Help, Ik Kan Niet Kiezen! Zanzibar, Pemba Of Mafia Island?

Je trip afsluiten aan het strand: even goed tot rust komen nadat je al die drukke steden hebt bezocht en je energie hebt besteed aan het bewonderend gapen naar het wildlife dat je gespot hebt. Maar nu komt de grote vraag: wélk strand en eiland kies je? Er zijn zoveel mooie hagelwitte paradijsjes in Tanzania te vinden… met ieder zo z’n voor- en (eigenlijk weinig) nadelen. In deze blog vertel ik je er alles over, zodat je makkelijker kunt kiezen en 100% zeker gaat genieten van je laatste dagen Tanzania met Charlie’s Travels!

Zanzibar

Zanzibar is zó beroemd dat je overal ter wereld cocktailbarretjes en kroegen met die naam tegenkomt. En ja, het eiland heeft maagdelijk witte stranden en een azuurblauwe oceaan, maar laten we eerlijk zijn, het is verre van een onontdekt juweeltje. Het lijkt erop dat elke gestreste ziel hier naartoe strompelt op zoek naar wat rust.  De “mooiste stranden van de hele kust” zijn nu zo drukbezocht dat je nauwelijks een plekje kunt vinden om je handdoek neer te leggen zonder bovenop een andere zonneaanbidder te belanden. Als je de drukte wilt trotseren en een sfeervolle, culturele plek wilt bezoeken, dan is Stone Town de juiste keuze. Maar combineer het niet met een van de met toeristen overspoelde stranden van Zanzibar als je niet overprikkeld thuis wilt komen. Maar als je wel houdt van die ‘gezellige drukte’, dan is Zanzibar zeker een heerlijke plek om een tijdje te vertoeven. 

“De mooiste stranden van de hele kust” zijn nowadays zo drukbezocht dat je nauwelijks een plekje kunt vinden om je handdoek neer te leggen, zonder bovenop een andere toerist te belanden.”

Je kunt letterlijk 24 uur per dag doorbrengen met je tenen in het zand, want na een prachtige zonsondergang kun je je buikje rond eten in een van de vele gezellige restaurantjes. Van verrukkelijke lokale gerechten met een Kilimanjaro-biertje, tot een klassieke Italiaanse pasta met een glaasje rood, het kan allemaal op Zanzibar. En mocht je nog niet klaar zijn, dan dans je die volle buik zonder enige moeite er weer af in een toffe beachclub tot in de late uurtjes. Maak die heupen maar vast los! En wil je even wat anders dan zand, sla dan écht het toffe Stone Town niet over. Je waant je in een andere wereld vol cultuur en lekkernijen in deze sfeervolle stad.

Keerzijde van dit alles is dat meer mensen de pracht van Zanzibar hebben weten te ontdekken. Weet dat je daarom niet de enige toerist bent op dit eiland. Wil je een meer authentieke experience, zoek dan vooral het zuidoosten van het eiland op richting Jambiani, of haal de kitesurfer in jezelf naarboven in surfparadijs Paje.

Turtle Beach

Benieuwd naar Tanzania?

Pemba

Het kleinere zusje Pemba ligt slechts op een kleine honderd kilometer noord van Zanzibar. Op een goede dag kun je vanaf Nungwi het andere eiland zien liggen, maar toch lijkt het gros van de reizigers dit eiland links te liggen. Ons verdict: helemaal onterecht. Pemba is eveneens met het prachtige blauwe water van de Indische Oceaan omringt, en doet hier dus zeker niet onder aan Zanzibar. Ook de stranden zijn er niet minder om. Vanwege de ruige kust en de vele mangrovebossen vind je ze misschien niet op iedere plek. Maar weet je ze te vinden (tip: in het noorden) dan wil je nooit meer naar huis. In tegenstelling tot Zanzibar is het niet ongebruikelijk dat je hier praktisch alleen bent. Geen zonnebril-verkopers en geen Italiaanse restaurants hier, mi scuzi. Alleen de zon, zee, strand en jij. En dat heerlijke sfeervolle lokale tentje.

Pemba onderscheid zich verder door het meer heuvelachtige groene landschap, waar Zanzibar vooral vlak is en uit zand bestaat. Je kunt er heerlijk hiken om van die prachtige uitzichten te genieten. En dan heb ik het nog niet gehad over het prachtige onderwaterlandschap. Pemba is met een paar prachtige koraalriffen een van de mooiste duikplekken van Oost-Afrika. Echt een aanrader om onderwater eens de omgeving te ontdekken!

Mafia Island

Everyone loves the underdog. Waar Pemba het kleine zusje van Zanzibar is, is Mafia Island het verloren zoontje. Maar wij, bij Charlie’s Travels, hebben het zoontje weer teruggevonden en wij stellen hem graag aan je voor. Mafia Island is echt een pareltje met een geheel eigen sfeer. Dit eiland staat bekend om de waanzinnige mogelijkheid om met walvishaaien te duiken (van oktober tot februari). Zwemmen met de grootste vis ter wereld is een ervaring die je nooit zult vergeten! Mafia Island is een heerlijke authentieke plek met een Caribbean vibe, waar je vrijwel geen mede-toeristen tegen gaat komen. Het is bedekt met mangroves en prachtige stranden, verstopt achter mystieke groene bossen. Een van de kleine eilandjes heeft prachtige ruïnes, waardoor het ook wel het Pompei van Oost-Afrika wordt genoemd. Omdat Mafia zo’n relaxte en rustige plek is, zul je er als Mzungu ook niet zo snel lastig gevallen worden. Wij zijn tijdens een bezoek aan Mafia Island helemaal verliefd geworden op dit prachtige eiland. 

Disclaimer! Mafia Island is een échte hidden gem, maar daarom ook alleen te bereiken met een prijzige domestic flight. Wat ons betreft zeker de centen waard, maar weet dat je diep in de buidel moet tasten voor een bezoek aan deze parel. 

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Visa & Entry Requirements

De wilde dieren in Tanzania en Zanzibar: Een schatkamer aan wildlife!

Van Drakensbergen tot Meru: Onze 10 favoriete bergen van Afrika