✔️ Super flexibele voorwaarden – ✔️ Verantwoord toerisme – ✔️ 100% verzekerd op reis

LAKE NATRON: WAAROM HET ELKE DUIT WAARD IS

Heb je altijd al een keertje de maan of een andere out-of-this-world planeet willen bezoeken? Krijg je het alleen niet voor elkaar om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen voor die rete-dure stoel in een raket? Dan heb ik goed nieuws voor je! Je kunt namelijk ook gewoon het vliegtuig pakken en landen in Tanzania, waar je Lake Natron kan ontdekken. Het desolate landschap van Lake Natron is waanzinnig mooi en komt rechtstreeks uit een Afrikaans sprookjesboek. Op deze plek in Noord-Tanzania begeef je je aan het einde van de wereld, in een uitgestrekt niemandsland.

Behoorlijk off the beaten track dus, en er hangt een prijskaartje aan! (alhoewel het nog steeds goedkoper is dan een retourtje naar de maan!). Waarom is Lake Natron zo prijzig, en waarom is het absoluut elke cent uit je varkensspaarpot waard?

LAKE… WATTE?

Lake Natron, dus! Een meer in Tanzania, tegen de grens van Kenia aan. Het meer is nergens meer dan drie meter diep en heeft zo’n hoog zouthgehalte dat het vel van je voeten zou vallen als je probeert te pootjebaden. Dit zout zorgt ook voor een surrealistisch rode kleur, voornamelijk wanneer in het droogseizoen een deel van het water verdampt en het zoutgehalte in verhouding nóg groter wordt. Micro-organismen die in dit meer leven, absorberen dit zout en groeien exponentieel. Vervolgens gaan deze micro-organismen lekker liggen zonnen aan de oppervlakte (want ja, het water staat laag). Met het rode pigment van het zout, onstaan er dus zoutkorsten aan de oppervlakte met een roze-rode tint. Dodelijk magisch, right?

lake-Natron-Caro-Cools

OP DE GRENS TUSSEN LEVEN EN DOOD

Op deze vreemde planeet die ‘Lake Natron’ heet, is de grens tussen leven en dood een dun lijntje. Het meer wordt namelijk bewoond door zo’n 2.5 miljoen knalroze flamingo’s, die hier hun circle of life voortzetten door te broeden en nieuwe baby flamingo’s op de wereld te zetten. Ze hebben deze plek gekozen omdat het hoge zoutgehalte de perfecte bescherming vormt tegen roofdieren die hierdoor niet bij hun nesten kunnen komen. Om deze reden is Lake Natron de enige plek in Oost-Afrika waar de flamingo’s broeden. Best wel slim, toch? In december en januari komen de meeste eieren uit en kun je de elegante vogels langs de oevers zien paraderen.

Zoals Lake Natron leven geeft, zo neemt het ook. Het spiegelgladde oppervlak waarin de blauwe lucht te zien is, lokt veel naïeve vogels de dood in. Want waar Lake Natron er aan het oppervlak sprookjesachtig uitziet, heeft het water een zuurgraad die hoger is dan darmsappen en bleekwater bij elkaar. Wanneer die arme zielen dus vrolijk het water induiken brandt de huid van hun vlees en komen ze vrij tragisch aan hun einde. Ten slotte worden de vogels gemummificeerd door de aanwezigheid van Natron in het water – een spulletje dat de oude Egyptenaren overigens ook voor hun mummy’s gebruikten – en spoelen vervolgens als versteend aan. Check hier de griezelige plaatjes van fotograaf Nick Brandt, die deze mummy-vogels als model gebruikte!

Lake-Natron-gemummificeerde-flamingo-Nick-Brandt

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

OFF THE BEATEN TRACK…

Natuurlijk is niet alleen het meer zelf bijzonder: het landschap eromheen beneemt je de adem en geeft je het gevoel aan het einde van de wereld te zijn. Vanuit het maanlandschap, aan de oevers van Lake Natron, reist een – beklimbare! – vulkaan die Ol Doinyo Lengai heet, ofwel: The Mountain of God. Door de vulkanische activiteiten is het gebied eromheen heel vruchtbaar. Daar zijn dus veel groen, zebra’s, giraffen en tropische watervallen te vinden waar je gerust onder kan douchen zonder dat je gezicht eraf smelt.

Je komt bijna niemand tegen, het is stil en totaal off the beaten track. Dit komt doordat Lake Natron super moeilijk te bereiken is. Vanaf het dichtsbijzijnde punt in de bewoonde wereld leidt een slecht onderhouden dirt road naar het meer. 120 kilometer vol met kuilen en gaten, waarbij de rem meer wordt gebruikt dan het gaspedaal. Het is dus niet makkelijk om er te komen, en daarom slaan veel reisbureaus deze ruwe diamant over.

Ol-Doinyo-Lengai-vulkaan

…. EN DUUR!

Tja, omdat er weinig mogelijkheden zijn om er te komen en er weinig concurrentie in aanbod heerst, schieten de prijzen al gauw de lucht in. Dit geldt niet alleen voor het hobbelige vervoer erheen, dat overigens dwars door spectaculaire Nationale Parken gaat waardoor je wel vier conservancy fees moet betalen! Maar ook voor de accommodaties die onderdak bieden en organisaties die activiteiten aanbieden. Zo ben je al gauw flink wat duiten kwijt om bij het meer te verblijven en de Ol Doinyo Lengai vulkaan te beklimmen. Maar wanneer je tijdens zonsopgang bovenop bent en je Lake Natron, de Serengeti, Rift Valley én de Ngorongoro Crater kan zien, vergeet je al gauw al het andere in je leven dat ooit zo belangrijk leek (zoals geld)!

Lake Natron

DUS… STAP IN DIE RAKET EN GAAN MET DIE BANAAN!

Lake Natron…. Het verwoestend mooie meer, omgeven door surrealistisch, desolaat landschap. Het kost flink wat bloed, zweet, tranen en knaken, maar door veel mensen wordt het bestempeld als één van de mooiste plekken op aarde. Wij zouden zeggen: try before you die, maar pas op dat je het meer niet inkukelt!

Inhoud

HEBT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA

TRAVEL STORY – BABU EN BIBI IN KENIA

HOE ZWAAR IS DE KILIMANJARO ALS JE 50 PLUS BENT?

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!