Verantwoord En Mooi: Onze Top Vijf Sustainable Eco Lodges In Namibië

Wij, de Charlie’s Angels, zitten in het prachtige en groene Kenia. Toch dromen we van de uitgestrekte vlaktes en de fantastische eco lodges in Namibië. Dit betoverende land, in het zuiden van Afrika wordt gekenmerkt door afgelegen savannes, die zo groot zijn dat je het idee er krijgt alleen op de wereld te zijn. Al deze overweldigende natuurgebieden lenen zich uitstekend voor prachtige lodges waar je dit gevoel kunt beleven.

Sustainable tourism

Deze eco lodges in Namibië liggen in gebieden met weinig natuurlijke grondstoffen. Ik, als kersverse CSR officer, ben erg benieuwd hoe deze lodges omgaan met duurzaamheid.

Ik ben erachter gekomen dat Namibië duurzaam toerisme bijzonder serieus neemt. Zo is een duurzaamheidsverklaring zelfs opgenomen in de grondwet. Sustainable tourism in Namibië is hot and happening! Ik deel dan ook graag onze top vijf van meest verantwoorde en bijzondere ecolodges in Namibië. In deze lodges kun je niet alleen prachtig overnachten, maar focussen ze zich ook op het zo klein mogelijk houden van de ecologische voetafdruk.

5. Wolwedans Dune Lodge

Beste reistijd: Juni tot en met november

Genesteld tussen de duinen in het hart van het NamibRand Nature Reserve en op steenworp afstand van Sossusvlei ligt het high-end Wolwedans dune lodge. Hier schort het bepaald niet aan aan luxe en comfort. Hello nice view!! Deze unieke super-de-luxe locatie heeft sinds zijn oprichting in 1998 een duidelijke aanpak betreffende sustainability. Deze eco lodge heeft zelfs als eerste ter wereld het zogeheten GER (Global Ecosphere Retreats) certificaat gekregen voor hun duurzame aanpak. Alle lodges zijn ontworpen om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Zo is het complete kamp gebouwd uit duurzame materialen zoals hout en katoen. Je kan het dak van je lodge openritsen (!!), en dan slaap je direct onder de adembenemende sterrenhemel. Naast het gebruik van duurzame bouwmaterialen werken de eigenaren met verschillende technieken om het water, energie en afval te monitoren en het gebruik te beperken.

Wolwedans Dune Lodg

4. Bush Pillow Guest House

Beste reistijd: Juni tot en met november

Een meer budgetvriendelijke maar ook duurzame keuze is het Bush Pillow Guest House, gelegen in Otjiwarongo op ongeveer 1.5 uur rijden van Etosha National Park. Deze eco guesthouses zijn voorzien van verschillende kamers en een mooi zwembad. Ze werken op verschillende manieren om hun ecologische footprint kleiner te maken en hebben een duidelijk eco beleid. Zo zijn er 84 zonnepanelen op de daken gezet waarmee ze bijna al hun eigen elektriciteit zelf opwekken. Het doel van Bush Pillow Guest House is om uiteindelijk compleet zelfvoorzienend te kunnen zijn in energie verbruik. Ook gebruiken ze zoveel mogelijk gerecycled hout om daarmee meubels voor de verschillende guesthouses te maken; van nachtkastjes, kasten tot banken. Net zoals bij Wolwedans dune lodge wordt het water gebruik hier nauwlettend in de gaten gehouden. Mocht je op een duurzame maar ook budgetvriendelijke manier reizen dan is de Bush Pillow Guest House een perfecte keuze.

Benieuwd naar Namibië?

3. Jackalberry Camp

Beste reistijd: Mei tot en met oktober

Voor de meer avontuurlijke en ook bewuste reizigers is er Jackalberry Camp. Dit kleinschalige kamp met 4 lodges ligt in het midden van het groene Nkasa Rupara National Park op de grens met Botswana. Een geweldige plek om vanuit daar op avontuur te gaan. De lodges worden omringd door groene vlaktes en oases. Stel je dat ontbijtje voor terwijl de grazende zebra’s en antilopen vlak langs je lodge lopen. How awesome! Wie weet spot je zelfs wel kuddes olifanten of buffels die hier ook graag rondwandelen. Deze prachtige lodges worden 100% gedraaid op solar power die je van heet water en elektriciteit voorzien. Hiermee is Jackalberry Camp compleet zelfvoorzienend.

2. Cheetah Eco Lodge

Beste reistijd: Mei tot en met september

Een veelvoorkomend probleem in Zuidelijk Afrika is de wildgroei van zogeheten camel thorn bush. Deze doornstruiken zijn niet alleen vervelend omdat het groeit als kool, maar ook omdat ze enorm veel water gebruiken, een schaars goedje in het droge Namibië. Het kappen van deze struiken kost ook nog eens veel tijd en geld. Cheetah eco lodge heeft sinds zijn oprichting in 1990 een slim programma ontwikkeld waarbij ze deze overwoekerde en inheemse doornstruiken oogsten. Na het oogsten maken ze van de doornstruiken bushblok; een schoon brandstof dat gebruikt wordt om de lodges van energie te voorzien. Dit duurzame programma is een groot succes, en mede met EU-subsidies wordt dit verder uitgebouwd zodat meer accommodaties hier gebruik van kunnen maken. De Cheetah eco lodge heeft twee soorten kamers. Cheetah view lodge en Babson house, met een supernice uitzicht over de savanne. Ook is mogelijkheid op tour te gaan op zoek naar cheetahs. ‘S avonds bijkomen van alle belevenissen op de savanne? Dat kan zeker! Cheetah eco lodge kookt met producten uit een eigen kas die op het terrein staat en serveert dit in een fijne lounge.

1. Grootberg Lodge

Beste reistijd: Mei tot en met september

Een duidelijk geval van save the best for last! Wauw, wauw, wauw is het gevoel dat je krijgt wanneer je Grootberg lodge nadert. Deze luxueuze lodge is de eerste in Namibië die volledig gerund wordt door de lokale gemeenschap. Waar dit gebied ooit vol stropers zat, zijn deze mensen nu verantwoordelijk voor het beschermen van het wildlife -zoals de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn-. Het behouden van de natuurlijke hulpbronnen zoals water is een knap staaltje community werk. Deze lodge is hiermee een geweldig voorbeeld van Namibië en het progressieve beleid ten aanzien van sustainable tourism. Naast al deze mooie initiatieven op het gebied van de natuur en wildlife, is het uitzicht vanaf het zwembad van de lodge een van de mooiste die je in Namibië zult vinden. Boek hier een lodge en vink dat bucket list puntje maar af, want dit is een once in a lifetime experience!

grootberg-lodge

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Op zoek naar wildlife in Kenia: Dieren in de spotlight

Charlie’s Tribe: waarom kiezen mensen voor een reis met Charlie’s Travels?  

TRAVEL STORY – 4 vrienden in Kenia