HET KLIMAAT IN BOTSWANA

Botswana ligt in het zuiden van Afrika en het klimaat van Botswana wordt grotendeels beïnvloedt door de Kalahari woestijn. Het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat zijn ruwweg wel de twee klimaten die je in Botswana kan onderscheiden. Onze winter is er erg warm en droog. Botswana ligt een flink eind onder de evenaar en zodoende op het zuidelijk halfrond. Hierdoor is het er winter in onze zomer. De luchtvochtigheid neemt dan toe en het kwik tikt vaak de dertig graden of meer aan.

Auteur:

BESTE REISTIJD: JUNI – AUGUSTUS EN DECEMBER – FEBRUARI

Het klimaat in Botswana, je kan er een hele fancy naam aangeven namelijk een semi-aride klimaat.Vanaf oktober tot april regent het er een beetje. Wegen zijn vaak lastiger begaanbaar en de Okavanga Delta is aanzienlijk natter dan in de rest van het jaar. In deze periode heb je hele vette zonsopkomsten door de wolken met paarse en roze luchten. In de winter – onze zomer- valt er minder regen en heb je kans op zand en stofstormen, vooral augustus staat hierom bekend. Vette Mad Max Effecten met zo’n zandbril!

GABORONE

De hoofdstad van overweldigend Botswana is Gabarone en ligt in het uiterstste zuidoosten van Botswana. Gabarone is een jonge stad, pas in de negentiende eeuw gingen mensen zich hier permanent vestigen. Vandaag de dag wonen er zo’n 250.000 mensen; in het dunbevolkte Botswana een heleboel zieltjes. Er is hier een wam steppeklimaat met warme zomers en zachte winters. In juni tot augustus is het vrijwel kurkdroog en in de rest van het jaar valt er van november tot januari wat. Maar echt nat zal je niet worden hier.

KALAHARI WOESTIJN

Het woord Kalahari betekent grote dorst… What’s in a name? Overdag wordt vaak zo’n 30 graden, terwijl het kwik ’s nachts soms daalt naar zo’n min 10 graden…. Van april tot oktober is het hier kurkdroog. En van november tot februari wil het hemelwater hier af en toe nog neerdalen, maar om nou echt van een regentijd te spreken zoals we die in andere delen van Oost-Afrika kennen, nou nee. Het is hier wel aanzienlijk groener in onze wintermaanden vanwege die paar druppels water.

Benieuwd naar Botswana?

GHANZI

Het hart van de San cultuur, ligt in west-Botswana. Ghanzi heeft een steppeklimaat dat erg heet an zijn. Ook hier is het overwegend droog en de weinige regen die er valt kan je van november tot februari verwachten. Overdag is het heet, plus dertig is eerder regel dan uitzondering en dan zijn de nachten weer ijzig en koud.

GWETA

In het noordoosten van Botswana alweer zo’n extreem en bijzonder natuur fenomeen. De Makgadikgadizoutvlaktes. Deze enorme vlakten van 16.000 vierkante kilometer -dat is ongeveer de helft van België- zijn de grootste zoutvlaktes ter wereld. Ook hier valt bijna geen regen, alleen in decmber tot maart. De dagen zijn heet, de nachten koud.

KASANE

Ga je naar Chobe, dan doe je vast je inkopen in Kasane. Het is hier -serieus- nog warmer dan in de rest van Botswana. Ja dat kan! Het regent hier dan wel weer wat meer dan in de rest van het land, pfieuuuwww….. In november tot maart is het ‘natte’ seizoen.

MAUN

Maun ligt aan de Thamalakane rivier en is de hoofdstad van het Batawana volk. Maun is voor veel reizigers het begin van hun safari door Bots. Maun heeft ook een steppeklimaat en de meeste regen valt in de zomer, die dus gelijk valt met onze winter. Ook hier is het verschil tussen dag en nacht qua temperatuur bizar; het scheelt soms 25 graden!!! Neem dus echt thermo-ondergoed en sokken mee op je trip deze kant op. Van april tot en met oktober valt er geen regen.

SHAKAWE

Niet ver van de grens met Angola en Namibië ligt dit stadje, dat meer weg heeft van een flink dorp overigens. Tsodilo; een stuk woestijn met rotstekeningen is net buiten Shakawe. Afzetpunt om zo de Okavangodelta in te duiken. Genoeg te doen hier dus, hoewel het er door de droogte kaler is dan je opa’s vleespet. Met haar warme zomers en zachte winters zonder regen ook hier een steppeklimaat.

Inhoud

HEEFT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA EXPERTS?

DEZE BLOGS ZUL JE OOK LEUK VINDEN:

Selfdrive 4X4 avontuur in Zuidelijk Afrika

Slow Travel met 3opReis en Charlie’s Travels!

Ethisch verantwoord toerisme: zo respecteer je mensenrechten op reis