergen ligt die temperatuur een graad of 5 lager. Tijdens de nachten spoon je elkaar, want ook hier daalt het kwik dan vaak een graad of 10, 15. Goed voor de bounding niet!?

Klimaat West-Rwanda: hoge temperaturen afgewisseld met regenachtige dagen

In West Rwanda ligt Kibuye aan het Kivumeer. Dit is de grens tussen Rwanda en Congo. De Ndaba watervallen zijn hier en het Kivumeer is het grootste zoetwatermeer van Rwanda. Je kan hier zwemmen omdat er geen krokodillen en nijlpaarden voorkomen. Fijn want in de zomermaanden kan het kwik hier oplopen tot zo’n 29 graden. In de winter is het koeler en valt er meer regen. Kibuye is door haar ligging ten opzichte van het meer onderhevig aan wat regenbuitjes in de zomer. Een heel rustig oord waar je lekker kan chillen en ook goed is kan eten!

Ontdek off the beaten track Rwanda: een tropisch regenklimaat in Kibungo

Super off the beaten track; Kibungo. Een stad met een verharde weg naar de grens met Tanzania. Kibungo heeft een tropisch regen klimaat en is daarom in de zomer, juni tot oktober, het best te bezoeken.

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Op zoek naar wildlife in Kenia: Dieren in de spotlight

Charlie’s Tribe: waarom kiezen mensen voor een reis met Charlie’s Travels?  

TRAVEL STORY – 4 vrienden in Kenia