Terug- En Vooruitblik: “Never Let Your Memories Be Greater Than Your Dreams.”

Bedankt voor alles!

Reislustige avonturiers,

Hopende dat je gezellige feestdagen hebt gehad en uitkijkt naar 2021, wil ik graag iets van mij laten horen. Dit gekke jaar komt tot zijn eind en een terug- en vooruitblik lijkt me gepast. En ook onze dromen uitgesproken, een mens moet blijven dromen!

10 Februari 2014

Ik neem je mee terug in de tijd. Als de dag van gisteren kan ik me mijn aankomst voor een stage in Kenia herinneren. Wat een avontuur: in mijn eentje in een totaal andere wereld. Niet even op bezoek of doorreis, ik ging hier wonen! Drie maanden als stagiair in de financiële dienstverlening werden verlengd en als snel mocht ik mij “werknemer” noemen. Ik bleef mijn ogen uitkijken, begon de maatschappij beter te begrijpen. Ik voelde me hier thuis.

De lust om meer te reizen werd groter dan het aantal vakantiedagen. Daarnaast wilde ik mijn ervaringen delen met andere aan het thuisfront. Facebookupdates liepen uit op reisaanvragen. In de avonduren en weekenden stortte ik mij op het ontwikkelen van off the beaten track trips. Al snel voelde ik het: hier word ik gelukkig van! Impulsief stopte ik mijn baan (tot groot ongenoegen van mijn ouders) en ‘Charlie’s Travels’ was geboren!

De jaren vlogen voorbij… Eerst in mijn eentje op de brommer met camera en laptop, daarna met een alsmaar groeiend team op de Jungle Villa in Nairobi. Allen een ding gemeen: de liefde voor dit continent en het avontuur! CT werd een community enthousiastelingen met dezelfde visie: hoe cliché het ook mogen klinken, we willen mensen een ander en “échter” Afrika laten zien!

27 Februari 2020

Het jaar begon goed en we waren allemaal vol energie, ideeën en motivatie om ons mooie reisbureau door te ontwikkelen! De uitbraak van de pandemie: in mum van tijd veranderde alles. Voor het bedrijf, het team, onze partners, de branche, nagenoeg iedereen ter wereld is geraakt door de crisis.

De eerste weken waren gek genoeg soms ook spannend op een positieve manier: verandering, dat het zo snel kon… We we’re in it together! Naast wat excitement overheerste de onzekerheid en angst! Hoe hard zou het virus toeslaan? In Nederland en in Afrika? Was je wel veilig? Hoe is de zorg hier? Zou het escaleren en hoe reageert de bevolking daarop? Een deel van het team ging terug naar NL, de rest bleef hier.

Los van de persoonlijke ervaringen was het voor de reisbranche echt een zwaar jaar. In het specifiek voor operators “on the ground” in Afrikaanse landen (weten wij uit ervaring), waar de overheden geen middelen hebben om te ondersteunen.

CT Team

Accepteren en aanpassen

Vanaf het moment van de uitbraak hebben we onze strategie gewijzigd: de kosten zo snel mogelijk verlagen tot een minimum om het te kunnen uitzitten. Optimistisch dat we zijn duurde het langer dan verwacht en bleven we interne maatregelen nemen om een langere adem tijd te kopen. We hebben goede mensen laten gaan, grote projecten stopgezet, afscheid genomen van partners die failliet zijn gegaan, nieuwe (nog flexibelere) voorwaarden gecreëerd voor onze klanten, helaas toch enkele reizen moet annuleren en met pijn in ons hart hebben we onze fysieke kantoren in Oeganda en Zuid-Afrika (tijdelijk) moeten sluiten.

Kansen

Maarrr… “never waste a good crisis”, bleef ons motto! Innovatie en creativiteit vierde hoogtijdagen! Graag delen we een paar van onze ontwikkelingen:

  • Jullie kwamen niet naar Afrika, we brachten de reisvreugde naar jullie! Een reisbureau met een eigen videokanaal met hoogwaardige reisdocumentaires: ‘Charlie’s & Chill’ was geboren! Per gekeken video doneerde we 10 eurocent aan een partnerproject door de kijker gekozen!
  • 1000’en kleurrijke Afrikaanse mondkapjes in het NL’se straatbeeld van waar een groot deel van de opbrengst naar de vrouwelijke kleermaaksters ging.
  • Een efficiëntieslag gemaakt door implementatie van software: Travelspirit (touroperator CRM) en Exact Online. We kunnen gretige reizigers in de toekomst nog sneller en efficiënter van dienst zijn.
  • Deelname aan UNWTO Inspiration Africa Branding Challenge; een wedstrijd om het perspectief van reizen in Afrika te veranderen en nieuwe manieren te ontwikkelen waarop reizen meer lokaal kunnen bijdragen. Niet gewonnen, wel veel inzichten gebracht, ook intern!
  • Partnership Travelife: een certificering initiatief voor travel-bedrijven die zich inzetten voor meer duurzaamheid. Samen met Travelife streven we er voortdurend naar om de manier waarop we zaken doen zelf en samen met onze partners te verbeteren.
  • We deden waar we het best in zijn, Product Development, en de reizen kwamen vervroegd weer op gang:
  • 1,5-meter-reizen: authentiek, van het geslagen pad, reizen met impact, maar wel op gepaste afstand!
  • Remote-working-trips: maak van de nood een deugd, omarm de verandering en pluk er de vruchten van. Slow travel zonder sabbatical!

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Vooruitblik

2020 bracht onze drukke levens tot stilstand en het gaf ruimte voor bezinning. De nieuwe lessen en realisaties zullen ons bijblijven om vooruit te komen. Misschien vind je enige inspiratie in onze grootste realisaties:

De wereld verandert sneller dan ooit. Het is van cruciaal belang dat elk individu en bedrijf onderzoekt in hoeverre hun gedrag gevolgen heeft op de klimaatcrisis. Als we een beter begrip hebben van hoe we deel uitmaken van het probleem, over de schade die we toebrengen, kunnen we stappen nemen in de goede richting. Er is zo’n grote verscheidenheid aan menselijke reacties op wereldwijde veranderingen dat we geloven dat iedereen kan bijdragen, zelfs op kleine schaal thuis. Mensen zijn kuddedieren en een goed voorbeeld volgt.

Bijvoorbeeld; we gebruiken geen plastic op ons kantoor in Nairobi. We filteren ook ons eigen water, verbouwen onze eigen groenten, composteren afval en het overige afval wordt gerecycled en compenseren we jaarlijks onze eigen bedrijfs emissie door mangrove bomen te planten in Kenia.

Reizen blijft bestaan en we zijn er van overtuigd dat het goed is voor mensen om hun perspectief te verbreden, van elkaar en andere culturen te leren en te blijven ontdekken. Voor deze verrijking betaalt men een rekening die we van plan zijn te gaan “overcompenseren”, we willen langzaam reizen nog meer te promoten en internationale en binnenlandse vluchten in Afrika vermijden.

We willen ook groeien MET onze partners en onze klanten: we zullen onze partners trainen in Responsible Travel, een hogere standaard stellen voor toerisme in Afrika als geheel en onze klanten blijven informeren over een nieuwe en betere manier van reizen. Meer info over Verantwoord Reizen.

pare-mountains-school-charles-klas

Reizen in deze periode

Het reizen staat op dit moment op een dieptepunt en we hebben begrip voor de situatie. Omdat we rechtstreeks hard geraakt worden vinden we uiteraard de maatregelen soms moeilijk te ‘accepteren’. Te meer omdat wij hier leven, reizen, wonen en werken, en we weten hoe de situatie hier is. Met het vaccin onderweg zijn we positief gestemd. We hopen daarnaast oprecht (verwachten doen we niet hoor, BUZA ;)) dat de regering genuanceerde reisadviezen gaat geven en de impact van het virus breder gaat zien dan tot ons kleine kikkerlandje. In veel van de landen waar we reizen organiseren is een zeer groot aantal mensen (10% BBP) afhankelijk van de toeristische sector. Het levensonderhoud van veel bedrijven, gemeenschappen en gezinnen wordt rechtstreeks beïnvloed door de huidige situatie. Reizen kan met het virus onder ons, mits de juiste maatregelen genomen worden, we hopen dat steeds meer mensen dat gaan inzien! Meer info over Reizen tijdens Corona.

Charles chilling met Steph

Dromen

We zijn niet bang om te dromen. We dromen over reizen in 54 landen! We dromen over meer kantoren, één in elke regio (Noord, West, Centraal, eilanden, you name it), van waaruit we nieuwe experiences & trips kunnen ontwikkelen met de lokale gemeenschappen, zodat we jullie het hele continent kunnen laten zien!

Grotere Dromen: we zullen partners trainen en nieuwe vaardigheden brengen met onze eigen Tourism Academy. Grootste Dromen: We gaan eco community lodges bouwen op afgelegen locaties, gebieden die weinig andere resources hebben, of middelen voor ontwikkeling, anders dan prachtige natuur en -cultuur, die we voor de diversiteit van deze wereld, allen graag in stand houden!

We zijn dromers maar ook harde werkers met een sterke visie. We moedigen onze klanten en partners aan om te blijven dromen, en bovendien; HET TE DOEN! We dagen jullie voor 2021 uit om een verandering in je leven aan te brengen. Hoe klein ook, het rimpeleffect zal iedereen en alles rond jou beïnvloeden! JIJ kan een groter verschil maken dan je denkt.

charles-chill

Het Einde

2020 was op zijn zachtst gezegd een behoorlijke achtbaanrit. Maar we leren hier om het altijd van de zonnige kant te bekijken 😉 Kenianen, Oegandezen, Tanzanianen, Zuid-Afrikanen… ze helpen ons om deze corona crisis met geheven hoofd, glimlach en mondkapje te lijf te gaan. Strenge maatregelen, goede respons, genoeg ruimte en lekker buiten. We hebben het geluk gehad hier het virus te mogen ondergaan. We blijven positief, een houding die men zich hier zonder moeite aanneemt.

Een dankwoord om het jaar te eindigen: we willen het team, de klanten, onze partners en iedereen die ons op de een of andere manier ondersteunt tijdens dit gekke en mooie avontuur ontzettend bedanken voor jullie voortdurende aanmoediging. Wij voorzien een positieve (nabije) toekomst!

 

Grotere Dromen: we zullen partners trainen en nieuwe vaardigheden brengen met onze eigen Tourism Academy. Grootste Dromen: We gaan eco community lodges bouwen op afgelegen locaties, gebieden die weinig andere resources hebben, of middelen voor ontwikkeling, anders dan prachtige natuur en -cultuur, die we voor de diversiteit van deze wereld, allen graag in stand houden!

We zijn dromers maar ook harde werkers met een sterke visie. We moedigen onze klanten en partners aan om te blijven dromen, en bovendien; HET TE DOEN! We dagen jullie voor 2021 uit om een verandering in je leven aan te brengen. Hoe klein ook, het rimpeleffect zal iedereen en alles rond jou beïnvloeden! JIJ kan een groter verschil maken dan je denkt.

‘‘ Never let your memories be greater than your dreams. ”

 

Cheers,
Charlie & the Team

Team foto

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Visa & Entry Requirements

De wilde dieren in Tanzania en Zanzibar: Een schatkamer aan wildlife!

Van Drakensbergen tot Meru: Onze 10 favoriete bergen van Afrika