✔️ Super flexibele voorwaarden – ✔️ Verantwoord toerisme – ✔️ 100% verzekerd op reis

TANGA: TANZANIAANS KUSTSTADJE VOL HISTORIE EN CULTUUR

Bij zon, zee en strand denkt men vaak vooral aan hele dagen op je billen in het zand liggen met en cocktail in de hand, maar de Tanzaniaanse kust heeft veel meer te bieden! Neem nou Tanga: het barst hier van de cultuur en historie, en je kunt deze plek ook nog eens gebruiken als startpunt voor een schitterende roadtrip langs de Tanzaniaanse Swahili-kust. – door Charlotte Simons

TANGA

Tanga is een karakteristiek stadje aan de Tanzaniaanse kust, niet heel ver bij de Keniaanse grens vandaan. Er wonen hier zo’n 275.000 mensen, en dat maakt het een van de grootste steden van het land. Toch ligt het tempo hier wat lager vanwege de ligging aan de kust, en het is hier doorgaans ook een stuk warmer dan in het binnenland.

Vanuit Tanga wordt al eeuwen volop handel gedreven, en dat is tot op de dag van vandaag eigenlijk onveranderd gebleven. Wij nemen je mee op tour, en laten je de leukste plekken in en rondom Tanga zien.

City Tour Charles

HET URITHI TANGA MUSEUM EN BIJBEHORENDE CITY TOUR

De rijke geschiedenis van Tanga kun je allemaal tot leven zien komen in het Urithi Tanga Museum, dat zeker een bezoek waard is. Dit museum is gevestigd in de oude boma (klein fort of lokaal overheidsgebouw) van de stad, en werd hier door de Duitse bezetters neergezet. Zij gebruikten het gebouw destijds om vanuit te regeren. Na de onafhankelijkheid stond het gebouw lange tijd te verpieteren, tot het fort gerenoveerd werd en het museum in 2009 haar deuren opende. Museumcurator Joel en de andere werknemers doen hier iedere dag hun uiterste best de rijke geschiedenis van Tanga in leven te houden. De gidsen die hier rondlopen zijn ware encyclopedieën en weten veel meer dan op de bordjes naast alle objecten geschreven staat, dus laat een rondleiding zeker niet aan je voorbij gaan.

Boda drivers

RONDLEIDING DOOR DE STAD?

Nog leuker, of als toevoeging: vraag om een rondleiding door de stad. Dan komt alle geschiedenis waar je net over verteld is pas echt tot leven; de Arabische, Perzische, Indiase en Duitse invloeden zijn nog op iedere straathoek voelbaar.

VERSE TILAPIA EN GROENTEN ZOVER HET OOG REIKT

Als je dan toch al de stad aan het verkennen bent, mag je de lokale groenten- en specerijenmarkt niet overslaan. Al die geuren, kleuren en een enorme diversiteit aan mensen: superleuk om op een heel laagdrempelige manier kennis te maken met het stadse, Tanzaniaanse leven. Ook voor souvenirs ben je hier aan het juiste adres.

Aanrader: loop na je bezoek aan de groentenmarkt door naar de vismarkt! Tanga is een echte havenstad: het Volendam van Tanzania, kun je wel zeggen.

Vraag even waar je moet zijn, en je bent er zo. Nog een tip: haal verse ingrediënten in huis en bereid ‘s avonds je eigen diner bij de kookworkshops die je in Tanga kunt volgen, waarover hieronder meer.

Tanga Markt

EEN LOKALE KOOKLES VOLGEN

Eric Verheij is een Nederlander die al jaren in Tanga woont, en samen met zijn Tanzaniaanse vrouw Jennifer organiseert hij verschillende activiteiten die je hier kunt ondernemen. Een van onze favorieten: een lokale kookles van Jennifer, die ons stapsgewijs liet zien en proeven hoe je de perfecte pilau maakt. Om vervolgens ook nog alles op te mogen eten!

 

kookles

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

OP ZEILTOCHT NAAR DE ZANDBANKEN

De kustlijn van Tanzania staat bekend om haar dhows, en deze traditionele zeilboten maken een belangrijk onderdeel uit van de Swahili-cultuur. Je kunt ze eigenlijk niet missen als je Tanga bezoekt! We raden je dan ook zeker aan om lekker op dhow-tocht te gaan, naar een van de zandbanken die Tanga rijk is. Voor een paar uur heb je je eigen privé eilandje tot je beschikking, om aan het einde van de dag weer in de dhow te stappen en terug te varen naar het vasteland. Ook voor deze activiteit ben je bij Eric aan het juiste adres.

Onze vlog over soortgelijke dhowtochten kun je hier bekijken. En dit is echt niet alleen een aanrader voor lustrumreizigers, maar ook zeker voor families en stelletjes!

