REGENSEIZOENEN IN OOST-AFRIKA: HIER MOET JE REKENING MEE HOUDEN

Rond de evenaar zijn er maar twee soorten seizoenen; natte en droge. Tijdens het droge seizoen verwarmt de zon, recht boven de evenaar, de aarde zo extreem op, dat alleen koude wind voor een verandering in het weertype kan zorgen. Dit komt voor in de Regenwoudklimaten, de Savanneklimaten, de Steppeklimaten en zelfs de Woestijnklimaten kennen een nat seizoen in Oost- Afrika.

Auteur:

MOESSON

Het natte seizoen noemen we ‘moesson’, wat in het Arabisch ‘seizoen’ betekent. Deze twee seizoenen worden bepaald door de tropische wind die een halfjaar lang uit één bepaalde richting (namelijk zuidoostelijk of noordwestelijk) waait, om dan ongeveer 180° van richting te veranderen en een ware temperatuur-‘kentering’ te veroorzaken.

Het lange, natte seizoen duurt in Kenia, Oeganda en Ethiopië (ten noorden en op de evenaar) van maart tot juni. In Tanzania (dik ten zuiden van de evenaar) is dit van juni – november. Die tegenstelling komt omdat de wind op het noordelijk en zuidelijk halfrond van de aarde in tegengestelde richting waait.

Benieuwd naar al onze bestemmingen?

AARDRIJKSKUNDE LESJE

Tijd voor wat aardrijkskunde: als het in China en Rusland winter is, komt de wind in India door de koude luchtstromen uit het oosten. De koude lucht trekt verder en koelt boven de Indische Oceaan nog meer af dan boven land, en als de wind tegen heet Oost-Afrika aanbotst zorgt dit temperatuur-verschil voor heftige regen. Die regen noemt men zuidoostelijke moesson. Als de wind draait, wordt het weertype beïnvloed door de passaatwind en komt er warme Sahara lucht -en zand ja- onze kant op. Het stopt dan met regenen en dan is het voor jou tijd om je zonnebrand in te pakken en deze kant op te komen!

Inhoud

HEB JIJ VRAGEN VOOR ONZE AFRIKA-EXPERTS?

JE ZULT DEZE BLOGS OOK LEUK VINDEN:

TRAVELSTORY: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

ALLEEN OF MET HET GEZIN OP GROEPSREIS? ALLE 5 VOORDELEN OP EEN RIJTJE

MET HET GEZIN NAAR HET WONDERLIJKE AFRIKA