CANAL DES PANGALANES

Vaar met een smalle boot door dit mega lange kanaal en ontdek hoe de lokale mensen in dit gebied leven. Langs de oevers spot je veel traditionele dorpjes, lokale vissers en overvolle vlotten met goederen!

CANAL DES PANGALANES

In het Oosten van Madagascar, tussen Faragangana en Mahavelona, kronkelt parallel aan de oceaan een kanaal: Canal des Pagalanes. Omdat het water langs de kust van Madagascar ruig en woest is, leek het de Franse kolonisten een briljant idee om een kanaal uit te graven, zodat bootjes in alle rust hun handel konden vervoeren. Het kanaal verbindt de idyllische meertjes, lagunes en rivieren uit de omgeving, wat zorgt voor een groen, nat, weelderig recreatiegebied!

EEN FOTOGENIEK STUKJE NATUUR

Het kanaal is ongeveer 654 kilometer lang en wint daarbij een medaille voor één van ‘s werelds langste kanalen! Breed is het alleen niet. Op sommige plekken is het kanaal maar een paar meter breed, en daarom slaan de vrachtschepen het kanaal tegenwoordig toch maar liever over. Dit, plus het het feit dat hier zout en zoet water door elkaar stroomt waardoor er een bijzonder ecosysteem ontstaat, zorgt ervoor dat Canal des Pangalanes nu een fotogeniek stukje landschap vormt waar je als reiziger heerlijk vredig doorheen kunt peddelen!

Je zou vanaf je bootje de zee kunnen zien, tenminste, als het oerwoud niet in de weg zat. Op sommige plekken is de jungle tussen het kanaal en de stranden in amper 100 meter breed. Het dobberen over het kanaal is paradijselijk: de dikke oerwoudvegetatie bungelt boven je hoofd en het wateroppervlak is bezaaid met waterlelies en hyacinten. Langs de oevers groeit eucalyptus, olifantsoor (het soort plant dat we in Nederland bij een duur, exotisch plantenwinkeltje kopen om de tropen wanhopig naar onze woonkamer te halen) en de reizigerspalm, het nationale symbool van Madagascar. Ook vind je langs de oever veel traditionele Betsimisaraka-dorpjes: hutjes die tot diep in de jungle doorlopen, waar vanuit de bewoners rustig hun dagelijkse gangetje gaan.

VAN DE JUNGLE VOL WILDLIFE TOT PARELWITTE STRANDEN

Je kunt je bootje aanleggen om te beginnen aan een heuse klautertocht door het stukje jungle, om aan de andere kant beloond te worden met een parelwit, exotisch strand. Parkeer jezelf in de schaduw van de palmbomen, of werk je kleurtje bij in de hete zon, maar sla de verkoelende duik beter over. Het water ziet er verleidelijk uit, maar de stromingen voor de kust zijn sterk en er zwemmen haaien met knorrende magen die graag hun tanden in jouw billen zetten!

Het wildlife aan de oevers van het kanaal is rijk en levendig: lemuren, kikkers, slangen, vogels in alle soorten en maten en kameleons in alle kleuren van de regenboog. Krokodillen zijn helaas grotendeels uitgeroeid door de lokale bevolking, maar als je goed zoekt vanaf de boot spot je misschien toch nog wel één van de eenzame achterblijvers! Arme stakkers.

Kortom: of het nou op de witte, desolate stranden, in de machtige stukken jungle of het vredige water is… Op het Canal des Pangalanes vind je je innerlijke rust weer helemaal terug!

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

Bekijk meer unieke ervaringen

DAAROM MET CHARLIE’S TRAVELS NAAR AFRIKA

WE ZIJN “ON THE GROUND” IN AFRIKA

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

WIJ ONTWIKKELEN EIGEN ROUTES & EXPERIENCES

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

ONZE REIZEN ZIJN PERSOONLIJK EN OP MAAT

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

WE NEMEN ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.