KAJAKKEN IN DE MANGROVEN

Tanga is rijk aan bedreigde mangroven: bossen die alleen voorkomen in tropische gebieden, en regelmatig onder water staan. Mangrovebossen worden door vissen en vogels gebruikt om zich voort te planten, en zijn dus belangrijk voor de biodiversiteit. Als het eb is, kun je tussen de bossen doorlopen. Maar onze voorkeur gaat toch echt naar vloed uit, want dan kun je – wederom met behulp van Eric – door dit gebied heen kajakken! Vanuit de mangroven kajak je een stuk het open water op (waar alle boten aanmeren die de hele dag uit vissen zijn geweest, dus overal bedrijvigheid), om vervolgens aan wal te stappen bij de vismarkt.

Charles in Kajak

EEN MIDDAGJE CHILLEN BIJ DE TANGA YACHT CLUB

Dit is een heel fijne plek om aan te meren na een ochtend op zee door te hebben gebracht! Je hebt hier een klein maar schoon strand tot je beschikking (waar je prima een middagje kunt liggen bakken), een bar die ook dienst doet als restaurant met lekkere visgerechten, en comfortabele douches. Daarnaast is dit echt een plek waar de lokale expatgemeenschap samenkomt: goede manier om te achterhalen wat er verder allemaal te doen valt in de stad.

Tanga Tanzania

DE AMBONI CAVES IN KIOMONI VILLAGE

Zo’n acht kilometer ten noorden van Tanga liggen de Amboni Caves. Zeker de moeite waard om hier een middagje voor uit te trekken! De Amboni Caves zijn het grootste kalkstenen grottenstelsel in Oost-Afrika, en al zo’n honderdvijftig miljoen jaar oud. In totaal zijn er tien grotten, maar is er maar eentje waarin rondleidingen worden gegeven.

De grotten zijn van grote spirituele waarde voor de mensen die hier in de omgeving wonen. Zij zien het grottenstelsel als een bovennatuurlijk verschijnsel, waarin bovennatuurlijke krachten verblijven (die ook wel ‘Mizimu’ worden genoemd). In verschillende ruimtes in het grottenstelsel zijn plekken waar mensen deze hogere machten aanbidden. Sommige mensen geloven ook dat er een machtige godheid in de grotten verblijft die ziektes kan genezen, (emotionele) pijn kan verlichten en vruchtbaarheid kan vergroten.

In de grotten verblijft ook een grote hoeveelheid vleermuizen, die aan het einde van de dag – op het moment dat de zon ondergaat – de grotten uitvliegt.

AmboniCaves

ALS JE RICHTING PANGANI RIJDT: DE TONGONI RUINS

Zo’n twintig kilometer bij Tanga vandaan liggen de Tongoni Ruins, en als je toch al van plan bent deze kant op te rijden (richting Pangani), is het een aanrader om hier een pitstop te maken. De Tongoni Ruins bestaan uit een aantal oude graven en de overblijfselen van een moskee uit de veertiende of vijftiende eeuw. Je kunt het je nu bijna niet voorstellen omdat Tongoni tegenwoordig een piepklein vissersdorpje is, maar eeuwen geleden was dit een enorm welvarende plek waar op grote schaal handel gedreven werd.

Fun fact: Vasco da Gama heeft Tongoni destijds zelfs meerdere bezoekjes gebracht, en was groot fan van de sinaasappelen die hier groeiden, die hij zelfs lekkerder vond dan de sinaasappelen thuis in Portugal.

Tongoni Ruins

EN VERDER…

  • … kun je Tanga gebruiken als gateway naar Zanzibar, mocht je nog niet genoeg hebben van alle tropische kustsferen! Vanuit Tanga vertrekken er namelijk vluchten naar dit eiland.
  • … raden wij je eerder aan Tanga als gateway te gebruiken naar de schitterende off beat-stranden van het nabijgelegen stadje Pangani, waar het aantal toeristen heel schaars is.
  • … is het ook nog een optie om Tanga als doorreisplaats te gebruiken naar Pemba Island, in Charlies woorden ook wel “het kleinere broertje van Zanzibar”. Pemba ligt iets noordelijker dan Zanzibar, richting Kenia, en het is er zeer goed toeven. Toch raden wij je eerder aan je reis naar Pangani door te zetten, dat voor reizigers vol onontdekte pareltjes zit.

Inhoud

HEBT U VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA

TRAVEL STORY – BABU EN BIBI IN KENIA

HOE ZWAAR IS DE KILIMANJARO ALS JE 50 PLUS BENT?

Chat openen
Kan ik je helpen?
Hey hey!
Stuur ons een berichtje op WhatsApp en we helpen je zo snel mogelijk verder met je vragen of interesses!