OCEAN SOLE: VAN AANGESPOELD AFVAL TOT KLEURRIJK KUNSTWERK

Met “flip the flop” als motto is Ocean Sole sinds 1999 bezig met het verzamelen van aangespoelde slippers en tovert deze om in kleurrijke kunstwerken. Vaak zie je slippers voornamelijk als leuk en beachy footwear en denk je niet aan het nasty afval dat ze op een dag worden. Ze dragen bij aan de plastic soep in de oceaan en vervuilen de leefomgeving van schildpadden. Ocean Sole doet hier iets aan. Omdat wij van Charlie’s Travels geïnteresseerd zijn in duurzaamheid ging onze Caro dit project in Karen nader bestuderen. In de fabriek werd ze rondgeleid door Ocean Sole’s Katie.

Auteur:

OCEAN SOLE FLIPS THE FLOP

In 1998 wordt het probleem van de aanspoelende slippers in Kiwayu opgemerkt door Julie Church, de Ocean Sole oprichtster. In 1999 begint Church een gemeenschapsproject waarbij de slippers worden verzameld en omgevormd tot kleurrijk speelgoed, dat moeders tot dan toe alleen voor hun kinderen maken. Vanaf het jaar 2000 gaat het hard en opeens heeft Ocean Sole een commercieel product in handen. Op internationale verkooppunten kun je het Ocean Sole speelgoed kopen en in grote hotels vrolijken giraffen gemaakt van oude flip-flops de lobby’s op. Sinds afgelopen jaar zetten ze zich in om de slipper-vervuiling op de globale agenda te krijgen. Want met alleen al 300 kilo slipper-afval dat elke dag wordt verzameld in Kenia, kun je je voorstellen hoe groot het probleem wereldwijd is.

VAN AANGESPOELDE SLIPPER TOT DEURSTOPPER

De slippers komen overal vandaan; van het Keniaanse strand, uit de rivieren, van de straat of van de reusachtige vuilnisbelten in de steden. Mannen en vrouwen als Nelson en Mercy komen regelmatig langs bij Ocean Sole met hun verzamelde slippers. Naast hun gewone baan verzamelen zij slippers om wat bij te verdienen. Per kilo worden ze betaald en de slippers gaan vervolgens via sorteerders, naar de afwassers en dan naar de blokmakers waaronder Mary Kavindu. Hier worden de losse slippers omgevormd tot kleurrijke blokken die regelrecht naar de carvers gaan die hier producten van maken zoals hartvormige deurstoppers en giraffen.

Esther Mutheu (rechts) is een aantal jaar geleden bij Ocean Sole begonnen met het schoonmaken van de binnengekomen slippers. Nadat ze daarna een tijd lang blokken heeft gemaakt voor andere snijders is ze er nu zelf een geworden. Haar specialiteit? Deze schattige, kleine schildpadden waarvan er duizenden besteld zijn door het WWF. Inmiddels zullen deze schildpadden het hoofdkantoor in Zwitserland behoorlijk oppimpen!

Ook de mensen die op dagelijkse basis de slippers komen afleveren, maken gebruik van de mogelijkheden die Ocean Sole hen biedt. Zo worden ze aangemoedigd een rekening te openen waarop maandelijks een bedrag wordt gestort dat ze verdiend hebben met het verzamelen van slippers. Katie vertelt dat het openen van een rekening een wereld van verschil maakt. Bij een dagelijkse uitbetaling verdwijnt het geld vaak meteen aan alledaagse spulletjes als een blikje Cola. Wanneer het op maandelijkse basis wordt uit betaald komt er opeens de mogelijkheid om een grotere uitgave te doen zoals het schoolgeld voor de kinderen.

Ocean Sole

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

TOEKOMSTPLANNEN

Nu er verschillende slipper-collectiepunten in heel Kenia zijn, wordt er langzaam ook gekeken naar andere landen waar dit project kan worden opgestart. Zo spoelen er ook in Egypte talloze slippers aan die voor evenveel vervuiling zorgen als hier in Kenia. Per dag worden er zo’n 100.000 slippers gemaakt, alleen al Kenia! Dit is een enorm mondiaal probleem; want zeg nou zelf die slipper is enorm relaxt schoeisel, het is goedkoop, makkelijk en je kan er heerlijk op lopen. Elk seizoen komen er funky kleurtjes uit en mensen blijven ze maar kopen en kopen. Ocean Sole’s doel is dan ook om in elk land een Flip Flop-upcycle als Oceans Sole op te zetten.

duurzaamheid in kenia

DUURZAAMHEID

Bij Ocean Sole draait het om upcycling. De 520.000 slippers die elk jaar gerecycled worden, transformeren ze naar speelgoed; 4705 grote leeuwen of in 100.000 kleine giraffen. Zo liggen ze eerst in het water de boel te vervuilen en zo sieren ze als kleurrijke dieren het WWF! Er drijft dus een stuk minder plastic in de oceaan en zo gaat de leefomgeving van veel water- en landdieren vooruit. Tegelijkertijd zorgt deze cirkel voor nieuwe banen en kunnen de 72 werknemers van Ocean Sole hun families onderhouden. In totaal gaat het om 700 gezinsleden die dankzij Ocean Sole een beter leven hebben gekregen!

DUURZAAMHEID BIJ CHARLIE’S TRAVELS

Duurzaam omgaan met onze planeet vinden wij belangrijk. In Kenia hebben we veel contact met organisaties als Ocean Sole, ofwel voor samenwerking of om te laten zien wat voor een mooie dingen er hier allemaal gebeuren in Kenia. Zo werken we bijvoorbeeld samen met een school die via het project Precious Plastic de plastic flesjes van onze trips upcyclen tot allerlei nieuwe designs: van duurzame plastic flessen tot vazen en sieraden. Hierdoor blijft onze voetafdruk zo klein mogelijk. Daarnaast proberen we onze reizen zo klimaatneutraal mogelijk te maken door bijvoorbeeld te compenseren voor de CO2 uitstoot van onze reizigers.

MEER WETEN?

Wil je meer weten over hoe wij omgaan met duurzaamheid of wil jij het bijzondere Kenia nu wel eens in het echt zien? Neem dan contact met ons op via de chat of bekijk onze duurzaamheidspagina en Kenia-pagina!

Ocean Sole

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVELSTORY: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

ALLEEN OF MET HET GEZIN OP GROEPSREIS? ALLE 5 VOORDELEN OP EEN RIJTJE

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA