Eilandhoppen Lake Kivu

Het grootste meer van Rwanda. Bergen overal waar je kijkt en eindeloos blauw water. Lake Kivu domineert de grens met Congo en ligt midden in Afrika’s groene Great Rift Valley.

African Great Lake

Lake Kivu is een van de meren van de African Great Lakes. Het meer beslaat een oppervlakte van 2.700 km en grenst aan Congo-Kinshasa. Het heeft vele eilandjes waar je lekker kunt eilandhoppen, bijvoorbeeld naar Napoleon’s Island, Mpembe Island of Amahoro Island. Ga twee dagen met een lokale, uitgeholde kano het meer over en zet op een van deze coole eilandjes je tentje op. Kampvuurtje erbij, de apen slingeren om je heen door de bomen en je spot ook nog wat otters langs de waterkant. Niemand om je heen, echt off the beaten track! Of ga lekker actief zeilen, varen, vissen, surfen of zelfs waterskiën.

Bestemmingen aan Lake Kivu

Maar er zijn ook verschillende leuke plaatsen om te bezoeken aan dit meer. Bijvoorbeeld Gisenyi (Rubavu) in het noorden, Kibuye (Karongi) in het oosten en Cyanungu (Rusizi) in het zuiden. Gisenyi is een leuk, relaxt stadje om te chillen en langs de boulevard te flaneren, vooral niet overslaan dus. Vooral Kibuye is interessant om heen te gaan, omdat je vanaf hier veel eilandjes kan bezoeken. Ga hier met de lokale vissers mee nachtvissen en wie weet haal je een lekkere vette vis binnen!

Als je nog iets verder dan Kibuye rijdt, dan kom je langs Urutare rwa Ndaba, de Ndaba Rock en watervallen. De plek is in principe niet zo bijzonder, maar het verhaal hierachter wel! Het verhaal, en dat vertellen de lokale kids je graag, is er een met een moraal. Ik ga het niet verklappen, ga er lekker zelf heen en vraag het de kids in de omgeving!

De lokale cultuur

Veel mensen vergeten dat het zuiden van Lake Kivu ook heel chill is! Cyanungu is niet alleen het eind van de Congo-Nile trail, maar ook een super mooie plek. Dompel jezelf onder in de lokale cultuur en ga naar de hotsprings die volgens de locals genezend werken. Super gezond dus, zo’n tripje naar dit gebied. Je zit hier overigens ook dichtbij Nyungwe Forest waar je chimps kan spotten. In deze omgeving zijn ook veel koffie- en theeplantages, ga eens op de culturele en informatieve tour en ontdek waar je dagelijkse bakkie pleur vandaan komt!

Bekijk Lake Kivu met een boot

De beste manier om Lake Kivu te bekijken is met een bootje! Ga van eiland naar eiland op dit mooie meer. Kijk om je heen, zie de bergen, de vulkanen, de fantastische groene omgeving. Lake Kivu heeft meerdere plekken waar je per boot of dugout-kano eilanden kan bezoeken.

Bijvoorbeeld vanaf Kibuye, hier zijn 5 leuke eilanden om te bezoeken. Ga bijvoorbeeld langs Munini Island, ook wel bekend als Napoleon’s Island, niet zo genoemd omdat Napoleon hier is geweest, maar omdat het eiland lijkt op deze man zijn hoed. En wees dan ook niet verbaasd over de inwoners van dit eiland… Dat zijn vleermuizen! Honderden vleermuizen zie je als trossen bananen in de bomen hangen. Best een cool eiland om te bezoeken. Ook lekker veel mooie vogels en andere dieren te vinden hier!

Mpembe Island

Of ga naar Mpembe Island, vanaf hier kun je je met een brug naar Mpembe peninsula. Op dit deel kun je een lekkere wandeling van ongeveer 4 kilometer maken en mocht je dit eiland met zijn vele vogeltjes nou echt tof vinden, kun je hier ook gewoon je tentje opzetten. Ga je morgen weer lekker verder met eilandhoppen. Of je kiest ervoor om je tentje op te zetten op de campsite bij Amahoro Island. Hier vind je iets meer luxe zoals een bar, restaurant en een zwembad. Slaap lekker!

Kumugongwe Island

De volgende dag ga je door naar Kumugongwe Island, waar je zwemmende koeien kan spotten. Je zult denken: ‘Zwemmende koeien?! Neem je me in de maling?’ Maar nee, deze boer die hier zijn koeien heeft, liet zijn koeien door het water zwemmen omdat er op het vasteland te weinig plek was om zijn vee te laten grazen. En ja, koeien kunnen goed zwemmen!

Je vindt dus een boel bijzondere dingen hier bij Lake Kivu! Zo kom je op deze tour langs de eilanden nog aapjes tegen, kun je arenden spotten en langs de eilanden zijn ook otters vinden. Al dat wildlife! Genoeg reden om lekker in de boot te springen. En neem je ook nog wat lekkers mee, dan kun lekker blijven dobberen voor een mooie sundowner op het water, perfect einde van je dagen op het water!

lake-Kivu-fishing (1)

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Genocide Memorials

Rwanda heeft een hele heftige geschiedenis, en dat nog niet eens zo heel lang geleden. Overal in Rwanda zul je nog merken dat het land het niet makkelijk heeft gehad. Bij een bezoek aan dit land mag je deze plekken niet overslaan.  

Akagera National Park

Savanne, moerassen, met bos omringende meren en rijk aan wildlife. Dit maakt Akagera een top bestemming om per boot of jeep op safari te gaan!

Butare (Huye)

Was ooit bekend als Astrida, genoemd naar de Belgische koningin Astrid. Deze stad werd ook wel gezien als de intellectuele stad van Rwanda, lekker naar het museum dus!  

Gorilla’s

De beste plek om gorilla’s te vinden zijn de hieronder genoemde Virunga Volcanoes. Duik de jungle in en ga op zoek naar de grootste apensoort ter wereld. Een levensveranderende ontmoeting en unieke experience!

Kigali

Anders dan alle andere Afrikaanse steden. Schoon, gefocust op sustainability en stilzitten is onmogelijk. Een vette art scene, kleurrijke markten en te gekke mensen.

Lake Burera

In het noordwesten van Rwanda – tegen de grens van Oeganda en Volcanoes National Park aan – ligt een spiegelglad meer omringd door groene bergen en overschaduwd door drie machtige vulkanen. Het diepe meer is ontstaan door vulkanische activiteiten die in het midden zes stukken land hebben overgelaten. Deze zes eilanden zijn net zo vruchtbaar en groen als de bergen rondom en de bevolkingsgroep die hier woont weet deze grond goed te benutten. De meest lekkere matoke, cassave, pompoen en andere Rwandese gerechten toveren ze op tafel, zonder het vaste land te bezoeken.

Genocide Memorials

Rwanda heeft een hele heftige geschiedenis, en dat nog niet eens zo heel lang geleden. Overal in Rwanda zul je nog merken dat het land het niet makkelijk heeft gehad. Bij een bezoek aan dit land mag je deze plekken niet overslaan.  

Akagera National Park

Savanne, moerassen, met bos omringende meren en rijk aan wildlife. Dit maakt Akagera een top bestemming om per boot of jeep op safari te gaan!

Butare (Huye)

Was ooit bekend als Astrida, genoemd naar de Belgische koningin Astrid. Deze stad werd ook wel gezien als de intellectuele stad van Rwanda, lekker naar het museum dus!  

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.